Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Arapça - Türkçe

Rûhu'l - Furkan Tefsiri - 1. Cilt

Mahmud Ustaosmanoğlu

Rûhu'l - Furkan Tefsiri - 1. Cilt Sözleri ve Alıntıları

Rûhu'l - Furkan Tefsiri - 1. Cilt sözleri ve alıntılarını, Rûhu'l - Furkan Tefsiri - 1. Cilt kitap alıntılarını, Rûhu'l - Furkan Tefsiri - 1. Cilt en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İbn-i Mesut (Radıyallahu Anh) tan rivayete göre, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): "Hikmet (insanları kemâle erdiren şeylerin) in başı Allah azze ve celle'nin korkusudur." buyurdu.
* Gözdeki körlüğe âmâ denildiği gibi, kalpteki körlüğe de ameh denir.. *
Reklam
Üstadımız Hacı Ali Haydar Efendi (Kuddise Sırruhu) Hazretlerinden şöyle işittik: "İnsanın elinde iki mizan (ölçü) olmalı. Yapacağı ve terkedeceği her şeyi o iki mizan (tartı) da tartmalı. Tamam bulursa yapmalı noksan bulursa yapmamalı. Birinci mizan: Kişinin önüne çıkan herhangi bir iş hususunda, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve sellem) benim yerimde olsaydı bu işi yapar mıydı, yapmaz mıydı? diye düşünmesidir. Bundan sonra, eğer kalbi, Resulullah'ın o işi yapacağına dair fetva veriyorsa o işi yapmalı, yoksa yapmamalıdır. İkinci mizan: Kişinin, bu yapacağımı ya sağdaki melekler sevap defterime veya soldaki melekler günah defterime yazacaklar,diye düşünmesidir. Eğer sağdaki meleklerin yazacağı bir iş olduğuna kanaat getiriyorsa yapar, yoksa yapmaz..
Büyükler, şirki (Allah'a ortak koşmayı) çok umumî (genel) manada anlamışlar, sadece puta tapma manasında anlamamışlardır, Nitekim İbn-i Abbas (Radıyallahu Anhuma) şöyle buyurdu: "Filân kişi olmasaydı, elbette başıma şu iş gelirdi. Köpeğimiz kapıda bağırmasaydı, elbette eşyamız çalınırdı." demeyin. Öyleyse her şeyin Allah-u Tealâ'dan geldiğine itikat etmeliyiz, lâkin her şeyin bir sebebe bağlanmış olduğunu ve sebepleride Mevla'nın yarattığını unutmamalıyız.
Nakledilmiştir ki: Musa (Aleyhisselam) Mevlå Tealâ Hazretlerine, "Ey Allah'ım! Sen bana bol bol nimetler ihsan ettin ve bunlara karşı şükretmemi bana emrettin. Hâlbuki benim sana şükredebilmem de, senin tarafından bir nimettir." dedi. Mevlå Teala da ona: "Ey Musa! sen öyle bir ilim öğrendin ki, onun fevkinde (üstünde) ilim yoktur. Kulumun, kendisinde olan bütün nimetlerin benden olduğunu bilmesi bana yeter." buyurdu.
Mecmuatü't-tefasir:1/125Kitabı okudu
Akraba
Ebu Hureyre {Radiallahu anh} dan rivayete göre, Resululah(s.a.v)şöyle buyurdu;Rahim,Rahman isminden alınmıştır Allahu Teala{rahme hitap ederek}şöyle buyurdu. Seni ulaştıranıulaştırırım,keseni ise keserim. {yani akrabayı taallükatı arayıp soranı, bütün hayırlara muvaffak eder, bunu terk edeni ise, bütün hayırlardan mahrum ederim.}
Sayfa 421
Reklam
İnsan yarın ahirette, dünya hayatın da takdim ettiği salih ameller ve hayrat-u hasenat'tan kår edecektir. Arkasında bıraktığı mal ve evlâttan ise, hiç bir fayda görmeyecektir.Ancak üç şey müstesna. Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh ) den rivayete göre, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:"İnsan öldüğü zaman, bütün ameli kesilir, ancak üç şey müstesna. Birincisi: (Mescit, medrese, tekke, evkaf, köprü, çeşme gibi) sadaka-i cariye (devam eden hayırlar). İkincisi: (Kitap yazmak, talebe okutmak, vaaz etmek gibi) kendisiyle menfaatlenilen ilim. Üçüncüsü: Arkasından kendisine dua edecek salih (iyi) evlât."
Ayet-i Kerime ve Hadis-i șeriflerden de anlaşıldığına göre, İnsan bu Din-i Mübin-i İslam'ın: Farz, vacip, sünnet, müstehap ve edeplerini (Allah Teâlâ'ya sevgili olan şeyleri) ne kadar tamamlar, haram ve mekruhlardan (Mevla'nın sevmediği her şeyden) de ne kadar kaçarsa, o kadar kalp yumuşaklığı kazanır. Ve bu işlerden ne kadar eksiltir, haram ve mekruhlardan da na kadar irtikåp eder (işler) se, o derece kalbi katılaşır.
Nur sûresi ; ﴾21﴿ .. . Eğer üzerinize Allah (u Teâlan)ın fazl-u rahmeti (iyiliği ve acıması) olmasaydı, sizden hiç biriniz ebedi temize cıkamazdı. buyuruyor
Sayfa 412
770 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.