Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rönesans Sanatını Tanıyalım

Kolektif

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ortaçağ sanatçıları portre için poz verenin kişiliğini ya da yüz ifadesini değil yalnızca sıfatını, başka bir deyişle, kişinin kendisinden çok onun temsil ettiklerini vermekle yetinirlerdi. Rönesans devrinde ise bu eğilim, kişilerin kendilerinin temsil edilmesi lehine giderek azaldı. Sanatçıları himaye eden kişiler kendilerine benzeyen resimlerinin yapılmasını istediği zaman ressamlar zaten onların arzularını karşılayacak duruma gelmişlerdi.
Rönesans sanatı başlıca iki kaynaktan etkilenmiştir. Bunlardan birincisi, Yunan ve Roma sanatlarında genellikle uygulanmış olan formların yaklaşık bin yıllık bir aradan sonra yeniden kullanıldığı klasik sanat; İkincisi ise yeni bulunmuş olan perspektif tekniğinin uygulanmasıydı.. Bu buluş sanatçıya, resim ve matematik kurallarını kâğıt ya da başka bir yüzeye, bilimsel bir doğrul kla, üç boyutlu gerçek görünümünü verecek şekilde yansıtabilme olanağı sağlamaktaydı.
Reklam
Michelangelo
Bir heykelin yapılış şekli ne kadar görkemli olursa olsun ve insan vücudunun bir hareketi ne kadar kusursuz verilirse verilsin gene de insanın dramını tam olarak yansıtmaktan uzaktır. Fakat böyle bir sınıra ulaşmak da ancak Michelangelo gibi büyük bir sanatçıya, bir dahiye, nasip olmuştur.
Maniyerizm
Rönesans adıyla tanımladığımız üslup on altıncı yüzyılın ortalarında yerini Maniyerizm dediğimiz gelişmeye bırakmıştı ki bu üslubu uygulayanların bir kısmı aynı zamanda bir önceki devrin de önde gelen sanatçıları arasındaydı. Bu üslup, Rönesans’ın büyük ustalarının yapıtlarım, ruhuna inmeden yalnız şeklen izleyen çalışmaları tanımlamak için kullanılmıştır.
Sayfa 25 - İnkılapKitabı okudu
Ortaçağ mimarisinin başlıca amacı kiliseler yapmaktı. Rönesans devrinde ise mimari başka bir amaca hizmetle, çoğunlukla zengin tüccarlar için yapılan saraylarda kendini gösterdi.
Ortaçağ mimarisinin başlıca amacı kiliseler yapmaktı. Rönesans devrinde ise mimari başka bir amaca hizmetle, çoğunlukla zengin tüccarlar için yapılan saraylarda kendini gösterdi.
Reklam
Rönesans mimarisi herşeyden önce akılcı ve geometriye dayanan bir mimariydi. Bir yapının kusursuz olarak tanımlanabilmesi için yatay ve dikey bütün eksenlerin simetrik olması gerekirdi. Bu, on beşinci yüzyıl sonu ve on altıncı yüzyıl başının başlıca üslup anlayışı olmuştur.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.