Puslar İçinde

Yazar:
Arif Ay
Ekim 2020
Muhit Kitap

Puslar İçinde - A. AY /Zaman yitik, sanki hiç yaşanmamış!
2024 45. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2024 00:29
"Nasıl da istiyorum bir bilsen bir bardak su gibi başucunda olmayı." (s. 44) Hani zaman zaman canınız ansızın tatlı ister, tatlı krizine girersiniz, veyahut gece gece çiğ köfte yeme isteği gelir, yemeden bastıramazsınız, işte öyle bir anda geldi şiir okuma isteğim, ansızın, okumadan dinmezcesine. Hani der ya Orhan Veli Kanık: "Şiir yazma hastalığım Hep böyle havalarda nüksetti; Beni bu güzel havalar mahvetti," diye. Nedense benim şiir okuma hastalığım da hep boğucu, kasvetli havalara denk geliyor. İlk bulduğum kitapçıya girdim ve yine ilk elime gelen şiir kitaplarını aldım. Onlardan biriydi Puslar İçinde "İnsan okudukça vadi yazdıkça ırmaktır hâdi." (s. 45) Hayatta hiçbir karşılaşmanın tesadüf olmadığına inananlardanım. Gerek insan olsun, gerekse bir kitap. Arif Ay ile tanışmamda da bunun geçerli olduğunu düşünüyorum. Bir Sezai Karakoç sesi aldım onun şiirlerinde, bir Nuri Pakdil. Yer yer Necip Fazıl Kısakürek oldu yer yer Cahit Zarifoğlu. Adalet, doğruluk, iman kokuyordu dizeleri, bir çizgisi vardı belli, şiirlerinden okunuyordu. Hangi mısrasını okusan seni başka yerinden vuruyordu. "İnsanın dağın ve taşın suça ortak olduğu günlere geldik." Şairlerin dünyaya daha farklı bakabildiğine inandım hep. Hassas yürekleriyle ruhumuza hitap ediyordı. Duyarlı olmalıydı şair, ülkesine, dünyaya duyarlı. Toplumun ve hatta insanlığın sesi olmalıydı. Yoksa neye yarardı yazıp çizmek? Sanatın sanat için olduğu dünyalar geride kalmıştı. Toplum kan ağlıyorken, savaşlar oluyor insanlar ölüyorken sanatçı susamazdı. Yoksa nerede kalırdı onun hassas yüreği? İnsanlar ölüyor ve yürekler kanıyorken... "Kırıla kırıla büyüdük çocuğum ne yaza yetişebildik ne sıcacık bir kışa." (s. 60) Daha da yetişemeyiz. Koştukça daha geç kalıyor, çırpındıkça
2022 2. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2022 00:00
''kimse günahını üstlenmiyor tüm günahsızlardan başka açıp açıp soluyor çiçekler uçup uçup dönüyor kuşlar toprağı ve göğü zehirliyoruz ha gayret'' Muhit Dergi vesilesi ile tanıştığım şair Arif Ay , tanıyan okurların tarif ettiği gibi ;''Onun sanatı sessiz ve derinden ilerler. Kendisi gibi eserleri de istikamet ehlidir. '' Sayfalarda şahit olduğum her şiir şu cümlesi ile özet oluyordu . Diyordu ki ; '' insanın dağın ve taşın suça ortak olduğu günlere geldik .'' satırlarda kaybolmayı ,hasreti , insanlığı , öylece suça ortak olup sustuğumuz olayları .. Aydında bir deniz kıyısında okumanın verdiği gerçeklikle huzura ermiştim . Şiirler miydi beni böyle hissetmeme neden olan , yoksa denizin masum dalgaları mıydı .. O gün anladım ki , şiirler en güzel denizin kokusuyla ,rüzgarın saçlarımızı savurduğuyla ya da günbatımının verdiği kızıllıkla okunmalı . Puslar İçinde eserini rikkatle tavsiye ediyorum . okuyunuz . ''ey ruhumun pırıltısı yusuf'un derin kuyusu iklimlerin solmayan gülü çağları aştın da bana da o ateşten bir demet sundun ey ruhumun pırıltısı'' ''ağlamaklı yerindeyim hasretin puslu bir aynadır yüzüm bîçareyim, daldıkça doluyorum katlansam bir mendil gibi ellerinde''
Puslar İçinde
2026 3. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2026 02:24
Şiir çoğu zaman içimdeki söylenmemiş duyguları,açığa çıkaran en gizemli ve aynı zamanda en belirgin yol. Şair bunu öylesine naif dizelere dökmüş ki severek okudum. Yurdumun inancını ,insanını,şehirlerini vatansever kimliğiyle kaleme almış.Ve kelimelerin arkasına saklanmadan gizli özne kullanmadan cesurca yazmış… Arif Ay’ı yayınevi “yerinde duran bir şair” olarak tanımlıyor. Çünkü şiirinin bir merkezi var. Merkez ise şairin muhatap olduğu inancıdır. O inanç,ona adaleti,özgürlüğü ve barışı sağlamayı öğütlemektedir. Oysa diğer taraftan kıyıcılar,kenarlardan merkezlere doğru akmaktadırlar; “kutsayın bizi;kurtarıcılarınızı kutsayın. Kutsayın el etek öperek; gölgenizi dürerek; sapkın çığlıklarımızı sesiniz bilenerek; koylarınızı yataklarınızı terk ederek; binin trenlerimize, uçaklarımıza" diye her yandan gelmektedirler Şair, onların bu seslerini duymamaları için insanları şiirine çağırır ve anlatır insanlara: “İnsanlar bakın kıyıcılar nasıl bağlıyorlar haberlerimizi,habercilerimizi; konuşup bağıranlarımızı,vatansız haydutlara dönüştürüyorlar. Bakın işte,bin bir surat olmuşlar; yüzlerinin biri kara biri kızıl,biri sarı biri renksiz... Bakın kardeşlerim,onlar,boynunu kırmak, sütünü emmek,etini almak,derisini yüzmek için nasıl besleyip büyütüyorlar uygarlığı! Fakat bir dudağı yerde bir dudağı gökte bu dev,bizi yiyip yutamayacaktır; bir kolu İstanbul'da, bir kolu Maraş'ta,bir kolu İzmir'de, bir kolu Filistin'de, Bosna'da, Çeçenya'da, Irak'ta olsa da ahtapotun;adaleti,özgürlüğü ve esenliği aramaya devam edeceğiz". Arif Ay Puslar İçinde
·72 syf.·
2022 14. kitabı
Ben Muhit Dergi'ye iki senedir yıllık aboneyim. Bu kitapta bana birkaç ay önceki sayıyla birlikte geldi. Bir şekilde fırsat bulamadım okumaya... Geçen gün fark edince aldım elime ve takdir edersiniz ki hem kısa hem de şiir kitabı olunca daha çabuk bitiyor kitap. Tek oturuşta bitirdim fakat o şiirler okudum ve geçtim denecek şiirler miydi? diye sorarsanız eğer... Hayır. Bu kadar net ve açık şiirlerin içinde dolaşmak bana güzel bir his verdi. Duyguların arasında dolaştım, birkaç şiiri de başa alarak okudum tekrar ve tekrar... İncelediğimde şairin başka kitapları da olduğunu gördüm. Onları da kısa süre içinde almayı planlıyorum. Eğer okumak isteyen, merak eden varsa; tavsiye ederim. Ayrıca Erzurumlu iseniz ya da Erzurum'a karşı bir ilginiz varsa bu şiiri özellikle tavsiye ederim. Neden mi? Okuyunca görürsünüz :) Sevgiler.

Arif AyYazar · 24 kitap
1953'te Bor/Niğde'de doğdu. İlk ve ortaokulu Balgat'ta (Ankara), liseyi Bor'da okudu. GÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi (1988). Bir kamu kuruluşunda eğitim şefi olarak çalıştı (1974-76). Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu'nda müşavir olarak çalışırken, Kırıkkale Üniversitesi'ne öğretim görevlisi olarak geçti. Halen Ankara'da Başkent Üniversitesi'nde Öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Edebiyat hayatına şiirle başlayan Arif Ay'ın "Denizi Giyinmek" adlı ilk şiiri 1975'te Edebiyat dergisinde yayımlandı. Eyüp Önder, Musa Deniz ve Halis Emre imzalarını da kullanan Ay, Edebiyat dergisinin sorumlu müdürlüğünü üstlendi (1977-84). Yazı ve şiirleri Edebiyat, Yedi İklim, İkindi Yazılan, Kayıtlar, Ayane, Hece dergilerinde yer aldı. "Bosna Alevler İçinde" adlı çizgi filmin senaryosunu yazdı. Yayımlanmış kitapları: Hıra (1978), Dosyalar(1980), Şiirin Kandilleri (1983), Gökyüzü saatleri (1986), İma Kitabı (1989),Flowering Sky Poems (1994), Bin Yılın Destanı (1992), Yirmi Yaş Şiirleri(1995), Dokuz Kandil (1997), Ateş ve Caz (2001), Güne Doğan Koşu/Toplu Şiirler (2006) adlı şiir, Saat Yirmidörtte Saksofon Dersi (1991) adlı öykü kitabı, Gece Yazıları (1993) adlı deneme, Anne Hikâyeleri (1991), Türk Edebiyatında Anne Şiirleri (2001), Türk Edebiyatında çocuk Şiirleri (2001) adlı derleme kitapları bulunmaktadır. Mart 2010’dan bu yana Aylık edebiyat dergisi Edep’i çıkartmaktadır. Şiirimin Şehirleri kitabı 2011 Türkiye Yazarlar Birliği şiir ödülüne değer görüldü.