Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Peygamberimizden Hayat Ölçüleri

Riyazü's Salihin 6. Cilt

İmam Nevevi

Riyazü's Salihin 6. Cilt Gönderileri

Riyazü's Salihin 6. Cilt kitaplarını, Riyazü's Salihin 6. Cilt sözleri ve alıntılarını, Riyazü's Salihin 6. Cilt yazarlarını, Riyazü's Salihin 6. Cilt yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ebû Hüreyre radıyallâhu anh şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in ashâbından bir kişi, içinde tatlı su gözesi bulunan bir dağ yolundan geçmişti. Burası çok hoşuna gitti ve: Keşke insanlardan ayrılıp şu dağ kısığında otursam. Ama Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'den izin almadan bunu asla yapmam, dedi. Sonra arzusunu Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'e anlattı. Peygamberimiz: - "Böyle bir şey yapma. Çünkü sizden birinizin Allah yolunda çalışıp gayret sarfetmesi, evinde oturup yetmiş sene namaz kılmasından daha faziletlidir. Allah'ın sizi bağışlamasını ve cennete koymasını istemez misiniz? O halde Allah yolunda cihada çıkınız. Kim devenin sağılacağı kadar bir süre Allah yolunda cihad ederse, mutlaka cennete girer" buyurdu. Tirmizî
"Ey müminler! Bir topluluk diğer bir topluluğu alaya almasın. Belki de onlar kendilerinden daha iyidir. Kadınlarda kadınları alaya almasınlar; belki de alay ettikleri kendilerinden daha iyidir. Kendi kendinize ayıplamayın, birbirinizi kötü lakaplarla çağırmayın iman ettikten sonra doğrudan ayrılıp günaha girmek ne kötü bir isimdir. Tövbe etmeyenler zalimlerin tâ kendisidir. Hucurât sûresi (49), 11.
Reklam
Yine Ebû Hüreyre radıyallâhu anh'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Allah yolunda yaralanan bir kimse, kıyamet gününde yarasından kan akarak Allah'ın huzuruna gelir. Renk, kan rengi, koku ise misk kokusudur." Buhârî
Bir iki kelime ile de olsa yalan söylemek ve yalancı şahitlik yapmak, en büyük günahı işlemiş olmak için kâfidir.
“Ey inananlar! Sabredin, direnip düşmanınıza üstün gelin. Cihada hazırlıklı, uyanık bulunun ve Allah’tan korkun ki, başarıya eresiniz.” Âl-i İmrân (3) 200
Reklam
"Hakkında bilgin bulunmayan şeylerin ardına düşme."
Müslüman, sürekli eylem içinde bulunan ve eylemi de hayır ve faziletten ibaret bir kişiliğe sahip olan kimsedir.
Allah yolunda cihad en büyük hayırlardan biridir. Bu uğurda atılan bir adımın ecri, dünyadan ve onun nimetlerine sahip olmaktan daha faziletlidir.
Müşriklerin, kâfirlerin, zâlim ve fâsıkların hükmü altında bir esaret hayatı yaşayıp zillete katlanmaktansa, Allah yolunda, hak ve hakikat uğrunda mal ve canla savaşarak ya şehit ya gazi olmak elbette daha şerefli ve daha faziletlidir.
Reklam
Resûl-i Ekrem sallallâhu aleyhi ve sellem: “Cihad amellerin zirvesidir; kubbesidir” (Tirmizî, Fezâilu’l-cihâd22) ve “İslam’ın zirvesi, kubbesi cihaddır” (Tirmizî, Îmân 8, İbni Mâce, Fiten 22) buyurmuştur.
Müminler kendi hatasını büyük görüp onu ortadan kaldırmaya bakmalıdır.
Kabir azabı vardır. Koğuculuk yapmak da kabir azabının sebeplerinden biridir.
Keder ve üzüntü hissettiğiniz zaman ...
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bir keder ve üzüntü hissettiği zaman şöyle dua ederdi: "La ilahe illallahü'l-azimü'l-halim. La ilahe illallahü rabbü'l-arşi'l-azim. La ilahe illallahü rabbü's-semâvâti ve rabbü'l-ardı ve rabbü'l-arşi'l-kerim": Azamet ve hilim sahibi olan Allah'tan başka ibadete layık hiçbir ilah yoktur. Azametli arşın sahibi olan Allah'tan başka ibadete lâyık hiçbir ilah yoktur. Göklerin Rabbi, yerin Rabbi ve yüce arşın Rabbinden başka ibadete layık hiçbir ilah yoktur."
Sayfa 506
انْفِرُوا خِفَافًا وَثِقَالًا وَجَاهِدُوا بِأَمْوَالِكُمْ وَأَنْفُسِكُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ. "Gerek hafif gerek ağır silahlı olarak hep birlikte savaşa çıkın, mallarınızla ve canlarınızla Allah yolunda cihad edin." Tevbe sûresi (9), 41. Hafif ve ağır silahlı olarak cihada çıkmaktan maksat, hangi hal ve hangi şartta olunursa olunsun, Allah'ın dinini yüceltmek için cihadın meşru olan her şeklini uygulamaktır. Çünkü cihad sadece cephede yapılan savaştan ibaret değildir. Fakat cephe savaşı cihadın en zoru olduğu için, öncelikle o akla gelmektedir. Burada bahsi geçen de cephedeki cihaddır. Gerek kolay gerek zor, gerek binitli gerek yaya, gerek genç gerek ihtiyar, gerek bekâr gerek evli, gerek zengin gerek fakir, gerek hafif gerek ağır silahlı, kısaca kişinin durumu ne olursa olsun cihada mutlaka katılmasının gereğine bu âyet kesin delil teşkil eder.
322 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.