Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yeni Bir Alımlama Boyutu

Resimde Müziğin Etkisi

Nazan İpşiroğlu

Resimde Müziğin Etkisi Gönderileri

Resimde Müziğin Etkisi kitaplarını, Resimde Müziğin Etkisi sözleri ve alıntılarını, Resimde Müziğin Etkisi yazarlarını, Resimde Müziğin Etkisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gizin Gücü/Georges Braque
Bence hiçbir nesne gerçekliğin belli bir biçiminin tutsağı değildir. Taş, bir duvar ya da bir yontunun parçası, öldürücü bir silah, kumsalda bir çakıl ya da başka bir şey olabilir, tıpkı elimdeki eğenin bir dönüşüme uğrayıp kullanım işlevine göre ayakkabı çekeceği ya da kaşık olabileceği gibi. Bu olgunun anlamını ilk defa Birinci Dünya Savaşı'nda bir asker çöp kovasının üzerinde birkaç delik açarak mangal haline getirdiğinde kavradım. Bu gündelik olayın benim için şiirsel bir anlamı vardı. Her şeyi farklı bir gözle görmeye başladım.
Sayfa 180
Reklam
Müzik-Metin İlişkisi/ Arnold Schönberg
Müziğin imge uyandırması gerektiği, eğer uyandırmıyorsa ya o parçanın anlaşılmadığı ya da iyi bir beste olmadığı öylesine yaygın bir düşüncedir ki... Ancak yanlış ya da pek basit bir düşünce böylesi yaygınlaşabilir.
Sayfa 171
"Sanat her şeydir," diyor J. Tinguely, "her şeydir, sınırsızdır ve her zaman tanımlanamaz."
Sayfa 144
Klee sanatında uyguladığı bir yöntemi şu sözlerle açıklar:"Doğa savurgandır, sanatçıya gelince o tutumlu olmak zorundadır. Doğa kimi zaman kargaşaya yol açacak denli konuşkandır, sanatçıya düşense susmayı bilmektir... Bütünün etkisini kısıtlamamak için ayrıntılara gitmemeli. Bütünlüğe erişebilmek için hesaplı ve tutumlu olmalı. "
Sayfa 94
"Kanıtla, temellendir, destekle, kur ve düzenle... Hepsi iyi ama bunlarla bütünlüğe erişemezsin. Çünkü sanat yasaların üstündedir."
Sayfa 82
Reklam
"Sadece her rengin değil, her biçimin de tınısı vardı. Noktanın bile... Noktanın geleneksel tınısı sessizlikti."
Sayfa 64
Onun aradığı devingenlik, oluşum, değişim gibi kavramlar değildi. Bütün bunların üstünde olan bağlayıcı ilkeydi aradığı. Bunu da maddeden arınmış, tinselleşmiş insanda buluyordu.
Sayfa 62
"İnsan yüzü için yeni bir biçim bulma zorunluluğunu duyuyordum, büyük sanatın sadace dinsel duyguyla yaratılabileceğini anlamıştım. Bu da ancak insan yüzünde gerçekleşebilirdi. Sanatçının iç-dünyasında duyduğu tanrısallığın renk ve biçimle iletilebileceğini anlamıştım. Ve yine anlamıştım ki sanat yapıtı, görselleşen Tanrı; sanat da Tanrı'ya duyulan özlemdir." Manzara ve insan yüzü Jawlensky' nin sanatının ana konusuydu.
Sayfa 62
"O zaman ister istemez alışılmış görünüşleri kırarak eşyanın özüne gidecek, onları birbirinden ayıran yanlarıyla değil, birleştiren yanlarıyla göreceksin. Karşındaki ağaç erik ya da armut ağacı olmayacak, bütün ağaçların ağacı olacak, daha doğrusu ağaçları aşıp sana bütün doğadan haber verecek; hem varlığın hem de senin bir parçan olacak."
Sayfa 42