Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Psikiyatri Tarihi

Ali Babaoğlu

Psikiyatri Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Psikiyatri Tarihi sözleri ve alıntılarını, Psikiyatri Tarihi kitap alıntılarını, Psikiyatri Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ne olursa olsun, EKT bugün de çok kullanılan çok etkili bir tedavi yöntemidir. Ancak ne yazık ki başlangıçta sanıldığının aksine şizofrenide hemen hiç etkili değildir. Etki alanı yalnızca eskiden hastaların 1/3’ünün intihar sonucu yitirildiği, majör depresyon olgularıyla sınırlıdır. Bu da kuşkusuz çok büyük bir kazançtır.
Beynin Taş Çağı insanları için önemli ve anlamlı bir organ olduğu, kanibalizm olaylarında çok sık olarak kafatasının açılıp beynin yenmesinde de görülebilmektedir. İşin ilginç yanı böyle spesifik bir beyin yamyamlığının şempanzelerde de gözlemlenmesidir.
Reklam
Pavlov’un araştırma objesi hep köpekler oldu. 60 yıl boyunca başka hiçbir canlı üzerinde çalışmadı. Tarihin en kararlı araştırmacılarından biridir.
Jung, “Yaşamın doğal sonu bunaklık değil, bilgeliktir!” demektedir.
Adler’in özellikle ele aldığı bir konu kadınlar ve erkekler arasındaki rol farklılığıdır. Ona göre bu psikolojik ve sosyolojik farkılılığa neden, ikisi arasındaki gerçek fizyolojik ve anatomik farklılık değildir. Bütün kamusal ve özel kurumlaşmışlığımız erkeğin başatlığı ve kadının çekinikliği üzerine kuruludur. Adler, Bachofen ve Babel’den esinlenerek, erkeğin üstünlüğünün tarihin bir döneminde olmuş kadın egemenliğine karşı bir tepki olarak ortaya çıktığını ve bunun o günden beri yinelenegeldiğini ileri sürmektedir. Bu tutum kız çocuklarını olduğu kadar erkek çocuklarını da baskı altında tutmakta, belirli kalıplara zorlamaktadır. Bu da nörozun ve Adler’in Eril Protesto adını verdiği ve Nervöz Karakter adlı yapıtta enine boyuna anlattığı olgunun ana nedenlerinden biridir.
Jean Piaget
Geçerli eğitim sistemine göre daha okuma yazmanın ancak esaslarının öğrenilebildiği birinci sınıfı bitirdiğinde ilk buluşunu yapmış, buharla çalışacak bir otomobili fren, vites gibi bütün ayrıntılarıyla icat etmiş, buna Autovap adını vermişti. 4 yıllık ilkokulu bitirip orta öğretime başladığındaysa ilk bilimsel makalesi yayımlanıyordu.
Reklam
Holocaust (soykırım), çoğu zaman sanıldığı gibi yalnızca bir Alman buluşu değildir. Almanların bu konudaki özelliği bu işi de öbür bütün işleri gibi sistematik ve teknik bir mükemmeliyette yapmış olmalarıdır. Aslında Eugenik amaç ve araçlarla ırkı temizleme ve insan cinsini de bir bezelye ya da balkabağı türü gibi ıslah etme, bir Anglo-Amerikan fikridir.
Şaman, öğrendiği ya da kalıtsal olarak aldığı bir bilgi ve teknik yoluyla değil, bir kendinden geçme (ekstaz, trans) ile doğadaki ruhlarla temasa geçen bir medyumdur.
İlk EKT (Elektro-Konvülzif-Terapi)
15 Nisan 1938’de Roma polisi istasyonda, rayların arasında şaşkın dolaşan ve garip şeyler söyleyen 39 yaşındaki Milanolu bir mühendisi gözlem altında tutulmak üzere kliniğe gönderdi. Hastanın tanısı çabuk konuldu; bu bir paranoid şizofreni olgusuydu ve durumu epeyce ilerlemişti, prognozu da kötüydü. Kliniğin birinci katında hazırlanan bir odada, çok az sayıda tanıkla hazırlık yapılmıştı. 18 Nisan sabahı, bir kişi koridorda gözcü olarak dururken Bini elektrotları eline aldı ve önce 80 volt akımı 1/10 sn boyunca hastanın şakaklarına verdi. Bununla yalnızca bir absans atağı oluştu. Voltaj 90’a çıkarıldı. Bu kez hastada bir şaşkınlık oldu ama nöbet yine gelmedi. Bunun üzerine Carletti son bir kez 100 voltla denenmesine izin verdi. Bu kez kasılma oldu ve hastanın soluğu durdu. Kalp vurumu çok hızlanmıştı ve hasta morarıyordu. Bini bir yandan saniyeleri sayıyor öte yandan da yüksek sesle dua ediyordu. Tam 48. saniyede hasta tuttuğu soluğunu gürültüyle koyverdi ve ardından sarsılmaya başladı. Sarsılmalar bitince oturdu ve hekimlere bakarak “Uyumuşum galiba!” dedi. İlk EKT böylece başarılmıştı. On birinci uygulamadan sonra hasta tam remisyonda olarak taburcu edildi.
Aristoteles “Tanrı bir tür düşünen hayvan, insan başka türlü bir düşünen hayvandır. Pythagoras ise üçüncü türün örneğidir” diyordu. Aristoteles’in bu sözü Pythagoras’ın insan düşünce ve uygarlığındaki yerini çok güzel ortaya koyuyor.
44 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.