Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Renklerin Şaşırtıcı Gücü

Jean-Gabriel Causse

Renklerin Şaşırtıcı Gücü Gönderileri

Renklerin Şaşırtıcı Gücü kitaplarını, Renklerin Şaşırtıcı Gücü sözleri ve alıntılarını, Renklerin Şaşırtıcı Gücü yazarlarını, Renklerin Şaşırtıcı Gücü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kaç Renk Var?
Eğer babanızın babası İkinci Dünya Savaşı sırasında yeşil bir odada işkence görmüşse babanız, siz ve hatta çocuklarınız bile nedenini hiç bilmeksizin yeşilden nefret edebilirsiniz. Dedenizin yaşamış olduğu travma DNA mutasyonuna yol açmaksızın kimi genlerin etkinliğinde değişiklik yaratmış olabilir. Doğuştan gelen şeyler de kimi zaman bizden önceki kuşakların sonradan elde ettikleri şeyler olabiliyormuş!
Sayfa 41 - PegasusKitabı okudu
Rengin Sıcaklığı
Gökyüzünün mavi olması da aynı nedendendir. Dünyaya teğet geçen güneş ışınları atmosferin içinden geçerken, kimileri başımızın üzerinden yol almaları gerekirken yollarından saparlar ve havadaki kirlilikler yüzünden görüş alanımıza girerler. Mavi ışık kırmızı olanına göre on kat daha fazla sapmaya uğradığından çoğunlukla bizim gördüğümüz de bu mavi işık olur. Gökyüzüne o şahane maviyi veren işte budur. Bu renk bölgeden bölgeye, yani havadaki kirliliklerin doğasına bağlı olarak değişir.
Sayfa 30 - PegasusKitabı okudu
Reklam
Rengin Sıcaklığı
Güneşin ufukta kirmizı olmasıysa atmosferde asili bulunan parçacıkların ışığı her yöne doğru yayan milyonlarca mikroskobik ayna gibi işlev görmelerindendir. Rayleigh, kisa dalga boylarının (mavi) her şeye karşın yollarına aşağı yukarı devam edebilen uzun dalga boylarına (kırmızı) göre çok daha fazla sapmakta olduklarını kanıtlamıştır. Güneş ufukta olduğunda işık atmosferin içinde daha fazla yol katetmekte ve dolayısıyla da gözlerimize ulaşıncaya dek daha çok "ayna üzerindeki kirlilik" ile karşılaşmaktadır. Mavi dalga boyları bu sırada yollarından saparken, kırmızı dalga boylarının çoğunluğu bize kadar ulaşabilmektedir. Öğle vakti, güneş tam tepedeyken de aynı şey yine olmaktadır ama daha az ölçüde. Bu yüzden de güneş o zaman gözümüze sarı görünür, oysa astronotlar onu beyaz olarak görmektedirler!
Sayfa 30 - PegasusKitabı okudu
Rengin Sıcaklığı
Bulutların beyaz olmasının nedeni su damlacıklarının işığın dalga boylarından daha büyük boyutlarda olmalarıdır (Gustav Mie, 1908). Bu yüzden de tayf bir bütün olarak yansıtılır ve bu da beyazı verir.
Sayfa 30 - PegasusKitabı okudu
Rengin Sıcaklığı
Kimi renk uzmanları, özellikle de büyük tekstil gruplarında bu renk değişimi kavramını hesaba katarlar, buna metamerizm denir. Bir giysinin rengi güneş ışığında nasıl görünecektir, satış noktasındaki rengin sıcaklığına göre nasıl bir görünüm verecektir? Güneş ışığındaki bir yeşil, fazla sarı bir işığın altındayken kahverengi olmaz mı?
Sayfa 29 - PegasusKitabı okudu
Renklerin Algısı
Firavunlar zamanında Mısırlılar gözün "renkleri karıştıran palet" olduğuna inanırlardı. Bu tam olarak doğru sayılmaz. Aslında karıştırma işlemi temel olarak beynin arka tarafında bulunan oksipital bölgede gerçekleşir (Walsh, 1999). Yani aslında "Renkleri gözümle değil ensemle görüyorum!" demek pek de yanlış olmaz.
Sayfa 24 - PegasusKitabı okudu
45 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.