Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Saltık Gazi Destanı 1-2-3

Necati Demir

Saltık Gazi Destanı 1-2-3 Hakkında

Saltık Gazi Destanı 1-2-3 konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
7/10
1 Kişi
4
Okunma
3
Beğeni
664
Görüntülenme

Hakkında

Büyük başarılar, büyük hayallerle başlar. Saltık Gazi Destanı, Türk milletinin cihan hâkimiyeti hayallerinin temel taşlarından birdir. Bu destan yazıldıktan çok kısa bir zaman sonra Osmanlı Devleti, batıda Viyana önlerine kadar giderek üç kıtaya hâkim bir duruma gelmiştir. Saltık Gazi Destanı; Türk kahramanlığının, Türk adaletinin, Türk zekâsının destanıdır. Sinop’ta doğan Saltık Gazi, üç kıtaya bu ilimizden hükmetmiştir. Zaman zaman fetih kapısı Edirne’de oturmuş, fetihlerini bu ilimizden sürdürmüştür. Saltık Gazi Destanı'nı Cem Sultan tarafından görevlendirilen Ebü'l Hayr-ı Rûmî, 1473-1480 yılları arasında kaleme almıştır. Anadolu Türk destan zincirinin son ve en önemli halkasıdır. Sarı Saltık'ın hayatını, savaşlarını, kerametlerini ve XIII-XV. yüzyıl arasında cereyan etmiş olayları içermektedir. Üç ciltten oluşan bu dev eser; sade bir dil ile, nesir olarak Eski Anadolu Türkçesinin dil özellikleriyle kaleme alınmıştır. Saltık Gazi Destanı'na, Anadolu sahasının Dîvânü Lügâti’t-Türk’ü demek yanlış değildir. Eser; başta Osmanlı Devleti’nin kuruluşu olmak üzere, üç kıtada üç yüz yıl boyunca cereyan eden tarihi olayları içermek bakımından eşi bulunamayacak bir kaynaktır. İçerisinde destanlar, masallar, efsaneler bulunmaktadır. Belki de ilk masal ve efsane derlemeleri, bu eserde yer almaktadır. Ayrıca atasözleri, bilmeceler, deyimler bakımından çok zengindir. Söz varlığı açısından ise Dîvânü Lügâti’t-Türk’ten çok daha zengin olduğu düşüncesindeyiz. Saltık Gazi Destanı; coğrafya, tarih, sosyoloji, ilahiyat, antropoloji, halk bilimi açısından da çok önemli bir kaynaktır. Saltık Gazi Destanı’nın beş nüshasının ilk sayfaları yoktur. Necati Demir’in şahsî kütüphanesinde bulunan altıncı nüshanın bütün sayfaları tamdır. Bu kısmın da yayımlanmasıyla tam bir metin ortaya çıkmıştır. Bu eser, Saltık Gazi Destanı’nın Türkiye Türkçesine aktarılmış metnini ve metinde geçen özel isimler dizinini içermektedir.
Tahmini Okuma Süresi: 19 sa. 53 dk.Sayfa Sayısı: 702Basım Tarihi: 11 Eylül 2007İlk Yayın Tarihi: Eylül 2007Yayınevi: Destan Yayınları
ISBN: 9789944788021Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yazar Hakkında

Necati Demir
Necati DemirYazar · 43 kitap
Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı. Bilimsel araştırma konusu olarak; dünya bilimine ve barışına katkısı olması sebebiyle, dünya kültürleri içinde önemli bir yeri olduğuna inandığı Türk Kültürünü incelemeyi hedeflemiştir. Bir kültürün oluşmasındaki en temel unsurun dil olduğunu göz önünde bulunduran Necati Demir, ilk araştırma ve çalışmalarını dil üzerinde yapmış, Türkçe kelimelerin kökenlerine inmiştir. Araştırmasını yaptığı kelimelerden biri de, birçok yabancı dil bilimcisinin dikkatini çeken yılkı sözcüğüdür. Türk Kültürünün binlerce yıl; önceleri Fars ve Arap; 1850’lerden sonra Avrupa; 1950’lerden sonra ise Amerikan kültürlerinden etkilendiğini; Türk toplumunun bugün kendi kültürünü unutarak başka kültürlerin gölgesinde kaldığını Gölgede kalanın gölgesi yoktur ifadesiyle vurgulayan Necati Demir, bu büyük kültürün yeniden hatırlatılması ve canlandırılmasına katkılarda bulunmuştur. Bu amaçla 1984 yılında başlattığı çalışmaya arkadaşlarını da ortak etmiş ve bir bilimsel çalışma gurubu oluşturmuştur. Bu bünyede; Türkçe olduğu kadar yabancı dillerde de yayımlar yaparak, bu kültürü tekrar uluslararası bir platforma taşımıştır. Bir ülke kültürünün oluşmasındaki önemli etkenlerden bazıları olarak; ninnileri, çocuk oyunlarını, mânileri, masalları, fıkraları, atasözlerini, tekerlemeleri, türküleri, efsaneleri, destanları, ... örnek göstermiştir. Necati Demir, ayrıca 20 yıl boyunca alan araştırması yapmış, Türk Masalları, Türk Efsaneleri, Türk Ninnileri, Türk Manileri, Türk Atasözleri ve Türk Çocuk Oyunları’nı derleyerek Sözlü Türk Kültürü’nün en büyük arşivlerinden birini kurmuştur. Bu araştırmaların birinci ciltleri yayımlanacak duruma gelmiştir.