Başka Bir Modernliğe Doğru

Risikogesellschaft: Auf dem Weg in eine andere Moderne
Orijinal Dil:
Almanca

2017 12. kitabı
Kendisinden kaçışın mümkün olsa da kurtuluşun olmadığı bu kitabı tekrar okumak zorunda olmam, hiç olmazsa önceki okumamdan neler kaldığına dair kendimle de yüzleşmemi sağlayacakken siteye de faydalı gereksiz bir inceleme de katmış olacak. Kaldı ki yanlış bakmadıysam, sitedeki ilgili ilgili alıntı da bana ait ve okunma sayısı da sadece üç. Başlamadan evvel "bu kıymetli kitabı bir ara okuyun" klişesini de eklemiş olayım. Adettendir. Ulrich Beck, bir bakıma Wallerstein'in bıraktığı yerden devam ediyor toplumsal analizine ve onun "risk toplumu" tahayyülü, analizine ciddi bir önem atfediyor. (Kim bu Wallerstein, ne bırakmış diyenlerin haklı itirazları bir tarafa, şimdilik bilenler için), o malum 1789 olayları sonrasındaki total kırılmayı sağlayan şey -hatta pekiştiren şey- 1979'daki gelişmeler olmuştu. Fordist üretim biçiminin vaadettikleri bir de ABD'nin öncülüğünde giderek kamusallaşan öğrenim alanları, 1945-60 arasındaki yoğun ve hızlı gelişmeleri de tetikleyerek Ulrich Beck'i kendi tabiriyle "gözetleme kulesinden bakan, sönüp giden feodal tarım dönemin arkasından beliren, ama henüz bilinmeyen sanayi çağının şeklini şemalini ayırt etmeye çalışan 19. Yüzyıla başlarındaki bir toplum gözlemci" yapmaya yetmişti. Kitabın bir derdi var. Bir meselesi, ardından koşmak zorunda hissettiği hayreti var. Kitap, sanayi sonrasını anlamaya çalışıyor. Post-sonrası toplumlarına eğilirken bu geçişin temel kaidelerine değinmeyi unutmuyor. Tabi bu esnada dile kolay gelen "post" kavramını tartaklamayı da henüz giriş sayfalarından itibaren ihmal de etmiyor Beck. Beck'in bu tarz gözlem seyri, ilk etapta bizlere Chicago Okulu'nun tüm farklılık ve yoğunluk içerisinde bir biyolog edasıyla inceleme yapmayı vazeden duruşunu hatırlatıyor ve pek de haksız sayılmayız. Bu paradigma, Wallerstein'in
Felsefe
2019 25. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2019 13:54
Hayatımızda çoğu farklı yerde risk sınırları değerlerini görmüşüzdür. Sayılarla ifade edilse bile Beck bunların sembolik olduğunu ifade etmektedir. Yani bizi riskten koruma konusunda işlevsizdir bu sayılar. Modern çağın sonrasını "post" olanı ifade etmede kullanılan risk kendi içinde bilinemezliği, önlenemezliği gibi bir çok farklı niteliği barındırmaktadır. Bu dönem bilimden, siyasete, felsefeye, eğitim kurumlarına birçok farklı kuruma etki eden bir oluşumu ifade etmektedir. Dönüşlü bir modernleşmenin olduğu, risklerin tahmin edilemediği, ve sosyal yaşam biçimlerinin ve değerlerinin değiştiği bir toplumdur. Yazarın da dediği gibi "Risk toplumu devrimci bir toplum değil, ondan daha fazlasıdır, yani bir felaket toplumudur" (Beck, 2011: 119).
Risk ToplumuUlrich Beck · İthaki Yayınları · 2014118 okunma
Risk Toplumu Hakkında (Devamı Gelecek)
2025 25. kitabı
Ulrich Beck'i fikir babası olarak gördüğüm için temsili olarak babalar gününü kutladım. Risk toplumu üzerine yaptığı çalışmaları ile klasik modernlikten itibaren başlayan (aslında modernliğin exodus hali) sanayileşmenin-kapitalizmin-ulus devlet üçlemesinde disiplin aygıtlarının ve bilim-tekniğin kendine dönüşümlü (refleksif toplum) halinin riskler yarattığını belirten Beck, ileri modern endüstri toplumunda ise klasik modernlikte yaratılan risklerin önlenemez hale geçtiğini belirtmektedir. Risklerin önlenmesi için kurulan sivil toplum hareketlerinin, çalışmaların ve sürdürülebilir kalkınma planlarının riskleri önlemede bile bölgesel eşitsizlikten kaynaklı olarak etkisiz olduğunu belirtmektedir. Risk toplumunda yükselen totaliter hareketlerin, geleneksel kabul ve davranış biçimleri ile çatışan yeni endüstri toplumunda sinsi bir şekilde yeni disiplin aygıtları oluşturduğunu da açıklamaktadır. Beck'in risk toplumu kavramsallaştırması normalde olmayacak bir şekilde felsefe temeli açısından hegelci diyalektiği belirleyici olmaksızın weberci bir anlamacı-yorumlamacı bir dizgede almaktadır, neo-marksistlere de yeni düşünme biçimlerini açıklamaktadır. Risk toplumu kadın-erkek ilişkilerinde de yeni sorunların ortaya çıktığını; kadınların yeni endüstri toplumunda gerek aşırı bireyselleşmesi ile gerekse de geleneksel kültürde ortaya çıkan baskılamaların nasıl oluştuğuna da dikkat çekiyor, yeni pazarlama taktikleri, konformizm, fast-foodların tüketim rasyonalitesinin cinsellikle nasıl bağdaştığını, teknolojik aletlerin davranış biçimlerinde nasıl riskler yarattığını belirten Beck, biyologların, ekoloji uzmanlarının, iklim bilimcilerine yapışı kalmış olan ''risk'' oluşumunu eleştirmektedir. Bu yönüyle, Beck sadece bu alanlarda takılı kalan ve anlamı dar hale gelmiş/getirilmiş olan
2017 12. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2017 00:00
Çok iyi bir kitap, çok iyi temellendirilmiş bir teori. Özellikle, kötümser ve abartılı gördüğüm diğer post-modernlerden ayrılarak gerçekler üzerinden gerçek tanımlar yapmış. Ancak fikir sanki birden ve hızlı bir biçimde bitirilmiş, sanki geleceğe dair çıkarımlar yapılmaktan son anda vazgeçilmiş gibi geldi okuyan diğer arkadaşlar da fark edecektir.
Felsefe
Puan vermedi·
Riskler hep alt tabakaya sirayet eder fikri burada çürüyor.Cunku dünya denilen yer ilginç bir yer.Topragini kirlettigin,havasını bozdugun, çiçeğini börtü böceğini yasatmadigin bu mekanın yarın sana evsahipliği yapacağını mi sanıyorsun..
2026 7. kitabı
Bu kitabı bitirdiğim için pasta kesicem..Çok ufuk açan ve farklı bakış kazandıran bir kitap olmasının yanında okurken biraz bunaldım...Fakat yaşadığımız toplumu ve dönemi anlayabilmemiz için kesinlikle okunması gerektiğini düşünüyorum. Sanayi toplumuna kıyasla risk toplumunda yaşananların çoğu insanın doğrudan algılama yeteneğinin dışında kalmakta ve nesnel teşhis için nitelikli uzmanın yargısını gerektirmektedir. Ulrich Beck ise kitapta bu durumu tartışmaya açıyor ve çözümler arıyor. Aynı zamanda gündelik yaşamda devam eden fakat farketmediğimiz birçok şeyi de açığa çıkartıyor.
Risk ToplumuUlrich Beck · Minotor Kitap · 2025118 okunma
2026 7. kitabı
Sosyoloji 3. Sınıf öğrencisi olarak bölüm başkanımızın tavsiyesiyle okudum. Her sosyoloji öğrencisi zaten okumalı ama kendine gerçek anlamda bir şeyler katmak isteyenlere de tavsiye ettiğim bu kitabın üzerinde durduğu bir kaç noktayı paylaşmak istiyorum...... ilginizi çekerse başlamayı düşünürsünüz belkiii 1. Sanayi toplumu "Zenginliği nasıl paylaşacağız?" sorusuna odaklanırken; modern toplum "Teknolojinin ürettiği tehdit ve riskleri nasıl yönetip en aza indireceğiz?" sorusuyla boğuşur. 2.Riskler artık doğadan (deprem, sel gibi) gelmez; aksine insanın kendi eliyle ürettiği endüstriyel, nükleer, kimyasal ve dijital gelişmelerin doğrudan bir sonucudur. 3.Yoksulluk sınıfsal ve hiyerarşiktir ancak hava kirliliği, nükleer sızıntı veya küresel iklim krizi zengin-fakir ayrımı yapmadan tüm insanlığı (küresel düzeyde) eşit şekilde tehdit eder. 4.Toplumun kendi ürettiği risklerle yüzleşmesi, bu risklerin farkına vararak kurumlarını ve siyasetini yeniden sorgulaması sürecidir. 5.Geleneksel bağların (aile, sınıf, din) zayıflamasıyla birey, hayatındaki tüm risklerin ve başarısızlıkların sorumluluğunu tek başına üstlenmek zorunda kalır.
Risk ToplumuUlrich Beck · Minotor Kitap · 2025118 okunma

Ulrich BeckYazar · 3 kitap
Ulrich Beck (15 Mayıs 1944 - 1 Ocak 2015) , Ünlü Alman sosyolog, hekim ve yayımcı. 1944 yılında Polonya'nın Slupsk kentinde dünyaya gelen Beck, çocukluğunu Hanover'de geçirmiş, 1960 ve 70'li yıllarda Münih'te sosyoloji, felsefe, psikoloji ve siyasal bilimler eğitimleri almıştı. Ulrich Beck, 1992 yılında Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'nde sosyoloji profesörü unvanını almıştır.[1] 70 yaşında ölen Ulrich Beck, son yıllarda dünyanın en ünlü ve en çok alıntı yapılan sosyologlarından biri olmuştu. 1986 yılında yazdığı Risk Toplumu adlı kitabı 35 dile çevrilmişti. Beck, çalışmalarında iklim değişikliği, terörizm ve mali krizler gibi konulara odaklanıyordu.