Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rönesans Gönderileri

Rönesans kitaplarını, Rönesans sözleri ve alıntılarını, Rönesans yazarlarını, Rönesans yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
243 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
#oscarwilde’ın hayatını ve sanatını Pater kadar derinden etkileyeni enderdir. Pater’in tartışmalı kitabı Rönesans için: “Benim altın kitabım,” diyen Wilde, #deprofundis eserinde “Hayatım üzerinde acayip etkisi olan kitap,” diye bahseder. Kitabı ilk kez Oxford’da öğrenim gördüğü yıllarda okuyan Wilde sonrasında kendisiyle de tanışmış. #richardellmann ‘a göre(
Alfa Kitap
Alfa Kitap
Dört Dublinli’nin yazarı) kitabın büyük bir bölümünü ezbere biliyormuş. Peki, ne anlatıyor bu kitap? Yakın dönem insanlık tarihinin en büyük kırılmalarından birinin cereyan ettiği, ziyadesiyle kritik, bir o kadar da problemli bir dönem olan Rönesans tarihi ile ilgili incelemelerinden oluşuyor. Ayrıca Pater'ın estetik bir yaşam görüşüne unutulmaz bir ifade kazandırdığı çarpıcı derecede orijinal ve etkili bir deneme koleksiyonudur. Her denemesinde, belirli bir rönesans sanatçısını veya şairini eleştiriyor ve bir sanat eserini doğruluğuna veya sanatçının ahlaki duruşuna göre yargılamak yerine sanatın güzelliğini ve deneyimini kucaklamanın önemini vurguluyor. Pater'ın modern ve tartışmalı sanat eleştirisi felsefesine okuru odaklayan Ahmet Aydoğan'ın “Pater'in Rönesans'ı” isimli takdim makalesi, ve sonunda T. S. Eliot'ın "Pater ve Arnold" hakkındaki değerlendirmesi ile zenginleşen bu eser Pater'in tüm sanat eleştirmenlerinin, tüm sanat biçimlerinde ve dahi yaşam deneyimlerinde güzelliğin önemini tanıma arzusunu örneklemektedir.
Rönesans
Rönesans
Rönesans
RönesansWalter Horatio Pater · İz Yayıncılık · 20129 okunma
Fransız nesri için #flaubert ne ise İngiliz nesri için de Pater odur. Onda cümle sadece maksadın ifadesi için kurulmaz; her cümle bir şair titizliği ile inşa edilir, o kadar ki, Fransız şiirinde mısralarının sağlamlığıyla ünlü #mallarmé onun için “le prosateur ouvrage par exellence de ce temps,”(bu dönemin/ zamanın mükemmel nesir yazarı) der.
Sayfa 20 - İz YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Öz kayboldukça, göz önünde olan, ulaşılması en kolay olan er geç hükümranlığını ilan edecektir.
Acaba bazı şeyleri artık derinlerine inip köklerinden kavra yamayacak, onları bize dönük yüzleriyle yeniden adlandıramayacak kadar geç mi kaldık? o yüzden mi yerleşmiş şeylere, daha doğrusu onların iyice aşınmış hallerine mahkumuz? Acaba bazı şeylerde işaretin kendisini bırakıp, gösterdiği şeyi onun hatırlatmadığı yanıyla görerek, artık gözümüze çarpmayan, kimbilir nerede ve ne şekilde takılı kalmış özlerini kurtararak tekrar özgürleştiremez miyiz? Ve o nedenle onları özleriyle ve oldukları gibi kavramak yerine, şeylere uzanışımızı hep yeryüzü sakinlerinin kendi aralarındaki uzlaşmalarına mı dayandırmak zorundayız? Veya onların bu yerleşmişliklerine dokunmadan, bizzat varolmaklıklarıyla etraflarına yaydıkları hâle yetersiz kaldığına göre, sözcükleri durduk yere hudutsuzca çoğaltmak yerine, acaba bir yolunu bulup tekrar çıplak halleriyle görmemizi sağlayacak bir ışık edinemez miyiz? Çünki çoktandır işitmez olduğumuz sesleri ancak böylelikle duyabiliriz, ve nehrin kenarında ancak böylelikle "göz yaşı dökebiliriz ölümlü şeyler için".