Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Revizyonizm Üzerine

Vladimir İlyiç Lenin

Revizyonizm Üzerine Gönderileri

Revizyonizm Üzerine kitaplarını, Revizyonizm Üzerine sözleri ve alıntılarını, Revizyonizm Üzerine yazarlarını, Revizyonizm Üzerine yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Sovyet iktidarı nedir? Çoğu ülkeler halklarının henüz anlamadığı ya da anlayamadığı bu yeni iktidarın özü nedir? Gittikçe daha fazla sayıda işçiyi kendisine çeken bu iktidarın doğası şudur: Geçmişte ülke şu ya da bu biçimde zenginler ya da kapitalistler tarafından yönetiliyordu, fakat şimdi ilk kez olarak ülke eskiden kapitalizmin ezdiği sınıflar ve üstelik bu sınıflardan olan yığınlar tarafından yönetilmektedir. En demokratik ve özgür cumhuriyetler de bile sermaye egemen olduğu ve toprak özel mülkiyet olarak kaldığı sürece, hükümet her zaman onda dokuzu kapitalistler ya da zenginlerden oluşan küçük bir azınlığın elinde bulunacaktır. Dünya tarihinde ilk kez bu ülkede, Rusya'da ülkenin yönetimi o şekilde örgütlendirilmiştir ki işçiler ve emekçi köylüler sömürücüleri dışarda bırakan ve Sovyetler olarak bilinen o kitle örgütlerini meydana getirmişlerdir ve bu Sovyetler tüm devlet iktidarını ellerinde tutmaktadırlar. İşte bu nedenledir ki bütün ülkelerde burjuvazinin temsilcilerinin Rusya ile ilgili olarak yazdıkları iftiralara rağmen «Sovyet» sözcüğü şimdi bütün dünyada kolayca anlaşılabilir olmakla kalmamış, fakat aynı zamanda popüler hale gelmiş, işçilerin ve tüm emekçi halkın en çok sevdiği sözcük olmuştur. Ve bu nedenledir ki çeşitli ülkelerdeki komünizm taraftarlarının uğradıkları baskılara rağmen Sovyet iktidarı mutlaka, kaçınılmaz olarak ve uzak olmayan bir gelecekte bütün dünyada zafere ulaşacaktır."
Sayfa 128 - Koral Yayınları - X. - Sovyet İktidarı Nedir? - Mart 1919.
"Emperyalizm sınıf çelişkilerini muazzam ölçüde keskinleştirerek, yaşadıkları koşulları gerek iktisadi olarak tröstler, yüksek geçim maliyeti- ve gerekse siyasal olarak -militarizmin büyümesi, daha sık savaşlar, daha güçlü gericilik, ulusal zulmün şiddetlenmesi ve yaygınlaşması ve sömürge yağma kötüleştirerek kitleleri bu mücadeleye girmeye zorlar."
Sayfa 99 - Koral Yayınları - VIII. Sosyalist Devrim ve Ulusların Kendi Kaderini Tayin Hakkı (Tezler)
Reklam
"«Hareket her şey, nihai amaç hiç bir şeydir» -
Eduard Bernstein
Eduard Bernstein
'ın bu çekici deyişi revizyonizmin özünü birçok uzun risaleden daha iyi anlatmaktadır. Hareket tarzını duruma göre belirlemek, kendini günün olaylarına, küçük siyasetin düzensizliklerine ve değişmelerine uydurmak, proletaryanın birincil çıkarlarını ve kapitalist sistemin tümünün, kapitalist evrimin tümünün ana özelliklerini unutmak, bu birincil çıkarları anın gerçek ya da varsayılan yararları uğruna feda etmek- revizyonizmin siyaseti budur."
Bernstein Revizyonizm'i:
"«Demokratik» kapitalizmin özgürlüğü altında iktisadî ayrımlar yumuşamamakta, tersine ağırlaşmaktadır. Parlamentarizm, en demokratik burjuva cumhuriyetlerinin bile, sınıf organları olmaları şeklindeki doğuştan gelen karakterini ortadan kaldırmaz, o bu karakteri açığa vurur."
Koral Yayınları
"Kapitalizmin bir çöküşe- hem birersel siyasal ve iktisadî bunalımlar anlamında ve hem de kapitalist sistemin tümünün tamamen çöküşü anlamında- yöneldiği özellikle büyük bir ölçekte, yeni dev tröstlerin bizzat kendilerince özellikle açıklığa kavuşturulmuştur.
Koral Yayınları
"Bu bilim, çürütüldüğünü ve yokedildiğini bildirerek Marksizmi dinlemek bile istemeyecektir. Sosyalizmi çürüterek kariyer yapan genç bilginlerle, her türden çürümüş «sistemlerin» geleneğini koruyan bunak ihtiyarlar
Karl Marx
Karl Marx
'a aynı şevkle saldırıyorlar. Marksizmin ilerlemesi, fikirlerinin işçi sınıfı arasında yayılması ve sağlamca tutunması olgusu, resmî bilim tarafından her «yokedililişinde» daha güçlenen, daha pekişen, daha dinçleşen Marksizme yapılan burjuva saldırılarının sıklığını ve şiddetini kaçınılmaz olarak arttırmaktadır."
Sayfa 9 - I. Marksizm ve Revizyonizm