Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercümesi ve Şerhi (13 Cilt Takım)

İmam Buhari

Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercümesi ve Şerhi (13 Cilt Takım) Sözleri ve Alıntıları

Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercümesi ve Şerhi (13 Cilt Takım) sözleri ve alıntılarını, Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercümesi ve Şerhi (13 Cilt Takım) kitap alıntılarını, Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercümesi ve Şerhi (13 Cilt Takım) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tebliğde zamanlama/Yöntem
Abdu'llah b. Mes'ud radiya'llahu anh'den: Şöyle demiştir: Nebiyy-i Muhterem salla'llahu aleyhi ve sellem va'z (ve nasihat) hususunda bize bıkkınlık gelmesin diye halimize bakıp (ona göre) gün ve saat kollardı. Enes (b. Malik) radiya'llahuanh'den: Nebiyy-i Muhterem salla'llahu aleyhi ve sellem'in: "Kolaylık yolunu gösterin, güçlüğe gitmeyin. Tebşir edin, tenfir etmeyin." buyurduğu rivayet olunuyor.
Sayfa 590Kitabı okudu
öğle namazının serin vakitte kılınması (ibradüssala')
Ebû Zer el-Gıfârı radıyallahu anhtan: Şöyle demiştir: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile birlikte bir seferde bulunuyorduk .Müezzin (Bilâl-i Habeşî radıyallahu anh) öğlen ezanını okumak istedi. Nebî-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem, “Serinliği bekle (de öyle oku)” buyurdu. (Bir müddet) sonra yine okumaya davrandı. Yine “Serinliği bekle (de öyle oku)” buyurdu. (Müezzin) tâ tepelerin gölgelerini uzanmış gördüğümüz zamana kadar (bekledi).
Sayfa 394Kitabı okudu
Reklam
Kadınları İlimden Men Etmek Yerine Onlara Özel Gün Tahsis Eden Peygamber
Ebû Saîd el-Hudrî radıyallahu anhtan: Şöyle demiştir: (Bir defa) kadınlar, “Yâ Resûlellah! (Sözlerini dinlemek için) erkeklerden bize meydan kalmıyor. Kendiliğinden bize bir gün tahsis et” dediler. (Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem) onlara (mîâd olarak) bir gün tayin etti. Kadınlar yevm-i muayyende Huzûr-ı risâletpenâhîye geldiler. O da kendilerine vaaz etti, (bazı şeyler) emretti. Buyurduğu sözler meyanında, “İçinizden hiçbir kadın yoktur ki evlâdından üç tanesini (âhirete kendinden) evvel yollasın da, cehenneme karşı onun için bir siper peydâ olmasın” sözü vardı. İçlerinden biri, “İkisi de (öyle değil mi?)” dedi. (Cevaben), “İkisi de (öyledir)” buyurdu.
Çocukla beraber namaz nasıl kılınır :)
Rasûllullah (S), kendi kızı Zeyneb'in, Ebû'l-Âs ibnu'r-Rabî ibn abdişşmes'ten olma kızı Umâme'yi taşıyarak namâz kılardı. Şöyle ki, secdeye vardığı zamân onu yere koyar, secdeden kalktıkça da, onu tekrâr yüklenirdi.
Kitab's-Salât 106. BabKitabı okuyacak
Hz.Peygamber ve Kız Çocukları
Ebû Katâde (el-Hâris b. Rib‘î) el-Ensâri radıyallahu anhtan (sened-i muttasıl ile) rivayet olunur ki, Zeyneb bint Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin Ebü’l-Âs Îbnü’r-Rebî‘ b. Abdüşems (radıyallahu anh) den kerîmesi Ümâme’yi Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem taşıyarak namaz kılar ve secdeye vardıkdıkça (yere) bırakıp (secdeden) kalktıkça tekrar taşırdı. Ümâme bint Ebü’l-Âs b. Rebî‘ radıyallahu anhümâ Nebî-i Muhterem sallallahu aleyhive sellem efendimizin pek sevgili bir torunu idi. İbn Sa'd’ın Âişe radıyallahu anhâdan rivayetine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve selleme bir defa boncuktan bir gerdanlık hediye edilmiş. “Bunu Ehl-i beytimden en çok sevdiğime vereceğim” buyurmuşlar. Kadınlar -ümmü’l-mü’minîn Âişe hazretlerini kastederek- “Ebû Kuhâfe’nin kızı bunu kazandı” demişler. Derken Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Ümâme bint Zeyneb’i isteyip gerdanlığı onun boynuna takmışlar. Ulemâdan bazılan demiştir ki: Ümâme’nin namazda iken omuzda taşınmasındaki sır, kızlan sevmemek, taşımalanndan ibâ etmek gibi, Arap’ın Câhiliye’den kalma âdât-ı mekrûhelerini hükmen iptaldir. Bu mânâsız ibâ ve istikbârı reddetmekte mübalağa olsun diye namazda bile omuza alınabileceklerini bilfiil göstermiş oldular ki, fiil ile beyan, kavil ile beyandan elbette akvâdır.
Sayfa 375Kitabı okudu
Eşlerin Dini Hükümleri Öğretme Konusundaki Sorumlulukları
Malik b. Huveyris (b. Eşyem el-Leysi) radıyallahu anhumådan: Şöyle demiştir: Kavmimden beş on kişi ile beraber Nebi-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellemin yanma gelmiştim." Nezd (-i âliler)inde yirmi gün kaldık. (Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem müminlere) rahîm idi. Rıfk ile mecbûl idi. Ehl ü iyâlimizi özlediğimizi görünce bize, "Haydin (kendi ehlinizin yanına) dönünüz. Yanlarında bulununuz. Onlara (dini) öğretiniz. (Beni nasıl namaz kılar gördünüzse öylece) namaz kılınız," Namaz (vakti) geldiğinde içinizden biri size ezan okusun. En yaşlınız da size imam olsun" buyurdu.
Sayfa 475 - B628 Buhari, Ezan, 17.Kitabı okudu
Reklam
36 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.