Peter McPhee
Orijinal Adı:
Robespierre A Revolutionary Life

2022 17. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2022 22:54
Cumhuriyet ve ilkelerinin sadece Fransa da değil tüm modern ülkelerde oturmasını sağlayan büyük yol gösterici Robespıerre. Yeniden varoluşu gerçekleştirmek için köhneleşmiş yapıları ve insanları yok etmeyi temelde baz alıyor. Söylev ve eylemleri arasında müthiş bir tutarlılık söz konusu. Son derece karakterli ve ilkelerine bağlı bir kişilik. Muhtemelen Cumhuriyet ve ilkelerini oturtmak isteyen tüm ülkeler onu örnek alacaktır, aksi halde hiçbir zaman tam anlamıyla başarı sağlanamaz ve böylelikle Cumhuriyet yaşam bulamaz. Tek adam rejimine karşı vermiş olduğu muazzam mücadele canı ile bedel ödemeye gidecek kadar büyük bir önem arz etmiştir. Son dönemde okuduğum ve hemen hemen her anlamda beni etkileyen güzel eserlerden biri oldu. Daha doğrusu biyografi diyelim, merak ettiğim bir kişilikti kendisi yaşamına dair tatmin edici bilgiler elde ettim. Okumak isteyen herkese şimdiden iyi okumalar dilerim.
Cumhuriyetçi Tiran: Maximilien Robespierre
2024 40. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2024 20:48
Terör ve giyotin bu iki kavram diyince aklımıza (tarih okuyanlar için) Robespierre gelir. Adeta bu iki kavramla ismi özdeşleşir olmuştur fakat dönemi ve kendisi hakkında çokta detaylı bir bilgi
·368 syf.·
2021 41. kitabı
Merhaba kitap dostları iyi bir hafta sonu diliyorum.Bu gün size Fransız devriminin mimarlarından Robespierre’nin Türkçeye çevrilmiş ilk biyografisinden bahsetmek Fransız Devrimi'nin temel taşlarından birisi olan Robespierre hakkında kapsamlı bilgi edinebileceğiniz yegane eser diye düşünüyorum. Gerek baskı kalitesi gerekse içeriği mükemmel. Büyük devrimci Robespierre 'in 1. devrim sırasında yaşadığı olaylar ilk örgütlenme yapıları jacobenlerin jirondenler üstünde kurduğu hakimiyet ve sonrasında gerçekleşen olayların harika bir anlatımı. Hem Robespierre’nin hayatını,hem devrimdeki hayati rolünü, hem de amacının iyi anlaşılmaması olgusunu farkediyorsunuz.İnsan ve yurttaşlık hakları bildirgesinin mimarıdır.Bugün ki medeni ve insani temel hakların öncüsüdür diyebilirim. Parasız ve laik eğitimi getiren, soyluluk ünvanlarını kaldıran, ruhban sınıfının egemenliğine son veren, demokrasiyi getiren, hasta, işsiz ve sakatlara sosyal yardım verilmesini sağlayan gerçek bir devrimciydi.Bana göre tek kusuru Cumhuriyeti korumak için ölüm cezasına karşı olmasına rağmen giyotine giderken ses çıkarmamasıdır.Saygı duymamız gereken öngörüsü açık bir aydınlanma insanının acıklı hayatını da okumuş olmaktan son derece memnun kaldım.Devrimi anlamak için de biçilmiş kaftan diyebilirim.
biyografi
2020 33. kitabı
Bu biyografiyi okumak için çok bekledim. Elime aldığımda o kadar heyecanlıydım ki. Jack London'ın "Demir Ökçe"si ve Victor Hugo'nun "1793 Devrimi" kitabıyla solcu olmuştum. Robespierre benim idolümdü. ☆☆☆ Robespierre kimilerine göre dünyayı altüst eden ve etkilerini günümüzde bile hissettiren 1789 Devrimi'nin haşin ama haklı devrimcisi, kimilerine göre kana susamış bir katil ve diktatördür. Parasız ve laik eğitimi getiren, soyluluk ünvanlarını kaldıran, ruhban sınıfının egemenliğine son veren, demokrasiyi getiren, hasta, işsiz ve sakatlara sosyal yardım verilmesini sağlayan gerçek bir devrimciydi. Tek kusuru Cumhuriyeti korumak için ölüm cezasına karşı olmasına rağmen giyotine ses çıkaramamasıydı...
Siyaset
TÜM DEVRİMCİLERİN BABASI
2024 6. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2024 03:22
Robespierre
Robespierre'e onu anlayabilen liderler için aslında tüm ulus cumhuriyetlerinin kurucusu olmuştur. Onun yaptığı hatalara düşmeyenler sağlam cumhuriyetler kurup günümüze taşınmasına vesile olmuşlardır. Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran fikirlerde de aslında Robespierre'i görmek mümkündür. "yozlaştırılmaz, bozulmaz" anlamındaki l'incorruptible lakabını uğruna savaştığı halktan alan bu dürüst ve erdemli adamı saygı ile anıyorum.
Biyografi–Tarih
Modern Prokrustes Üzerine
Puan vermedi·368 syf.·
2024 25. kitabı
Cumhuriyetin, bağımsızlığın ve laikliğin tesisi için halkı eğitmenin şart olduğuna inanan idealist, kararlı ve inatçı bir insan. Bunu da başarmak için ilk olarak yeni bir millet inşa etmeye yönelik yeni bayramlar ve özel günler ilan etmeye çalışması sonun başlangıcı olmuş. Zamanın Fransa Konvansiyonu(meclisi) onu 'Catilina'ya benzetmiş ama bu son hamlesi bana Caesar(Julius)' ı hatırlattı. Dünyayı ve toplumsal yaşamı sadece dikotomiler üzerinden kavrayabilmiş olması ve devrimin karşısında duran herkesi gücü yettiğince ezip geçmesi kendi sonunu getirmiş. Bu arada, "Jakoben" kelimesini ülkemizde sözde-hakaret olarak kullananların da dünyayı sadece dikotomilerle anlayabiliyor olmaları ise ironi olsa gerek. Robespierre; karşı devrimciler, monarşi yanlıları, soylular, Jirodenler veya ruhban zümresini giyotine gönderirken arkasından gelen vekiller, Robespierre' in kendisine yapılan suikast girişimlerinden sonra paranoya ve psikosomatik hastalıklardan dolayı iyice despotizme yönelmesi ile birlikte O' nun hedefi olmaya başlayınca 27 Temmuz kararlarıyla bu sefer O' nu giyotine gönderiyorlar. Tarihte büyük iz bırakmış bir insan. Bu insanın ve devrimin tarihini bilmeniz gerek.
2025 14. kitabı
Okunma: 18 Mart 2025 22:27
Ben bu kitaba ve Robespierre'e güzelleme yapan arkadaşlara ne desem bilemiyorum. Kitabı okuyana kadar Robespierre tarihin en eli kanlı diktatörlerinden biriydi de kitaptan sonra devrimci bir
Maximilien Robespierre Podcast Serisi
2021 81. kitabı
I. bölüm: youtu.be/P7Ci3VOBVZk II. bölüm: youtu.be/BjYfCRdWPro Merhaba kitapçokseverler. Bu bölümümüzde kimilerine göre dünyayı altüst eden ve etkilerini günümüzde bile hissettiren 1789 Fransız Devrimi’nin haşin ama haklı devrimcisi, kimilerine göre kana susamış bir katil ve diktatör olan biyografi yazarı Peter McPhee'ye göre sarsılmaz adalet duygusu, etkileyici hitabeti ve çelik iradesi sayesinde, şiddetle yıkan ve şiddetle kuran Fransız Devrimi içinde kendine yer bulmuş bir taşra avukatı Maximilien Robespierre'in hayatını konuşuyoruz. Keyifli dinlemeleriniz olması dileğiyle. Sevgiler.
Maximillien Robespierre
2022 8. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2022 00:00
Kitap,Fransız Devrimi'nin liderlerinden Maximillien Robespierre'in hayatını konu alırken aynı zamanda dönemin Fransa ve dünya tarihini de anlatıyor.Ölümünden sonraki devrimcilere örnek olmuş olan Robespierre'in biyografisi okunmaya değer.