Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Saat Kaç?

John Berger

Saat Kaç? Gönderileri

Saat Kaç? kitaplarını, Saat Kaç? sözleri ve alıntılarını, Saat Kaç? yazarlarını, Saat Kaç? yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir başkasıyla kurulan yakınlık dolaylı olarak vaktiniz olduğu hatta sıkıldığınız anlamına gelir
Sayfa 66 - YkyKitabı okudu
Anlam ve gizem birbirinden ayrılmaz; her ikisi de zamanın geçişi olmaksızın var olamaz.
Sayfa 58 - YkyKitabı okudu
Reklam
Zaman olaylar tarafından yaratılır.olaysız evrende zaman olmazdi. Değişik olaylar değişik zamanlar yaratırlar. Yıldızların galaksilerle ilgili zamanları vardır, daglarin jeolojik zamanları vardır, bir kelebeğin yaşama zamanı vardır. Bu değişik zamanları matematiksel bir soyutlama dışına çıkarma olanağı yoktur.Bu soyutlamayı bulan da insandır. İnsan aşağı yukarı herşeyi içine alabilecek düzenli bir "dış"zaman icat etmiştir.
Sayfa 53 - Yapı Kredi yayınlarıKitabı okudu
Eğer ben kendim için varsam , başkaları kim? Başkaları kendileri için var iseler,ben kimim? Eğer şimdi değilse,ne zaman?Burada değilse, nerede?
Modern dünyanın kendine özgü ârafında kapitalizmin yarattığı ve sürdürdüğü her adaletsizlik neden-sonuç ilişkisi çerçevesinde düşünülebilecek çizgisel bir zaman anlayışına dayanır.Bunun karşıtı buna meydan okuyan eylem ise sevmektir.
Reklam
Beşeri zamanın nasıl geçtiğinin farkında olması gerekir bir odanın.Aksi takdirde ruhunu kaybetme riski vardır.Daha doğrusu sessizliğinin ruhsuzlaşma tehlikesi doğar.
Anlatı , belli bir ânı zihinlere kazımanın bir başka yoludur zira hikayeler duyulduğunda, zamanın çizgisel akışı kesintiye uğrar...
Yaşanmış süre bir uzunluk değil, derinlik ve yoğunluk sorunudur.
Anlam ve gizem birbiriden ayrılamaz; her ikisi de zamanın geçişi olmaksızın var olamaz.
Sayfa 58 - YkyKitabı okudu
Reklam
“Tıpkı sermayenin kendini sürekli olarak yeniden üretmek zorunda olması gibi, sermaye kültürü de sonu gelmeyen bir beklentiler kültürüdür. Gelecek-olan. kazanılacak-olan, varolan'ın içini boşaltır.”
Ayrılma buluşmaya ne kadar yakın.
Çoğu insanın kendine ayıracak vakti yok, oysa bunun farkında değiller. Birileri onların peşinde, onlar da hayatlarının peşinde.
Bir anda yaşanan ne kadar derinse, deneyim, yaşantı birikimi de o kadar çoktur. Zamanın daha uzunmuşçasına yaşanması bu yüzdendir. Zaman-akışının çözünmesi böylece engellenmiştir. Yaşanmış süre bir uzunluk değil, derinlik ve yoğunluk sorunudur. Proust bunu anlamıştı.
Einstein ve öteki fizikçilerin açıklamış olduğu gibi, zamanın çizgisel değil dairesel olduğunu hatırlayalım. Hayatlarımız bir çizgi-bugün ,benzeri görülmemiş küresel kapitalist düzenin Anlık Açgözlülüğü ile kesilip atılan bir çizgi-üzerindeki noktalar değil; bizler bir çizgi üzerindeki noktalar değil, dairelerin merkezleriyiz.
40 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.