Şamanizm

Michel Perrin
Ekim 2014
İletişim Yayınları

Belki de benim atalarım süt içen şamanlardı
2019 85. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2019 19:16
Dikkat! Spoiler içerir. "...Aslında gerçekdışı dinler yoktur. Hepsi kendi tarzında gerçektir. Hepsi farklı biçimlerde de olsa insan varlığının belirli koşullarına yanıt getirir..." demiş Durkheim. Dinler hakkında pek çok yorum geliştirilmiş ve geliştirilmeye de devam edecektir. Dinler de kendi içlerinde yaşamın tümü hakkında pek çok yorum geliştirmiştir. İnsanlık tarihi doğan ve ölen pek çok din ile tanışmıştır. Şamanizm bunlar arasında doğayla iç içe olan dinlerin belki de en önemlisidir. Kimilerine göre bir din sayılmıyor olsa da yazarımız Şamanizm'i din olarak tanımlıyor. Elimizdeki kitabın yazarı Michel Perrin bir Fransız etnolog ve aynı zamanda da arkeolog. Alanında epey eser vermiş olan Perrin bu kitabı yazarken oldukça geniş bir kaynakçaya başvurmuş. Kitapta farklı alanlarda uzman olan bir çok bilim insanının savlarına da yer verilmiştir. Etnoloji ve psikoloji bunların başında geliyor ve bu da bakış açısının geniş tutulmuş olmasının küçük bir göstergesidir. Kitap akademik bir eser niteliğinde olduğu için dili bir parça ağır diyebilirim. Bazı cümlelerin çok uzun olması zaman zaman okuyucuyu yorabiliyor fakat çeviri konusunda herhangi bir sıkıntı olmadığını düşünüyorum. Bölümlere ayrılarak yazılan bu kitap esasında temel giriş bilgilerini çok detaya girmeden aktarıyor. Şamanizm okumalarına başlangıç için rehber olabilecek kalitede bir eser. Biçim hakkında kısaca bilgi verdikten sonra Şamanizm'e giriş yapabiliriz. Bu dinin tam ortaya çıkış tarihi belirlenemese de paleolitik döneme kadar uzandığı son araştırmalarda belirlenmiştir. Daha çok Asya ve Amerika'da etkinlik gösteren Şamanizm icin en önemli kavram "öteki dünya" kavramıdır. Maddesel dünyada insanların kafalarında canlandırdıkları öteki dünyadaki varlıklar, hayal edilen senaryolar üzerinden canlı
2022 2. kitabı
Şamanizm Nedir ? Buna bir cevap aramaya yeltenmiş bu kitap. Içerisinde şamanizm ile ilgili bilgiler var ancak bence oldukça karışık ve sıkıcı bir kitaptı. Normal şartlarda alıp okumazdım ama şartlar normal değildi işte mecbur okudum.
2021 15. kitabı
Kitabı akademik amaçla aldığım için işime yarar bilgiler buldum fakat eğlenceli ve sürükleyici değildi. Açıkçası Şamanizm hakkında çok daha keyif aldığım kitap ve makaleler oldu.
Din
2021 43. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2021 04:13
Giriş ve sonuç bölümleri haricinde altı ana bölümden oluşan kitap, altmış sekiz alabaşlığı bu bölümlerin altında barındırmaktadır. Kitap başlangıcında şamanlığın ve Şamanizm’in tanımını yapan yazar, bu inanç sistemi için en çok sorulan sorulara da cevap vererek devam etmiştir. Perrin, Şamanizm’i, ‘toplumun ve kurumlarının tümünü ilgilendiren toplumsal bir olgu’ olarak tanımlamıştır. Şamanizm, buna göre üç alt başlık içerisinde incelenmiştir. Beden ve ruh başta olmak üzere düalist bir görüşle incelenen inanç sistemi, beden ve ruh arasındaki ilişkinin inanca dökülmüş hali olarak görülebilir. Öyle ki Şamanizm’de yer alan inanca göre, beden öldükten sonra ruhun yaşayacağı yönündedir. Bunun kitap içerisinde verilen ilk bilgilerden biri olması elbette önemlidir. Çünkü Şamanizm, dünya görüşü olarak da canlı olan ve bir bedene bürünen varlıkların ruhunun, onlar öldükten sonra yaşayacağına inanan bir sistem olarak ortaya çıkmıştır. Öyle ki animizm görüşünü benimsemeleri de bundan ileri gelmektedir. Nesnelerin de bir ruhu olduğuna inanan bu sistemde yer alan unsurlar, tamamen ruhlara hitap etme yönündedir. İçinde yaşanılan kavim, doğa, insanlar ve bütün nesnelerin de ruhuna çeşitli ritüellerle saygı gösterilir. Şamanizm, canlı ve cansız varlıklara saygı göstermeyi düstur edinmiştir. Elbette bu tür toplulukların ritüel ve uygulamaları da bu prensibe göre şekillenmiştir. Şamanizm’de, insan ve dünyaya dair gerçekleşen kötü ve iyi şeylerin, genellikle, öteki dünyadan geldiğine inanılır. Hastalıkların, kuraklığın, açlığın, ölümün... hepsi öte dünyada var olan kutsal ruhlar tarafından insanların başına getirilmektedir. Şamanizm’de iletişim teknikleri de oldukça önemlidir. Öyle ki şamanların, öteki dünya ile kendi isteğiyle iletişim kurabilme yeteneği, var olduğu toplum içerisinde
2024 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2024 15:31
Kitap farklı kültürlerin gözünden şamanizmi ve şamanları inceliyor. Şamanizmin ne olduğuna, şamanların görevlerine, toplumdaki yerlerine dair farklı görüşlere yer veriyor. Şamanizmi araştırmaya yeni başlayanlar için kitap biraz ağır gelebilir. Şamanizmle ilgili bilgi sahibi olduktan sonra okursanız daha verimli olur bence.
2018 8. kitabı
Şamanizm hakkında çok büyük detaylara girmiyor ancak çok fazla genelde anlatmıyor. Yararlı bulduğumu söyleyebilirim ancak bu kitap Şamanizm için iyi bir başlangıç olabilir.
Din
2021 312. kitabı
Okunma: 31 Mart 2021 00:50
Şamanizm'in dinsel midir yoksa insanların sıkıntılarını ortadan kaldıran bir yöntem midir? Yazar kitap boyunca dünyanın bir çok bölgesinde yaşayan Şamanların ritüelleri, yaşam biçimleri hakkında örnekler vererek Şaman'ın aslında ne kadar çileli bir seçimle, çileli bir yaşam sürdüğünü göstermektedir. İlk avcılık dönemlerinde av konusunda insanlara yol gösteren Şaman, daha sonra şifacılık özelliğini de edinmiş. Şamanizm toplumsal bir olgudur. Transa geçme ve esrime Şaman'ın bu dünyadaki insanların isteklerini ve iyileşmelerini sağlamak için diğer dünyayla iletişime geçmesidir. O bu sırada dünyanın sorunlarına çözüm bulmaya çalışır. Keyifli okumalar...

Michel PerrinYazar · 1 kitap
CNRS'de (College de France, Paris) araştırma direktörüdür.