Puan

8.210 üzerinden
975 kişi
2023 12. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2023 13:18
Hobbit'ten önce yazılmış, çoğuna göre Orta Dünya külliyatına dahil olan ve bu yüzden belki de Yüzüklerin Efendisi (Yüzüklerin Efendisi (Tek Cilt)) gibi mükemmel bir dünyaya -ufacık da olsa- kapı aralayan keyifli bir masal kitabı: Roverandom. J.R.R. Tolkien (J. R. R. Tolkien), eşi ve üç oğlu tatildeyken ortanca çocuk Michael minik oyuncak köpeğini kaybeder. 5 yaşındaki çocuk en sevdiği, birlikte uyuyup, yemek yediği ve yanından ayırmadığı oyuncağını kaybedince o kadar üzülmüştür ki babası ve abisi günlerce oyuncak köpeği aramak durumunda kalır; ancak bulamazlar. Baba Tolkien, bu durumu oğluna onu üzmeden açıklamak ister, kendisine ilham veren de bu olur: Rover adlı gerçek bir köpeğin bir sihirbaz tarafından oyuncağa dönüştürülmesi, Michael'a çok benzeyen bir çocuk tarafından tatilde kaybedilmesi, evin yolunu bulmaya çalışırken yaşadığı olağanüstü maceralar... Ve işte Roverandom ortaya çıkar... Neredeyse 100 yılı devirmek üzere olan bir hikâye... Bir yandan minik Michael'ın kırılan kalbini onarmışken diğer yandan biz okurlara da muhteşem bir keyif vermekte... Tolkien külliyatından keyifli bir masal.
Fantastik Edebiyat
·184 syf.·
2020 84. kitabı
Tolkien'in Mirası setinde yer alan 5 kitaptan dördünü okudum. Şimdiye kadar en beğendiğim çocuk kitabı buydu diyebilirim. Roverandom bir köpek, birgün bir sihirbazla karşılaşıyor ve ona hırlayıp paçasını ısırıyor. Sihirbaz ona çok kızıyor ve cok çok küçük yapıp onu aya gönderiyor! Burada ay köpeği ile tanışıyor ve çeşitli maceralara atılıyor. Ama köpeğimiz burada kalmıyor ve daha sonra denizin dibine gidiyor. Burada da deniz köpeği ile arkadaş oluyor. Denizin dibine gelme nedeniyse sihirbazdan özür dileyip onu eski haline getirmesini istemek. Içerik olarak güzel bir kitaptı. Çocukların çok seveceğini hatta bayılacağını düşünüyorum^^
Roverandom neden yazıldı?
2021 27. kitabı
Okunma: 19 Temmuz 2021 00:09
#131157873 Çoğunlukla her kitabın arka planında bir yazılma hikayesi vardır. Kimi kitap sadece bir hevesten ortaya çıkar kimisi bir duygudan kimisi de durup dururken bir hayal gücünden ama bir kitap var ki belkide en masum, en tatlı sebepten ortaya çıkıyor, yazılıyor; Roverandom. Bir baba düşünün henüz 5 yaşındaki oğlunun tatildeyken oyuncak köpeğini kaybetmesiyle bir kitap yazma serüvenine çıkıyor. Aslında yazma sebebi bir nevi oğlunu avutma ve yaşadığı bu talihsiz olayda onun üzüntüsünü azaltma çabası :( #107048695 Kitabın konusu çok açık ve basit olduğu için uzun uzun açıklamayacağım ama yorumuma gelirsek; masal seviyorsanız, Tolkien’in kalemini beğeniyorsanız keyifle ve hızlıca okuyup bitirebileceğiniz tatlı bir kitap. Zaten kitabın yazılma sebebi bu kadar belirginken bu kitaptan fazla bir şey beklememeniz daha mantıklı olur. Gayet beğendim ve okurken kitap içindeki resimlerle de yüzümde tebessüm oluşturdu. İyi okumalar
2018 3. kitabı
Merhabalar :) Ben çocukken babam kış aylarında iş dönüşü eve film cdleri getirirdi ben de acaba bugün nasıl bir film getircek diye ayaklarımı sobaya uzatıp ısınırken düşünürdüm. Filmleri akşamları yemekten sonra izlerdik. Yine böyle bir günde okuldan dönmüştüm sabırsızlıkla akşamki filmi bekliyordum. Babamın o gün getirdiği film Yüzüklerin Efendisiydi filmin daha başındaki o Shire müziği beni büyülemişti ve filmi izledikçe küçük 1+1 sobalı gecekondu evimizin olduğu mahalleden ayrılıp sihirli alemlere doğru yol almıştım. Dünyam bir anda inanılmaz derecede genişlemişti bambaşka bir evren beni benden almıştı o günden sonra serinin diğer filmlerini peş peşe izledik. Aradan seneler geçti ve Yüzüklerin Efendisi hiç aklımdan çıkmadı. Biraz büyüdükten sonra yaklaşık 11 yaşlarımda Yüzüklerin Efendisinin kitabını aldım ve saatlerce haritaları inceledim durdum. Şimdiyse beni etkileyen o efsanenin ufak ufak oluşumunu gördüğüm bir kitap okudum denizdeki goblinler , elf adaları... Bu kitap benim en sevdiğim evrenin oluşum kırıntılarını içerdiği için gözümde çok değerli. Çocuklarınıza anlatabileceğiniz sıcacık bir hikaye kitabı ayrıca Yüzüklerin Efendisi hayranlar için hayran oldukları evrenin oluşumunu görebilecekleri bir fırsat. Köpeği kaybolan çocuğu için böyle bir hikaye yazan Tolkien sana hayranım.
2023 49. kitabı
ROVERANDOM - J.R.R. TOLKIEN - Tolkien Mirası serisinden okuduğum üçüncü kitap Roverandom yorumu ile geldim. En başta şunu söylemek istiyorum ki: Hobbit ve Ham’li Çiftçi Giles’ten daha az sevdim kitabı. Sevdim, güzeldi ama bence Hobbit ve Ham’li Çiftçi Giles çok daha güzeldi. Hobbit ile kıyaslama yapmak bile yanlış zaten.. Ham’li Çiftçi Giles’te de olduğu gibi Roverandom’un ilk bölümü kitabın nasıl ortaya çıktığı ile ilgiliydi ve bu kısım kitabın kendisinden çok daha güzel geliyor bana. Tolkien ve ailesi bir iş sebebiyle seyahate gitmişler. Tolkien’in ortanca oğlu Michael minik oyuncak köpeğini kaybetmiş. Tolkien’in oğlu Michael bu oyuncağını yanından hiç ayırmazmış. Her yere onunla gidermiş, yemeğini onunla yermiş, onunla uyurmuş.. e kaybedince de hâliyle çok üzülmüş ve bütün aile sahilde bu oyuncağı aramışlar ama bulamamışlar. Tolkien de oğluna bu durumu onu üzmeden açıklamak ister ve aklına gelen hikâyeyi anlatmaya başlar. Ortaya Roverandom kitabı çıkar.. Roverandom kitabında Rover adlı bir köpek bir gün bir sihirbazla karşılaşır ve onu kızdırır. Sinirlenen sihirbaz da Rover’a bir büyü yapar, onu ufacık bir köpeğe çevirir. İşte bu köpeğin hikâyesi Roverandom.. En başta çok güzel ilerlerken sonradan bazı noktalarda kopukluklar yaşadım ben okurken. Rover oradan oraya çok savruldu, bambaşka yerlere gitti, mekanlar arası bir yer bağlantı kuramadım, birazcık karışık geldi bu yüzden bana. Ama yine de güzeldi, ben sadece bundan önce okuduğum kitaplara göre bir kıyas yaptım. Bu Tolkien Mirası’ndan okuduğum üçüncü kitap dediğim gibi, okuyacağım son iki kitap kaldı bu seriden. Çok çok tatlı bir seri gerçekten, hem görünüş olarak hem içerik olarak..