1996
Yapı Kredi Yayınları

2021 39. kitabı
Roland Barthes, École Pratique des Hautes Études'de 1968 ve 1969 yıllarındaki bir seminer çalışmasının ürünü olan bu serüvende, "Balzac'ın oldukça az tanınan ama doruktaki yapıtlarından biri" diye önemine Georges Bataille'ın da vurgu yaptığı çok-katmanlı ve bulmacamsı öyküsü #sarrasine ‘den yola çıkar. Sarrasine, kendine dayatılan klasik eğitimin dışında sanatçı olmayı seçmiş, bu uğurda seçimler yapmış ve hayatının aşkını bulmuş bir adamın hikayesidir. Sesi ve fiziğiyle büyüleyici bir güzelliğe sahip olan operet Zambinella'yı, ilk seyrettiği andan itibaren hayallerini süsleyen bir aşk ve tutkuyla seven âşık onu resimlerine ve heykellerine nakşeder. Lakin, Sarrasine'nin büyük aşkı hakkında bilmedikleri vardır. Zambinella, bir #kastrato 'dur .(soprano, mezzo-soprano ya da kontralto seslerine küçük yaşta sahip olan yoksul ve yetenekli erkek çocukların, bu seslerini kaybetmemeleri için kendilerinin ve ailelerinin rızası alınarak ergenlik çağına gelmeden hadım edilmeleri sonucu tiz ve çocuksu sese sahip olan erkek soprano) “S/Z” Hadım edilmenin dramı, aldatılan âşık, sanat, müzik, yaratıcılık gibi temalarla çok katmanlı örülmüş Balzac öyküsünü sözcük sözcük didiklerken, bir metnin alt katmanlarında nasıl dolanılırın da yollarını gösteriyor. Roland Barthes S/Z
S/ZRoland Barthes · Sel Yayıncılık · 201628 okunma

Roland BarthesYazar · 35 kitap
Sorbonne'da öğrenim gördü. Fransız Bilimsel Araştırma Ulusal Merkezi'de çalıştı. Collége de France'ta göstergebilim dersleri verdi. Göstergebilimin kurucu isimlerinden birisidir. Aynı zamanda, postmodern düşüncenin de kurucu öncülerinden sayılır. Barthes'ın düşünce evrimini sınıflandırmak kolay değildir. Çünkü onun yapısalcılık'tan postyapısalcılık'a uzanan düşünsel serüveni kolayca sınıflandırmaya elverişli değildir. Onu hem postmodern felsefe'nin oluşturucuları arasında saymak, hem de bizzat postmodern düşüncenin en özgün kuramsal uygulayıcılarından biri olarak anmak gerekir. Düşünsel serüvenini anlamak için çalışmalarının seyri izlenebilir. 1950'li yıllar Barthes'ın yazın çalışmalarının başlangıç yıllarıdır. Bu yıllardan itibaren, dilbilimle, edebiyatla, müzikle, göstergebilimin bir bilim olarak kuruluşuyla uğraşacak, giderek boyut değiştiren ve derinlik gösteren bir yönde yapıtları ortaya çıkacaktır. Barthes, dilbilim'in (Saussure'cü Dilbilim) tezlerini göstergebilimine taşımaya çalışır. Çünkü belli bir noktadan sonra onun için her şey gösterge dizgeleri olarak okunabilecek bir görünüm alır. Günlük hayattaki rastgele öğelerden yüksek sanat yapıtlarına her şey bir gösterge olarak analiz edilebilir ve edilmelidir. Onun göstergebilim anlayışı bu noktada bu gösterge dizgelerini anlamak, işleyiş yapılarını çözmek ve dolayısıyla anlam dünyasının yapısını açıklamak çabasından ileri gelir. Roland Barthes geçirdiği trafik kazası sonucu 65 yaşında Paris 'te öldü.