Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Belgeleri Işığında Dönmeliğin Kurucusu Sabatay Sevi ve Yahudiler

Sahte Mesih

Erhan Afyoncu

Sahte Mesih Sözleri ve Alıntıları

Sahte Mesih sözleri ve alıntılarını, Sahte Mesih kitap alıntılarını, Sahte Mesih en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Şeyh uçmuyor; müritleri uçuruyor.."
Sayfa 104 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
"Yahudiler'in Türkiye'ye göçlerini en iyi tasvir edenlerden biri, Avusturyalı Dernschwamm'dır.. Göçü anlatırken, "Yeryüzünde herhangi bir memleketten Yahudiler kovuldular mı doğruca hepsi Türkiye 'ye gelirler.."
Reklam
Croix, Sevi'nin yalnızca mektuplar kaleme almadığını, özellikle İstanbul'da birtakım düzenler tertiplediğini iddia etmiştir. Yazara göre Sevi, Abraham Gamliel adlı bir temsilciyi İstanbul'a göndermiş ve onun vasıtasıyla emirlerini inananlarına bildirmiştir. Sevi'nin emirleri şehre ulaştığında İstanbul'daki inananları "Yaşasın Mesih! Onun her emrini yerine getirmeye hazırız." diye bağırarak sokaklarda dolaşmaya başlamışlardır. Sevi daha fazla taraftar kazanmak için parayla bir dervişi kiralamış ve derviş elinde bir bastonla İstanbul sokaklarında dolaşarak özellikle Türkler ve Yahudiler'e hitap ederek, "dünya işlerine dalıp, maneviyatı ihmal ettiklerini, adaletten saptıklarımı, Tanrı'nın hoş gördüklerini küçümsediklerini, bunların karşılığını görecekleri zamanın yaklaştığını" anlatmıştır. Derviş ayrıca Yahudiler'i işaret ederek, "Bunlara yaptığınız haksızlıklar var, elleriniz bunların kanıyla kirli" gibi sözler söylemiş ve "Onların sevineceği, sizin kahrolacağınız gün yakında gelecek" diyerek Mesih inancını İstanbul'da yaymaya çalışmıştır. Dervişin sözleri ilerleyen günlerde Müslümanlar'ı rahatsız etmiş, Müslümanlar önce ona nasihat etmişler ancak faydası olmayınca dervişi iyice dövmüşlerdir. Derviş, sopaya rağmen sokaklarda gezerek benzeri cümleler sarfetmeye devam etmiş, bunun üzerine Müslümanlar kadı vasıtasıyla onu timarhaneye kapattırmışlardır..
Sayfa 129 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Sabatay Sevi, 1 Ağustos 1626'da İzmir'de doğdu. Doğum tarihi İbrani takvime göre 5386 yılının Ab ayının 9. gününe rastlıyordu. 9 Ab, Yahudiler için önemli bir gündü. Zira bugünde mabetleri Romalılar tarafından yıkılmıştı. Ayrıca Yahudiler, kendilerini kurtaracak Mesih'in de 9 Ab'da doğacağına inanıyorlardı.
Sabatay Sevi, Aziz Mehmed Efendi adını alıp Müslüman olduktan sonra başta Osmanlı Yahudileri olmak üzere dünyadaki Yahudiler arasında ilk başta bir şok dalgası yayıldı. Mucizeler gösterip Mesih olduğunu ilan eden Sevi, nasıl ve niçin Müslüman olmuştu sorusu günlerce ve hatta aylarca cevap bulamadı. Cevap aranan bir diğer soru da bundan ne yapacakları ve takınacağıydı..
Sayfa 153 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Sabatay'ın inananlarının gün geçtikçe artması ve Sevi'nin Yahudi inancına muhalif tavırları din adamlarını rahatsız etti. Bu sebeple Sevi'yi etkisiz hâle getirmek için biraraya geldiler. Bunu haber alan Sabatay, etrafında inananları olduğu hâlde mutantan bir tören havasında sinagoga yürüdü ve burada elinde yelpazesiyle Yahudi inancına ters davranışlarda bulunmaya devam ederek din adamlarına adeta meydan okudu. Sevi'nin davranışları sertleştikçe taraftarları daha da saldırganlaşmaya, Sabatay'a inanmayanların evlerini ve iş yerlerini yağmalamaya başladılar. Fakat Sabatay Sevi asıl saldırgan yüzünü 1665'in son aylarında gösterdi. Sabah ayininden sonra etrafında 500 taraftarı olduğu hâlde Portekizli Yahudiler'in bulunduğu ve kendisine karşı en şiddetli muhalefetin yürütüldüğü yerlerden olan Portuqal Sinagogu'na doğru yürüyüşe geçti. Zira burada muhalefetin liderlerinden Hayyim Pena bulunuyordu. Sabatay, önce Portekiz Yahudileri'nden Pena'nın kendisine teslim edilmesini istedi Bu isteğine menfi cevap verilince de sinagogun kapısını eline aldığı balta ile bizzat kırdı, kalabalık içeri saldırdı. Pena bu sırada çoktan sinagogun çatısından kaçarak uzaklaşmıştı. Pena'yı yakalayamayan Sabatay ve inananları, sinagogu işgal ve burada büyük bir ayin tertip ettiler. Sevi âyinde Mesihliğini bir kez daha ilan etti. Sabatay Sevi, sinagog baskınından sonra Mesihliğini artık çekinmeden dile getiriyordu..
Sayfa 109 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Reklam
Sabatay Sevi, öldükten sonra Ülgün'e gömüldü ve zamanla mezarı bir ziyaret yeri oldu. Bir türbe görünümü arzeden ve bugün hâlâ "Mehmed Dadaş" adıyla bilinen mezar ziyaret edilmektedir..
Sayfa 170 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Sabatay Sevi'nin 1667'de bir oğlu dünyaya geldi ve bu çocuğa İsmail Mordecai adı verildi, Sevi, Müslüman olduktan sonra ilerleyen aylarda rahatça İstanbul'a birçok defa ziyarette bulundu. Hatta bazı rivayetlere göre Sevi, İstanbul ziyaretlerinde buradaki tarikatlarla da temasa geçti ve bunlardan biri de Bektaşîler idi..
Sayfa 157 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Avrupa'da muhtelif tarihlerde Yahudiler'e yönelik zulüm ve baskılarda bulunulmuştu. Bunların en şeditlerinin ve Yahudi tarihini etkileyenlerinin başında ise şüphesiz 1648'deki Lehistan olayları gelir..
Sayfa 88 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Reklam
Sabatay Sevi hareketi üzerinde araştırma yapanların çoğunluğu, bu hareketin 17. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yayılmasında Lehistan'daki Yahudiler'e yönelik baskı ve katliamların önemli olduğu görüşündedir. Ancak bunu abartılı bir izah tarzı kabul eden, Lehistan'daki olayların etkisinin zannedildiği kadar fazla olmadığını düşünen araştırmacılar da vardır. İkinci gruptakilere göre, Yemen, İran, Hollanda, İtalya ve Fas'a kadar yayılmış Sabatay hareketini yalnızca Lehistan'daki gelişmelerle izah etmek inandırıcı değildir. Zaten Lehistan'daki Yahudiler'in başına gelenlerin bu kadar kısa bir sürede duyulup Sabatay'ın işini kolaylaştırdığını iddia etmek pek de akla uygun değildir..
Sayfa 79 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
1478'de Selanik'te hiç Yahudi yokken, Kanuni döneminin ilk yıllarında 2.645 hane, yani yaklaşık 13 bin kişilik bir Yahudi nüfus yaşıyordu. Selanik'te aynı dönemde Müslümanlar 1229 hane (yaklaşık 6 bin kişi), Hristiyanlar ise 989 hane (yaklaşık 5 bin kişi) idi. Yahudiler şehrin nüfusunun yarısından fazlasını oluşturuyorlardı. Yahudiler'in bu yoğun yerleşmelerinden dolayı Selanik "İkinci Kudüs" diye adlandırılmıştı..
Sayfa 20 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
16 Eylül 1666 Perşembe günü Edirne'de Yeniköşk'te meclis toplandı. Toplantıya Sadaret Kaymakamı Kara Mustafa Paşa, Şeyhülislam Minkârizâde Yahya Efendi, Vanî Efendi ve bazı üst düzey Osmanlı devlet ricali katıldı. IV. Mehmed ise toplantıyı bir pencere arkasından gizlice takip etti. Bir süre konuşulduktan sonra sabahları Sevi kendisi hakkında söylenenleri gelmesi iddiaları inkâr etti. Bunun üzerine hahama Müslüman olması teklif edilip, "Bu meclisten sonra kurtuluş imkânın yoktur. Ya imana gelirsin, ya hemen şimdi katlolunursun. Nihayet Müslüman olursan, padişahımızdan senin için şefaat isteyelim" denildi. Sabatay Sevi İslâm'ı kabul edince kendisine IV. Mehmed tarafından 150 akçe ile kapu ortası tekaüdü verildi. Ardından da içoğlanlar hamamına götürülüp, yeni elbiseler ve bir kürk giydirildi. Bir kese de para verildi. Kendisiyle birlikte gelip, Müslüman olan arkadaşına da çavuşluktan maaş bağlandı. Sabatay Sevi'nin adı da Aziz Mehmed Efendi olarak değiştirildi..
Sayfa 145 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Sabatay Sevi, Eylül 1675'de Ülgün'de öldü. Müslüman olalı 10 yıl olmuştu. Ölümünden önce hayallerle yaşıyordu. Taraftarları mesihlerinin ölümünden sonra da efendilerine bağlı kalmaya devam ettiler. Dönmelere göre Sabatay ölmemiş, dünyadan çekilmişti. Mesihin ruhu Hazreti Adem'den bu yana 18 defa kalıp değiştirmişti. Yeni bedenlerde tekrar doğacaktı. Bir kısım taraftarları, Sevi'nin ruhunun kayınbiraderi Yakup'a geçtiğine inandı. Taraftarları mesihlerinin ölümünden sonra 1689'da ikiye, 1720'de de Karakaşlar, Kapanîler ve Yakubiler olmak üzere üçe bölündüler. Osmanlı İmparatorluğu'nun sonlarına kadar Ülgün'e hacca gidip, mesihlerinin mezarını ziyaret ettiler. Dönme diye adlandırılan bu grup, uzun süre toplum içerisinde Müslüman görünürken, kendi içlerinde inançlarını muhafaza ettiler. Ancak bir kısmı zamanla tamamen eski inançlarından koparak Müslümanlaştı. Bir kısmı da Sabatay Sevi'nin bıraktığı mirası hâlâ devam ettiriyor..
Sayfa 171 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Aziz Mehmed Efendi(Sabatay Sevi), İstanbul'a iyi bir şekilde karşılanmasına rağmen, ilerleyen günlerde aleyhinde bazı şikâyetlerde bulunan insanlar ortaya çıktı. Şikâyet konuları Mehmed Efendi'nin sinagoglara gitmesi, orada sapkın hareketler ve dine küfür içeren beyanatlarda bulunmasıydı. Şikâyetler üzerine Aziz Efendi ve yanındakiler 12 Eylül 1672'de Bostancıbaşı Osman Hersek Ağa tarafından tutuklanarak, zincire vurulduktan sonra Edirne'ye gönderildiler..
Sayfa 163 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
93 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.