Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkler'in İslamiyet'ten Önceki Dini

Şamanizm

Cemal Şener

Şamanizm Gönderileri

Şamanizm kitaplarını, Şamanizm sözleri ve alıntılarını, Şamanizm yazarlarını, Şamanizm yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şamanlar da davul...
Kırgız Şamanları 'nın da davul yerine kabus (kopuz) kullandığı biliniyor. Şaman bir müddet çalıp söyledikten sonra coşku ile asasını sallayarak oynamaya başlar mış. İki Şaman aynı anda Şa­manlık yaptığı zaman biri çalar, diğeri asası ile oynarmış. Davu­lu bulunmayan Şaman dinsel tören sırasında asa kullanır mış.
Sayfa 35 - Etik YayınlarıKitabı okudu
Dinsel Törenlerde Saz (Bağlama) Çalma...
Dinsel tören yapmak için gerekli olan nesnelerden biri de davuldur. Davulun Şaman ayinlerinde çok eski zamanlardan be­ri kullanıldığı varsayılır. Eski Yenisey Kırgızları'nın Şaman ayinlerinde saz (bağlama) çaldıklarını XI. yüzyıl tarihçilerinden Gardizi yazmaktadır. Bugünkü Kırgız Kazak Baksıları ayinle­rinde kopuz kullanırlarmış. Eski Oğuzlar'da İslaın'dan sonra Şamanizm geleneğini sürdüren ozanlar ayinlerinde kopuzu kul­lanınışlar, kopuzu kutsal saymışlardır. Hatta kopuz üstüne ye­min ettiklerini-, dua ettiklerini, kutsadıklarını Dede Korkut'un her hikayesinde görmek olasıdır.
Sayfa 31 - Etik YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Yeryüzündeki din adamlarının özel giysi taşımasının tarihi çok eski çağlara dayanır. Şamanizm'in din adanılan olan Şa­manlar'ın da kendine mahsus giysileri olduğu biliniyor.
Sayfa 30 - Etik YayınlarıKitabı okudu
Şamanizm
"Şamanizm", insanlığın en eski dinlerinden biridir. Esas olarak sihir ve büyüye dayanır. Yaşam; gök, yer ve yeraltı ola­rak üç kademeli düşünülmüştür. Gökyüzünde iyilikler, iyi ruhlar; yeraltında kötülükler, kötü ruhlar bulunur. Yeryüzünde ise insanlar vardır. İyi ruhların Tanrısı 'na, gökyüzü Tanrısı 'na "Ül­gen" denir. Yeraltındaki kötü ruhların Tanrısı'na "Erlik" adı ve­rilir. Bu bir nevi şeytandır.
Sayfa 18 - Etik YayınlarıKitabı okudu
Türkler,  sonuncu  tek  Tanrılı  din  olan  İslamiyet  ile  karşılaştıklannda  hemen  bir  Şaman  ayini  yapıp  İslamiyet'i  kabul  etmediler.  Hatta  denebilir  ki  Orta  Asya  İslamiyet'i  kabul  etmemek için  çok  direndi.  Çok  kan  döktü.  Çünkü  Arap  kültürünün  ürünü olan  İslamiyet,  çoğunluğu  Şamani  inançta  olan  Türkler'in  kültürüne  çok  yabancı  idi.  İslamiyet,  Orta  Asya  bozkırlarının  öz gürlükçü  göçebe,  kadının  erkekle  eşit  haklara  sahip  olduğu  toplumuna  çok  yabancıydı.  Türkler'in  İslam'a  karşı  direnişi  inanç işi  olmanın  ötesinde  iktisadi,  siyasi  ve  coğrafi  egemenlik  müca delesine  dönüştü.  Ve  nihayet  yıllarca  süren  mücadeleler  sonucu Türkler  yenilgiyi  kabullendiler.  Yenilgiyi  kabullenen  halk,  egemenlerin  otoritesini  olduğu  gibi  dinlerini  de  kabul  etmek  zorun da  kaldılar.
Sayfa 17 - Etik YayınlarıKitabı okudu
Türkler İslamiyet'le IX.-X. yy. 'da Emeviler döneminde Orta Asya'ya yapılan fetih akınları ile tanıştı. Türkler İslamiyet ile tanıştığında o anda Orta Asya' da bulunan hemen hemen tüm inançlara mensup Türkler'den söz etmek mümkündür. Tek Tanrılı dinler dışında Budizm'e, Manihaizm'e, Zerdüşt dinine ve diğer çok tanrılı dinlere inanan Türkler vardı.
Sayfa 16 - Etik YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İslam' la karşılaşan Türkler de, karşılaşır karşılaşmaz he­men bu yeni dine; "İyi ki geldiniz", "Hoş geldiniz " diyemezdi. Doğal olarak Türk kültürü, Arap kültürünün bir ifade biçimi olan İslam'a önce karşı koydu. Bu karşı koyma kendilerine ol­dukça ağır maliyetler yükledi. Çok kan döküldü, çok can kaybı oldu. Sonuçta Türkler İslamiyet'i kabul ettiğinde ise, İslanıiyet'i Arap İslam ı 'ı olarak alamazdı. Onu kendi bünyelerine uygun ha­le getirmeye çalışarak kabullendiler.
Sayfa 9 - Etik YayınlarıKitabı okudu
Kamlar’ın (Şaman) genellikle zeki, hayalperest ve şair karakterli kişiler olduğu kabul edilir.
Türkler, sonuncu tek Tanrılı din olan İslamiyet ile karşılaştıklarında hemen bir Şaman ayini yapıp İslamiyet’i kabul etmediler. Hatta denebilir ki Orta Asya İslamiyet’i kabul etmemek için çok direndi. Çok kan döktü. Çünkü Arap kültürünün ürünü olan İslamiyet, çoğunluğu Şamani inançta olan Türklerin kültürüne çok yabancı idi. İslamiyet, Orta Asya bozkırlarının özgürlükçü göçebe, kadının erkekle eşit haklara sahip olduğu toplumuna çok yabancıydı.
80 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.