Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ruzi Nazar: Cıa'nın Türk Casusu

Enver Altaylı

Ruzi Nazar: Cıa'nın Türk Casusu Gönderileri

Ruzi Nazar: Cıa'nın Türk Casusu kitaplarını, Ruzi Nazar: Cıa'nın Türk Casusu sözleri ve alıntılarını, Ruzi Nazar: Cıa'nın Türk Casusu yazarlarını, Ruzi Nazar: Cıa'nın Türk Casusu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sovyetlere verilen Türkistanlılar
Sovyetler' e teslim edilen Türkistanlılar Savaşın son günleriydi. Milli komiteterin liderleri başka ülkelere gitme çabası içindeydi. Alman yönetimi bu konuda zorluk çıkarmamış ve gerekli belgelerin hazırlanması için yardımcı olmuştu. Azerbaycan Milli Komitesi Başkanı Fethalibeyli Mısır'a, Kuzey Kafkasya Komitesi Başkanı Alihan Kantemir ile Gürcistan Komitesi Başkanı Kedia İsviçre'ye geçirilmişlerdi. MTBK Başkanı Kayyum Han ise komite üyesi arkadaşlarıyla aynı kaderi paylaşmak istediğini ve bu nedenle de Almanya'da kalacağını söyleyip Almanya dışına gitmesi yönündeki teklifleri reddetmişti. Müttefik Kuvvetler'in işgal ettiği Avrupa ülkelerinde teslim olan lejyonerler ve eski Sovyet vatandaşları, büyük bir süratle Kızıl Ordu birliklerine teslim edildi. Bunların çok az bir kısmı Rusya'ya götürülerek askeri mahkemede yargılandı, ölüm cezasına ve en az 20 yıldan başlayan ağır hapis cezalarına çarptırılıp Sibirya' daki çalışma kamplarına gönderildiler. Büyük çoğunluksa teslim alındıkları yerde kurşuna dizilerek öldürüldü.
Bombırdımanda yok olan Finlandiya Tatarlarından güzel bir aile
Ruzi'nin Fransa' daki lejyonlardan birinde tabur imaını olarak görev yapan, Finlandiya Tatarlarından çok kültürlü, iyi ahlaklı, muhterem, cana yakın, her fırsatta etrafındakilere yardım etmeye çalışan bir arkadaşı vardı. MTBK üyesi ve dini işler bölümü sorumlusu Kasım İnayeti'nin yardımcısıydı. Buhara'da İslami bilimler öğrenimi görmüş o Tatar
Reklam
Ajan savaşları
Savaştan sonraki yıllarda Ruzi ile Hayit, Almanya'da doktora yapan Mürnincan adlı bir arkadaşlarını Berlin' e göndermişti. Mümincan, Corabay'ın Berlin'de kaldığı yıllarda bir Alman ailenin yanında, evin kızıyla birlikte yaşadığını biliyordu. Berlin'de o ailenin yanına giden Mümincan, Corabay'dan bir haber alıp almadıklarını sorunca kız arkadaşı, Corabay'ın kendisine yazdığı mektupları göstermişti. Corabay yıllarca Rus askeri İstihbaratma komite ve faaliyetleri hakkında bilgi vermiş, Sovyetler'e dönmüş, fakat ajanlığı ve ihaneti yeteri kadar işe yaramamış olmalı ki, NKVD onu Cizzak şehrinde ikamete mecbur etmişti. Ruzi böylece tahminlerinin doğru çıktığını, onun Rus askeri istihbarat! tarafından yetiştitilmiş bir ajan olduğunu ve başarılı bir şekilde MTBK'ya sızdınlarak Sovyetler' e çok önemli bilgiler aktardığını öğrenmişti. Savaştan sonraki yıllarda, MTBK'nın resmi fotoğrafçısının da bir Rus ajanı olduğu ortaya çıkmıştı.
Fethalibeyli Almanyada katledilene kadar Ruzi ile dost kaldı
Ruzi, Azerbaycan Milli Komitesi'nde Fethalibeyli'yle birlikte çalışan yakın dostu Fuat Emircan'ı merak ediyordu. Ona Emircan'ın kaldığı yeri ve ne yaptığını sordu. Emircan, 1918'de kurulan Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Maliye Bakanı Mehmet Ali Emircan'ın oğluydu. İstanbul'da Galatasaray Lisesi'ni bitirmiş, daha sonra üniversite öğrenimi için Fransa'ya gitmişti. Savaş başlayınca Berlin' e gelmiş, Azerbaycanlı savaş esirlerinin kurtanlması ve Azerbaycan lejyonlannın kurulması için çalışırken Fethalibeyli ile esir kampında tanışmış ve dost olmuşlardı. Fethalibeyli, Fuat'ın Nazilerin tutumundan rahatsız olduğunu ve bu yüzden Parise döndüğünü söyledi.
Resulzade ile Fethalibeyli arasında münakaşa var mıydı?
Ruzi Fethalibeyli'ye, Resulzade'yle aralannda fikir aynlığı ve bir rekabet olduğuna dair dedikodulardan söz edip, bunun gerçek olup olmadığını sordu. Fethalibeyli Ruzi'ye, Resulzade'nin Azerbaycan bağımsızlık hareketinin doğal lideri olduğunu, aralannda hiçbir anlaşmazlık olmadığını, bir asker olarak Resulzade'nin onayıyla hareketin askeri çalışmalarının başında bulunduğunu söyledi. Esir kamplannda tututmalan halinde hayatta kalma ihtimali kalmayan on binlerce Azerbaycanlının yaşaması ve Azerbaycan'ın, bağımsızlık için savaşan bir orduya ihtiyacı olduğundan, Fethalibeyli, Resulzade'nin nzasıyla Almanlarla işbirliği içindeydi. Resulzade, savaşın kazanılması halinde Almanlann şimdiden bağımsız Azerbaycan devletinin kurulacağını kabul etmesi gerektiğini düşünüyordu.
Azerbaycanlı lejyoner Fethalibeyli
O günlerden birinde Ruzi, Como Gölü yakınlarında, Azerbaycan Milli Komitesi Başkam Abdurrahman Fethalibeyli Dudenginski'yle karşılaştı. Ruzi, Fethalibeyli'yi Berlin'den tanıyordu. Vatanlanndan binlerce kilometre uzakta, ltalya'mn Como Gölü kıyısında karşılaşan iki eski dost, hasretle kucaklaştı. 1908 yılında Nahçıvan'ın Duden kasabasında doğan Fethalibeyli, Ruzi'den dokuz yaş büyüktü. Aralarında, sevgi ve saygıya dayalı, bir ağabey-kardeş ilişkisi vardı. Fethalibeyli, Ruzi'ye oralarda ne aradığım sordu. O da çalışmalarından söz etti. Fethalibeyli de Ruzi gibi Vlasov karşıtıydı. Sohbet sırasında "Stalin'den kurtulmaya çalışırken şimdi bir de Vlasov belasına çattık" dedi. Savaşın Almanlar tarafından kazanılmasının artık hayal olduğunu, bundan böyle kendileri için asıl sorunun lejyon askerlerinin hayattarım kurtarmak olduğunu söyledi. Ruzi, Fethalibeyli'nin, Azerbaycanlı lejyon askerlerinin Sovyetler'in eline geçmemesi konusunda yardımını sağlamak üzere, Kudüs Müftüsü Emin El-Hüseyni'yle görüşmeye Roma'ya gittiğini öğrendi.
Reklam
Geygendorrff itirafı
Korgeneral von Heygendorff, Türkistan lejyon askerleri tarafından çok sevilen bir komutandı. Lejyonların Vlasov emrine verilmesine şiddetle karşıydı. Mükemmel Rusya uzmanıydı. Sovyet-Alman savaşı başlamadan önce 20 Ekim 1939-22 Mayıs 194 1 tarihleri arasında Moskova' d a Alman askeri ataşe birinci yardımcısı olarak görev yapmıştı. Rusya'yı, Rusya
Gulamın ölümü
arada kader Gulam Alim' e bir defa daha güzel yüzünü gösterdi. Gulam Alim 1961 yılının bir ilkbahar günü hürriyetine kavuştu ve Babür'ün şiirlerinde övmekle bitiremediği memleketi Andican'a geldi. Zor Sibirya şartları bedenini yıpratmış, sağlığı üzerinde olumsuz kalıcı etkiler bırakmıştı. Buna rağmen o, güzel Audican'da 10 yıl daha yaşadı ve orada öldü.
Gulam Alim Partizanlarla
Gulam Alim kendi alayında görevli SS subaylarının tamamını, 24 Aralık 1944 Noel akşamı yemeğe davet etti. Gece yarısına doğru yemek sona ermek üzereydi. SS subayları alkolden yan sarhoştu. İçlerinde İçlerinde esir kamplarında ve toplama kamplarında görev yapmış olanların da bulunduğu subayların tamamı, Gulam Alim'in emri üzerine Türkistanlı lejyon askerleri tarafından enterne edildi. Aralarından, kamplarda esiriere hayvan muamelesi yapan, canı istediğinde onları sadece zevk için öldüren, toplama kamplarında görev yaptıkları sırada sayısız Yahudi'yi acımasızca katleden 16 SS subayını ayırdı. Askerlerine, ayırdığı subayların hepsinin birer vicdansız cani olduğunu ve cezalarının ölüm oldu ğunu söyledi. Subaylar, tıpkı esir kamplarında Yahudilere yaptıkları gibi yere diz çökmeye zorlandı ve kafalarının arkasına sıkılan mermilerle öldürüldü. Gulam Alim birliğiyle beraber, Viyana'nın 100 kilometre kuzeydoğusundaki Slovakya'nın Myjava yakınlarındaki ormanlık bölgeye çekildi. Burada antifaşist Slovak partizan gruplanyla temas kurdu. Onlarla beraber bölgedeki Alman birliklerine karşı savaşmaya, sabotajlar düzenlemeye başladı. Gulam Alim'in Slovak güzeli bir sevgilisi vardı. Ancak bu güzel sevgili, NKVD emrinde bir Rus ajanıydı. Gulam Alim, bu Slovak kadının Ruslara yerini bildirmesi üzerine bir gece Kızıl Ordu askerleri tarafından yakalandı. Kızıl Ordu Askeri Mahkemesi, Alman ordusundan aynlıp antifaşist partizanlara katılmasını hafıfletici sebep saydı ve onu Sibirya'daki toplama kamplannda ömür boyu çalışma cezasına çarptırdı.
Gulam Alim Himmlere yem olmamak istiyor
MTBK ile SS arasındaki anlaşmazlıklann had safhaya ulaştığı bir dönemde komite, meselenin iyice dallanıp budaklanarak Himmler'in lejyonlara karşı daha sert bir tutum takınmasını önlemek için taviz vermek zorunda olduğunu gördü. Bu yüzden de, Gulam Alim komutasındaki Türkistan Alayı'nın SS bünyesine katılmasını kabul etti. Oysa Gulam Alim bu karara karşıydı. Gulam Alim, MTBK adına kendisini ziyaret eden Baymirza Hayit'e, Vlasov'un emrine girmesinin mümkün olmadığını açıkça ifade etti.2 6 I Hayit de, Berlin'de Alman makamlarıyla görüşüp kararı geri aldırınaya çalışacağını söyledi. 2 62 Hayit, gerçekten Berlin'de SS Generali Berger'le görüştü; ancak 16 Eylül 1944 tarihinde tarihinde Vlasov'la aniaşan Himmler, kararından dönmedi. Gulam Alim Ruzi'nin Gulam Alim'i karargahında ziyareti tam da bu günlere denk geldi. Fergana Vadisi'nin en güzel şehirlerinden Andican'da doğan Gulam Alim, Margilanlı Ruzi'yle hemşeri sayılırdı.
188 öğeden 121 ile 130 arasındakiler gösteriliyor.