Ey Türk Titre ve Özüne Dön!

Şaman

Mehmet Canbaz
Temmuz 2025
İkinci Adam Yayınları

Şamanizm, Kök Tengri ve Törük
2025 1. kitabı
Tengri Töreliyi korusun ve yüceltsin. Töre vicdanın sesidir. Vicdanının sesini dinleyen herkes Türk’tür. Kök Tengri vicdani bir frekanstır. O, bizim bakışlarımızdır. Onun kutu bizimle olsun. İlk kitabım “Şaman”ı yılların birikimini bir kenara bırakırsak üç senelik bir süreçte yazdım. Bu kitapta Tengricilik dininin felsefesini edebi dil ve kurgudan taviz vermeden anlatmaya çalıştım. Bunu yaparken yer yer destansı şiirlere, ağıtlara, yırlara yer verdim. Kimi zaman düzyazının imkanlarını epik, mitolojik ve fantastik çok katmanlılıkla ve alegoriyle besledim. Modern insanın psikolojik altyapısının mitsel temellerine değinmeye çalıştım. Doğaya, varoluşa, felsefeye ve teolojiye meraklı okurlara şimdiden keyifli okumalar dilerim.
Duygu ve Düşünce
Okunma: 07 Ağustos 2025 21:58
O kadar derin bir anlatımı var ki her cümleyi hatta kelimeyi hak ettiği şekilde sindire sindire okumak gerekiyor. Bundan dolayı olduğunu düşünerek güzel kitaplar için genellikle bir solukta bitti yorumu yapılırken ben bu eser için aksine bir türlü bitiremiyorum yorumunu yapmak istiyorum. Bu yorumumdan kitabın anlaşılırlığının zayıf olması gibi bir anlam çıkartılmasını da asla istemem. Demek istediğim, anlatımın güzelliğinden etkilenip okuduğunuz cümle ya da kelimelerin büyüsünde bir süre kayboluyor ve etkisiz kalabiliyorsunuz.
2025 1. kitabı
Amacınız okuyup geçmek değilse kitap sizi ilk sayfasından itibaren araştırma yapmaya, notlar almaya , üstünde düşünüp analiz yapmaya yöneltiyor. Türk mitolojisine doğru uzanmak , kitaptaki karakterler hakkında bilgi edinmiş olarak okumaya devam etmek ve yazarın kitapta ,karakterleri hangi amaçla bir araya getirdiğini anlayarak okumak ,okumanın lezzetini almanızı sağlıyor .
2025 1. kitabı
Kitap gayet güzeldi fakat anlatım çok yoğun ve sıkıştırılmış gibi. On kitaplık malzeme 350 sayfaya sığmış. Sıradan bir roman gibi değil pek açıkçası. Tamam her cümlesi sürükleyici ve merak uyandırıcı fakat bu bir roman. Anlamlı cümleler ansiklopedisi değil. Anlatım fazla çok katmanlı. Psikoloji, felsefe, mitoloji, tasavvuf, modernizm her şey yığılmış gibi. Her şeye rağmen Türk mitolojisiyle ilgili okuduğum en güzel kitaptı. Meraklılarına kesinlikle tavsiye ederim .
ŞAMAN romanı Mehmet CANBAZ
Okunma: 06 Ağustos 2025 00:00
ŞamanŞaman Şaman” Romanı Raflarda: Türk Mitolojisinin En Gizli Dehlizlerinin Kalbine Yolculuk
Şamanizm ve Tengricilik
2025 1. kitabı
Kitap kesinlikle alanında büyük bir boşluğu dolduruyor. Türk mitolojisi, Şamanizm ve tengricilik; eski Türk destanları ve mitlerinden modern insanın felsefi ve psikolojik çıkmazlarına uzanıyor. Türk mitolojisinin temel kavramları epik bir destan gibi işleniyor. 350 sayfalık kitap kendisini bi solukta okutabilecek güçte. Eksi yönleriyse bazı yerler fazla soyut ve alegorik. Türk mitolojisi hakkında bilgisi olmayanlar karakterleri anlamakta zorlanabilir. Dil bazen fazla şiirsel olabiliyor, ve üst üste yoğun anlatım bazı okuyucuları sıkabilir.
Şaman
2025 1. kitabı
Kitap bir solukta bitti. Her cümlesi gayet yerinde ve etkileyiciydi. Mitolojiyi postmodern bir anlayışla fantastik ve felsefik sorgulamalarla birleştirmiş. Bi puanı büyük yazarlara saygıdan kırdım. Eser yabana atılacak bir roman değil kesinlikle.