Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Refik Halit Karay

Mehmet Nuri Yardım

Refik Halit Karay Gönderileri

Refik Halit Karay kitaplarını, Refik Halit Karay sözleri ve alıntılarını, Refik Halit Karay yazarlarını, Refik Halit Karay yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İstanbul'da bahar sesleri,
İstanbul'a ilkbaharın renginden önce sesi gelirdi. O ses: Silivri yoğurdu satanların sesi!
Sayfa 143 - Refik Halit Karay' ın eserlerinden seçmeler. "Bahar sesleri "
Reklam
"Döker eşcarı badâmi saba abı revan üzre"
Sayfa 147
Refik Halit Karay,
Hikaye türünün en mühim temsilcilerinden. Türkçesi nefis. Ayrıca romanları da kitleleri kucaklamış. Bunlardan bazıları: Roman: İstanbul'un içyüzü Sürgün Dişi örümcek Dört yapraklı yonca
Refik Halit Karay okuma alışkanlığını okuyucusu kazandırmak istemiş ve
"Ben Nobel mükafatı kazanmak için yazmıyorum. Orta tabakanın anlayacağı eserler veriyorum. Gayem, Türk okuyucusunu çok değersiz eserlerden kurtarıp biraz daha değerlisini, düşündürerek zevkini terbiye edecek olanı koymaktadır." Demiştir.
Sayfa 39 - Refik Halit Karay yazarlarlığında tiksindirici üsluptan yana değildir.
Refik Halit Karay,
Refik Halit Türkçesi: İstanbul Türkçesi'ni çok iyi kullanan yazar" unvanını kazanan Refik Halit, gerçek bir dil ustası olup, halkın kullandığı lisana hakimdir. Türkçe'nin sıcak, büyüleyici ve sürükleyici anlatimini keşfeder. *Döneminde, Refik Halit yaşayan Türkçecidir. Namını almıştır. ** "Bizim bir dilimiz var ki, bu yarının olacaktır.**
Sayfa 30 - Refik Halit Türkçesi.
Reklam
Karay'a göre "Mizah gülünç olmak değil, gülünç olanı görmek ve zarifane anlatmaktır."
Sayfa 28
Refik Halit Karay,
Mizahta kaliteden yanadır. Ona göre "Mizahın kusurlusu çekilmez" "Zorla latife yapıla-maz"
Sayfa 28
1908'de meşrutiyet ilan edilince,
Hukuk fakültesi ikinci sınıfa devam eden Refik Halit Karay, Servet-i Fünûn da ücretsiz muhabirlik, daha sonra Tercümanı hakikat gazetesinde çalışır Son havadis adında gazeteyi çıkarır. Sada'yı Millet' te çalışır.
Sayfa 13
Refik Halit Karay,
Güzel bir çocukluk yaşamış ve 12 yaşına gelinc Mekteb-i Sultanı (Galatasaray Lisesi)' ye verilir. Bu okulun yatılı bölümünde 6 yıl okuyan Karay, bir gün müdür yardımcısı Feuilett' on hakaretlerine dayanamayarak okuldan ayrılır. Yaşı 18'dir.
Sayfa 13
Reklam
Gitme!" sözünü duyamamak kimsesizliktir.
"Gitme!" İlk kez ne zaman duydum bu sözü? Hatırlamıyorum. Benim için bu sözün tüm sözler içinde ayrı bir yeri var. Bir insan,başka bir insana "Gitme!" diyecek kadar yakın; onu düşünüyor, onu seviyor, onun iyiliğini istiyorsa o dünya, güzel bir dünyadır. Birileri sizi düşünüyordur. Mesela Eskicideki Hasana "Gitme!" diyecek kimse yoktu. Kimsesi yoktu. "Gitme!" sözünü duyamamak kimsesizliktir.
R.H.Karay /Eskici
İnsanların hayatı bazan, "Netice" zannedildiği yerde tekrar başlar ve başlayacak görünen yerde birden kesilir..
Sayfa 135 - Boğaziçi YayınlarıKitabı okudu
Can sıkıntısının bir sesi vardır; bunu ancak böyle bir zamanda, o gurbet odasında duyarsınız. Eski mobilyaların tahtalarını dişleyen gizli kurtların bir teviye çıkardığı kemirici, işleyici ses... Birden eskiyiveren gönlünüzde bu kurdu ve bu sesi işitirsiniz ve oyduğu delikten incecik tozların içinize biriktiğini duyarsınız.
Sayfa 116 - Boğaziçi YayınlarıKitabı okudu