Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ayrıntıda Sanat

Rönesans

Jeannie Labno

Rönesans Sözleri ve Alıntıları

Rönesans sözleri ve alıntılarını, Rönesans kitap alıntılarını, Rönesans en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Renk ve Leonardo
Leonardo da Vinci parlak renklerden ziyade resimde tonlamaya vurgu ile yumuşakça gölgelendirme üslubunu geliştirdi. Kariyerinin tepesinde renk çeşitliliğini azalttı ve koyu renkleri, sisli etkileri kullanmaya daha yatkın oldu.
Dürer ve Sanatçının Bağımsızlığı
Dürer İtalya’da sanatçılara tanınan sosyal pozisyonunun keyfini çıkardı ve Venedik’i ikinci ziyareti sırasında Nuremberg’e dönmeyi istemediğini bir mektupta yazdı: “Burada ben bir lordum, evimde ise bir asalak.”
Reklam
Leonardo da Vinci - Erminli Genç Kadın Portresi
Milano’dayken da Vinci, ışığın nesneler üzerine düşmesiyle oluşan gölge etkisini çalışmış ve kesinlikten uzak olmakla birlikte nasıl sonuçlandığını kaydetmişti. Öğrendiklerini bu resimde uygularken bulanık dış hatlar ve tonlama ile sfumato tekniğini geliştirdi. Böylesi düşünmeye sevk eden bir temsil, sanatçının izleyicinin psikolojisine ulaşıp merakını uyandırarak insan ifadelerinin çeşitliliğini artmasına imkân verdi. Hayal gücüne bir şeyler bırakılması yoluyla izleyiciler, kendi anlamlarını üretmeye ihtiyaç duydu. Leonardo da Vinci’nin çalışmasını bu kadar büyüleyici ve gizemli kılan da işte budur.
Arnolfini' nin evlenmesi
Çiftin arasında, arka duvarda dışbükey bir ayna (arkamıza bakan bir göz gibi hareket ederek -odanın içindeki, biri ressamın bizzat kendisi olan iki insanı yansıtır - onlar aslında "biz"izdir) bulunur ve yerde aralarında evliliğin sadakatini simgeleyen köpekleri dururken, tavandan pirinç bir şamdan sarkar. Gündüz olduğu halde yanan mum isa'nın mevcudiyetinin simgesidir, fakat ayrıca insan hayatının geçiciliğini işaret eder.
Sayfa 23 - Türkiye iş bankası kültür yayınlarıKitabı okudu
Venedik ekolü ve Barbarelli
Giorgione Barbarelli kısacık yaşamında resim sanatında devrim yaptı ve Floransa geleneğinin karşısında duran Venedik resminin renk temelli üslubunun, “resimsel” olanın temellerini attı.
Venüs'ün Doğuşu aslında özenle gerçekleştirilmiş Yeni Platoncu bir yorumdur. Yeni Platoncular klasik mitolojinin örtülü alegoride gizli bilgelik içerdiğine inanarak mitolojiyi Hırisliyanlık ile uzlaştırmaya gayret gösterdiler; çünkü eğer bu gizlilik deşifre edilebilirse, derin gerçekler de ortaya çıkabilecekti. Metaforlar ve semboller sadece üyelerin ulaşabildiği örtük anlamları betimlemek için kullanılıyordu. Bu nedenle gizleme kasıt­lıydı; sonuç olarak burada yer verilen örnek ile diğer milolojik çalışmalar halka yönelik değil, aksine özel odalara asılmak için yapılıyordu. Geç 15. yy Rönesans Floransa'sındaki karışık kültürel hayatın birer emaresiy­diler. Bilimsel yorumlamaya göre Venüs'ün doğuş hikayesi, güzelliğin dünyaya gelişinin kutsal mesajı yoluyla gizemi sembolize eder. Bundan dolayı aşk Tanrı'dan gelen yaratıcı güçtür. Venüs'ün Doğuşu'nu Muhteşem Lorenzo'nun, Floransa Akademi­si'ndeki hümanist bilgin ve Yeni Platoncu Marsilio Ficino (1433-99) ta­rafından eğitilmiş olan genç kuzeni Lorenzo di Pierofrancesco de Medici için sipariş ettiği düşünülür. Akademi 16. yy görselliğinin zengin ve etkili bir kaynağı olmuştur - Botticelli'nin mitolojisi yeni dönem alegorik resim geleneğinin ön sıralarında yerini alır.
Reklam
Genellikle Jan van Eyck'in yaglıboyanın mucidi olduğuna inanılır. Onun neredeyse aynen eskisi gibi halen yaşamakya olan parlak renkleri uyguladığı kesinlikle mükemmel tekniğe rağmen, bu doğru değildir.
Giotto ve Yahuda'nın Öpücüğü
Yahuda'nın Öpücüğü Hikayedeki anahtar hareketi teşkil eder - sahne şapelin güney cephesinde, duvarın ortasının alımındadır. Öpücük olayın dönüm noktasını oluşturur, İsa'nın çarmıha gerilmesiyle sona erecek olan ızdırabını başlatacak sahnedir. Burada anlatılan olay ile sanal hikaye sonlanır, İsa tutuklanır. Merkezdeki figürler İsa ile Yahuda, çevrelerinde gerçekleşen dramatik olayın etkisinde, hayli can alıcı bir noktada birbirlerine kenetlenmişler. öpüşmenin öncesindeki o an bakışlarının buluşluğu, Yahuda'nın duraksadığı ve İsa'nın onun gözlerinde kendi kaderini açıkça gördüğü psikolojik an gösterilmiş. Burada İsa'nın hümanizminin insancıl bir tasvirini görürüz ve Rönesans'ın karakteristik bakış açısı olan Tanrı ile insan arasındaki ilişkiye tanık oluruz
Michelangelo erkek bedeninde birinciyken, Tiziano kadın bedeninde başarı kazanmıştır.
Sayfa 105Kitabı okudu
A. Dürer
13 yaşındayken (1484) zorlu Silverpoint tekniğine meydan okurcasına, son derece ustaca çizdiği büyüleyici otoportresi onun daha sonra orlaya çıkaracak olan dehasının erken işaretlerini taşır. Çalışma, hayalı boyunca desen ve resim şeklinde ürettiği otoportre serilerinin ilkidir; bunlar yetene­ği ölçüsünde karakterinin ve kişiliğinin içyüzüne dair bize paha biçilmez bir öngörü sağlar. Resimleri daha içe kapanık bir izlenim sunarken -bun­larda Dürer kendisini görülmek istendiği gibi betimlemiştir- kişisel farkın­dalığı amaçlayan desenleri mahrem bir durum teşkil eder, çünkü kamu için değil özel alan için tasarlanmışlardır.
Reklam
Fresk kurumadan işlemin her gün yeterli derecede uygulanmasına giornota denir.
Öpücük olayın dönüm noktasını oluşturur. İsa'nın çarmıha gerilmesiyle sona erecek olan ızdırabını başlatacak sahnedir.
Biraz Dedikodu(resimler alıntıda paylaşılamayınca)
Lippi hile ve sahtekarlık yapması nedeniyle çoğunlukla sorumluluğunu aldığı işleri mahkemede smıuçlandırdı.1456'da papazken Prato Manastırı'ndan bir rahibeye aşık olarak onunla birlikte kaçtı, bir oğlu ve kızı oldu.
Ermin saflığın sembolüdür, efsaneye göre eğer beyazlığı kirlenirse ölür. Bu Cecilia·nın erdemine ve iffetine göndemıe yapar.
İhanetin dokunaklı durumu karşılıklı bakışmada yakalanır. Yahuda tam o an İsa'nın bildiğini ve affettiğini anlar.