Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Reşahat Sözleri ve Alıntıları

Reşahat sözleri ve alıntılarını, Reşahat kitap alıntılarını, Reşahat en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir gün, bir kişi, Hâce Azîzân’ın huzurunda: “Âşıklar bir demde iki bayram ederler.” mısraını okuyunca o : “Hayır! Üç bayram ederler.” buyurdu. O zat bu sözün manasını sorunca Haze Azîzân: “Kulun bir kere Allah Teâlâ’yı zikretmesi, Hak Teâlâ’nın onu iki zikri arasında gerçekleşir.” Yani Hak Teâlâ önce kendisini zikretmesi için o kula yardım eder. Bu sayede kul zikre muvaffak olur. Sonra Allah Teâla kulunun zikrini kabûl şerefiyle müşerref kılar. Tevfik, zikir ve kabûl... Bir nefeste yaşanan üç bayram...
Tîz akar gâyet çün ol nehr-i revân bî-karâr, Gam ânınçün âşıkın kalbinde olmaz pâyidâr.
Sayfa 80
Reklam
Senin şanın çok yücedir; biz sana gereğince şükretmekten âciziz.
Yar istemez ki aşıkı ağyara yar ola, Her lahza bir tereddütle bir karar ola.
Sünnete farz gibi önem vermeyen tâlibin dini eksiktir.
Hâce Abdulhâlik Gucdüvâni
O, sıdk ve safa yolunda koşan, Kur'an ve Sünnet'e uyan bütün sâliklerin serdarıdır. O nefis ve hevâya muhalefette dizginleri elinden hiç bırakmamıştır. Pak hallerini ağyârın nazarından gizlemiştir. Ona gençliğinde gönül zikri yapmayı Hızır aleyhisselâm öğretmiştir. O da bu yolda devam etmiştir.
Reklam
Din büyükleri şöyle demişlerdir: "İkindi namazından sonra öyle bir an vardır ki o esnada amellerin en iyisiyle meşgul olmak lazımdır."
İnsaf et ey mavi gök! İki yıldızdan hangisi daha güzel salınarak yürüyor? Sabahleyin doğan senin cihan güneşin mi? Yoksa Şam canibinden gelen benim ay yüzlüm mü?
Sayfa 290 - Emir Nizâmeddin Ali Şir'den Mevlana Cami hzne hitaben yazılan rubâi
Rıza
Bir kötülükle karşı karşıya kalan kimse, eğer kendi nefsinin kulu ise istirap çeker. Yok şayet nefsinin kulu değil, Hak Teâlâ'nın kulu ise ıstırap çekmez.
Hâcegan yolunun esasları
Hâce Abdülhalik Gucdüvânî, tarikat binasını sekiz direk üzerine kurmuştur. Bu direkler şunlardır: 1. Hûş der-dem (nefeste şuur). 2. Nazar ber-kadem (ayağa bakış). 3. Sefer der-vatan (vatanda yolculuk) 4. Halvet der-encümen (toplulukta yalnızlık). 5. Yâdkerd (zikretmek). 6. Bâzgeşt (dönmek). 7. Nigâhdâşt (korumak). 8. Yâddâşt (hatırda tutmak).
Reklam
Muhabbet yolu
Resûlullah Efendimiz'in [sav] namaz kıldıkları mescidde çok sayıda kapı vardı. Peygamber Efendimiz (sav) Son hastalıklarında Hz. Ebû Bekir'in (radıyallahu anh) evine açılan kapı haricindeki diğer kapıların kapatılmasını emrettiler. Sahâbe de bu emri yerine getirdiler. Ondan sonra Resûl-i Ekrem Efendimiz (sav) bu hadisi buyurdular. "Bugün Ebû Bekir'in kapısı dışındaki bütün kapılar kapanır"
İşin temeli gıdadır.Bu hususta çok dikkat etmek gerekir.Zira insanın bedenine giren şeylerin eseri onun zahirinde ortaya çıkar.Gördüğünüz bütün zevksizlik ve perişanlıklar ekseriya şüpheli yemekten kaynaklanır.
Hâcegan yolunun esasları 6.
Bâzgeşt (Dönüş) 'İlâhî ente maksûdî ve rizâke matübi " (Allah'ım , maksadım sensin ve istediğim senin rızandır.) Buna bâzgeşt cümlesi denir. Zira sâlik, Allah'ın dışındaki her şeyi terkettiğini bu dönüş cümlesiyle dile getirir.
Bilinmelidir ki, Hacegan silsilesinde Mahmud İncir-i Fağneviden Emir Külâl'e kadar zikr-i hafiyye ( kalp zikri) ile zikr-i alâniyye (açık zikir) cem edilmişti. Ne zaman ki Hâce Bahaeddin hazretleri ortaya çıktı, o günden sonra bu usul terkedildi.
Tasavvuf ilmi hiç tarif edilir mi? O Hakk'ı bilmekle anlaşılır sadece... Hakk'ı müşahede etmeyen hiç bilebilir mi? Güneş parıldasa da köre hep gece.
158 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.