Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Başka Bir Modernliğe Doğru

Risk Toplumu

Ulrich Beck

Risk Toplumu Gönderileri

Risk Toplumu kitaplarını, Risk Toplumu sözleri ve alıntılarını, Risk Toplumu yazarlarını, Risk Toplumu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bireyselleşme, hayatın her boyutunda piyasaya bağımlılık demektir. Ortaya çıkan yaşam biçimleri, tek tip olarak tasarlanan konutlar, ev eşyaları, günlük tüketim eşyaları, kitle iletişim araçları üzerinden lanse edilen ve benimsenen görüşler, alışkanlıklar, davranışlar, yaşam tarzları için öngörülen münferit ve kendi kendişinin bilincinde olmayan kitle piyasası ile toplu tüketimdir.
Piyasa ve bireycilik ilişkisi-
Özgürleşen bireyler, emek piyasasına bağımlı oluyor ve bu yüzden de eğitime, tüketime, refah devleti düzenlemelerine ve desteğine, trafik planlamasına, tüketim mallarına, aynca tıbbi, psikolojik, pedagojik danışma ve bakımdaki imkânlara ve modalara bağımlı hale geliyorlar. Tüm bunlar bireysel durumların kurumlara bağımlı kontrol yapısına sahip olduğunu gösteriyor. Bireyselleşme piyasaya, hukuka, eğitime vs. bağımlı toplumsallaşmanın en ileri biçimi oluyor.
Reklam
"Riskler er ya da geç onları yaratanları veya onlardan kar elde edenleri de yakalayacak."
Her şeyin tehlikeye dönüştüğü bir yerde, artık bir şekilde hiçbir şey tehlikeli değildir.
modernleşme dönemi riskleri
Bugünkü tehlikelerin temelinde sana­yideki aşın üretim var. Bu yüzden, günümüzdeki riskler ve tehli­keler, (insanlar, hayvanlar ve bitkiler üzerindeki) tehdidin küresel doğası ve tehdidin modern sebepleri olması hasebiyle yüzeysel olarak genellikle benzer olduklan Ortaçağ’daki risk ve tehlike­lerden ciddi şekilde ayrılıyor. Bunlar modernleşmenin riskleridir.
Sayfa 25 - ithaki yayınları
Aydınlanma sonrası kavram belirsizliği o kadar karanlık ki, kediler meraktan bile olsa bu karanlığa da­lamaz.
Sayfa 7 - ithaki yayınları
Reklam
" Ücretli emekte bir sistem değişimi kapıya dayanmışsa, toplumsal bir değişim kapıya dayanmış demektir. "
Sayfa 211Kitabı okudu
İlerleme inancın" karşı-modernitenin" burada açıkça ortaya çıkıyor. Karşı-modernlik, modernitenin bir tür seküler dinidir. Dinsel inancın bütün kriterleri onun için de geçerlidir: Bilinmeyene, görünmeyene ve ulaşılmayana iman etmek ya da gidilen yolu ve "nasıl" bilindiğini bilmeden, kendi kanaatini hilafına inanmak. İlerleme inancı, modernliğin yaratıcı güç haline gelmiş kendi teknolojisine duyduğu özgüvendir. Üretici güçler ve bu güçleri geliştirip yöneten bilim ve ekonomi, Tanrı'nın ve Kilise'nin yerini almıştır.
Gen teknolojisi, insanlığı neredeyse tanrısallık konumuna getiriyor.
Normallik örtüsü altında bir devrim meydana geliyor.
Reklam
Gerçeklik üretilmiş verilere dönüşerek kayboldu.
“Her şeyin tehlikeye dönüştüğü bir yerde, artık bir şekilde hiçbir şey tehlikeli değildir.”
Geleneklerden arınmış bireyler, emek piyasasına bağımlı hale geliyorlar.
Beden ve ruh, doğa ve insan düalizmini oluşturan insani doğa bilincinin katmanlarına darbe vuruluyor ve bilinç ortadan kaldırılıyor.
Sınıflı toplumun itici gücü şöyle özetlenebilir: Açım! Öte yandan risk toplumunun harekete geçirildiği devinim ise şöyle ifade edilebilir: Korkuyorum! İhtiyaç ortaklığının yerini endişe ortaklığı alır.
144 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.