Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Robespierre

Peter McPhee

Robespierre Gönderileri

Robespierre kitaplarını, Robespierre sözleri ve alıntılarını, Robespierre yazarlarını, Robespierre yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
368 syf.
·
Puan vermedi
Modern Prokrustes Üzerine
Hayat hikayesi Mustafa Kemal olarak başlayıp Recep Tayyip olarak biten bir insan. Cumhuriyetin, bağımsızlığın, laikliğin tesisi için halkı eğitmenin şart olduğuna inanan idealist, kararlı ve inatçı bir insan. Bunu da başarmak için ilk olarak yeni bir millet inşa etmeye yönelik yeni bayramlar ve özel günler ilan etmeye çalışması sonun başlangıcı olmuş. Zamanın Fransa Konvansiyonu(meclisi) onu 'Catilina'ya benzetmiş ama bu son hamlesi bana Caesar(Julius)' ı hatırlattı. Dünyayı ve toplumsal yaşamı sadece dikotomiler üzerinden kavrayabilmiş olması ve devrimin karşısında duran herkesi gücü yettiğince ezip geçmesi kendi sonunu getirmiş. "Jakoben" kelimesini ülkemizde sözde-hakaret olarak kullananların da dünyayı sadece dikotomilerle anlayabiliyor olmaları ayrı komik. Robespierre; karşı devrimciler, monarşi yanlıları, soylular, Jirodenler veya ruhban zümresini giyotine gönderirken arkasından gelen vekiller, Robespierre' in kendisine yapılan suikast girişimlerinden sonra paranoya ve psikosomatik hastalıklardan dolayı iyice despotizme yönelmesi ile birlikte O' nun hedefi olmaya başlayınca 27 Temmuz kararlarıyla bu sefer O' nu giyotine gönderiyorlar. Tarihte büyük iz bırakmış bir insan. Bu insanın ve devrimin tarihini bilmeniz gerek.
Robespierre
RobespierrePeter McPhee · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201566 okunma
5 Şubat 1794
"Barış zamanında halk yönetiminin ana kaynağı erdemse de, devrim sırasında bu hem erdem hem terördür: Erdem olmazsa terör öldürücüdür; terör olmadan erdem güçsüzdür."
Sayfa 203
Reklam
Robespierre
"Önemli olan, tek bir iradedir. Ya cumhuriyetçi ya kralcı olmalıdır."
Sayfa 173
Ben ne bir haberci, ne bir aracı, ne de halk avukatıyım; ben halkın kendisiyim [je suis peuple moi-meme!]
Sayfa 131 - Maximilien RobespierreKitabı okudu
Ben hiçbir zaman böyle cafcaflı bir unvanı sahiplenmedim; ben halktan biriyim, asla başka bir şey olmadım, olmak istediğim tek şey bu…
Sayfa 128Kitabı okudu
Aristokrat rahipler nerede insanları dinine kazandırmak isteyen birini görde Devrim’e yeni düşmanlar kazandırıyor; çünkü kandırdıkları cahiller dinsel ve ulusal çıkarları birbirinden ayırt edemiyor…
Sayfa 120 - Maximilien RobespierreKitabı okudu
Reklam
Ama Robespierre de diğer birçok kişi gibi, antik şehir devletlerinin katılımcı demokrasisini büyük bir ulusta uygulanamayacak bir şey olarak görüyordu.
Sayfa 102Kitabı okudu
14 Temmuz’da Meclis’te çok ateşli bir tartışma patlak verdi ve Robespierre, “kralın dokunulmazlığı bir uydurmadır” diyerek Louis’nin tahttan indirilmesini savundu.
Sayfa 102Kitabı okudu
1789 Ekim’inde Meclis zaten diğer bir ölüm cezası karşıtının, Joseph Guillotin’in, ölüm cezasına başvurulacak talihsiz vakalarda basit ve daha az acı veren bir idam yönteminin kullanılması yönündeki teklifini kabul etmişti.
Basın özgürlüğü, ifade özgürlüğünden ayrılamaz: Bunların ikisi doğa kadar kutsaldır.
Reklam
Eşitlik tüm iyiliklerin kaynağıdır; aşırı eşitsizlikse tüm kötülüklerin kaynağıdır.
Robespierre keskin itirazlar karşısında, “Eğer koloniciler bizi tehdit ederek çıkarlarına en uygun yasayı yapmaya zorlayacaksa kolonilere ölüm” diye bağırdı.
Ne var ki, “kral iyi fakat bakanları kötü” inancı 1789 Devrimi’nden daha dayanıklıydı ve Marie-Antoinette’e, kralın erkekliğini yok etti diye saldıranların öfkesinin altında bu yatıyordu.
Rahiplerin ruhban cüppesini sadece ayin yönetirken giymesini istiyordu.
Fransa kesinlikle iki parçaya bölündü: Halk ve aristokrasi. İkincisi ölüyor, fakat uzun süren can çekişmesi çırpınmasız olmayacaktır.
297 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.