Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Freud'un Psikanaliz Kuramına Dair Bir Revizyon Önerisi

Psikanalize Yeni Bir Bakış

Erich Fromm

Psikanalize Yeni Bir Bakış Gönderileri

Psikanalize Yeni Bir Bakış kitaplarını, Psikanalize Yeni Bir Bakış sözleri ve alıntılarını, Psikanalize Yeni Bir Bakış yazarlarını, Psikanalize Yeni Bir Bakış yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Toprağa yerin dibine akıntıya ve tanrının kaynağına girdiğinde kimse bana nereden geldiğimi ya da nerede kaldığımı sormaz beni orada özleyen yoktur zira orada Tanrı bile gözden kaybolur"
"Evimi hiçliğin üzerine kondurdum - bu yüzden tüm dünya bana ait" sözlerini söyleyebilicek olan "ben "dir. Öyleyse hayat "ben"i atlatamaz zira "ucundan tutup yakalamaya çalıştığım hayat,onu yakalamaya çalışan benimdir."
Sayfa 93 - say yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bir sistemde neyin esas olduğuna başka kim karar verebilir? Otoriteler mi? Bu kelimenin bilimsel keşiflerle birlikte kullanılması garip gelebilir fakat oldukça uygun düşmektedir. Bilim genellikle harcanacak parayı, araştırma ödeneklerini ve s. belirleyen ve aslında bilimsel gelişmenin yönü üzerinde kontrolü olan kurumlar ve bürokratlar tarafından yönetilmektedir. Elbette durum her zaman böyle değil. Ama psikanalitik "akım" söz konusu ise böyle olduğuna hiç şüphe yok.
Sayfa 24 - Say yayınlarıKitabı okuyor
İnsanlar sonsuza dek çocuk olarak kalamazlar; onlar önünde sonunda kendilerine “düşmanca muamele eden hayata” dahil olmak zorundadır.
Sayfa 68 - FREUDKitabı okudu
“O sevmek ister çünkü bir kalbi vardır; o düşünmek ister çünkü bir beyni vardır; o dokunmak ister çünkü bir teni vardır. İnsan dünyaya gereksinim duyar çünkü onsuz var olamaz.”
Sadist kişi bazen eylemden sonra sevgi, şefkat duyabilir. Bu, onun aldığı hazza karşılık minnet duymasıyla ya da diğer benliğinin sadistik benliğine katlanamaması ve bu sebeple kendisinin de nihayetinde bir insan olduğunu kendine kanıtlamak zorunda olmasıyla açıklanabilir. Genel anlamda bu post-sadistik (sadist eylem sonrası) sevgi ve şefkat hissi duygusallaşmadan başka bir şey değildir.
Sayfa 114 - Say YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Tüketme eyleminde insan pasiftir, bir yandan tüketiminin nesnesini açgözlülükle yiyip yutarken, aynı zamanda onun içinde yenilip yutulur. Tüketim nesneleri somut niteliklerini kaybeder, çünkü bunları arayan belirgin ve gerçek insani yetiler değil, tek ve çok güçlü bir arayıştır; yani sahip olma ve kullanma hırsıdır.
Sayfa 99 - Say YayınlarıKitabı okudu
"Akıl sağlığı", tam farkındalığın sahte bilinç tarafından uyuşturulmasıyla, rutin meşguliyet, acı çekme vs. ile karşılığı ödenmiş "normalliktir." Çoğu insan potansiyel deliliğinin karşılığını başarılı şekilde ödeyerek ve böylelikle tamamen pratik amaçlar için, yani fiziksel ve sosyal olarak hayatta kalabilmek amacıyla akıl sağlığını koruyarak yaşar.
Sayfa 92 - Say YayınlarıKitabı okudu
"Eğer düzenin kendisi rotadan sapmışsa, o zaman gerçekten rotadan sapmadan ilerleyecek insanın da düzeni terk etmesi gerekir." ( Laing)
Sayfa 77 - Say YayınlarıKitabı okudu
Sanatçı, düzenle uyumlu ve "düşünülebilir" olmadığı için hakikatin perdesini kaldırır. Sanatıyla psikanalistin kişiye özgü bir ölçekte yaptığını yapar, yani bastırılmış olan hakikati ortaya çıkartır. Bu sebeple büyük sanat eserlerinin hepsi devrimsel niteliktedir.
Sayfa 74 - Say YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Uyanık zihinde normal olarak bilinçdışı olan şey sanatta bilinçli hale getirilir. Şair, ortalama insanın hissettiği ama bilincinde olmadığı deneyimi dile getirir; ona biçim vererek bu deneyimi başkalarına aktarabilir.
Sayfa 73 - Say YayınlarıKitabı okudu
Hakikat bir şeyle ilgili son söz değil, aldanmama yönünde atılan bir adımdır.
Sayfa 73 - Say YayınlarıKitabı okudu
Bilinçdışılık hakikatin farkında olmamakla özdeştir; bilinçdışının farkına varmak hakikati keşfetmek anlamına gelir.
Sayfa 73 - Say YayınlarıKitabı okudu
Onlar hakikati görmüştü ve hakikat onları özgür kılmıştı. Onlar şefkatle doluydu ama duygusal değillerdi; her şeye göğüs germiş ve asla kolay incinmemişlerdi. Kendi ruhlarının karanlık derinliklerine battılar ve günün ışığına doğdular. Onların kendilerini kurtaracak bir idole ihtiyaçları yoktu çünkü onların dayanakları kendileriydi ...
Sayfa 67 - Say YayınlarıKitabı okudu
Bir idol bir insanın kendi kuvvetini ve güçlerini aktardığı figürdür. İdol ne kadar güçlenirse, kişinin kendisi o oranda güçsüzleşir.
Sayfa 56 - Say YayınlarıKitabı okudu
94 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.