Timeless Lessons on Risk Opportunity and Living a GoodLiffe

İngilizce

Düşünce Şeklini Değiştiren Bir Kitap
2026 9. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2026 02:00
Bazı kitaplar vardır, sadece bilgi vermez; düşünce şeklini değiştirir. İşte bu kitap da benim için tam olarak böyleydi. Daha önce yazarın başka bir kitabını da okumuştum ve onda yakaladığım akıcılık, sadelik ve etkileyici anlatım burada da kendini fazlasıyla hissettiriyor. Açıkçası iki kitabına da bayıldım. Yazarın en güçlü yönlerinden biri, karmaşık görünen konuları son derece sade ve anlaşılır bir dille anlatabilmesi. Kitap boyunca neredeyse hiç zorlanmadan, akıp gider gibi okuyorsunuz. Ama bu kolay okunuş sizi yanıltmasın; içinde ciddi anlamda düşünmeye zorlayan, altı dolu fikirler var. Özellikle bazı bölümler beni diğerlerinden daha fazla etkiledi. “Uzun vadeli düşünmek” üzerine olan bölüm, finans ve iş hayatı için çok değerli bir bakış açısı sunuyor. Uzun vadeli düşünmenin teoride kolay, pratikte ise sabır ve dayanıklılık gerektiren bir süreç olduğunu çok net anlatıyor. Asıl soru şu: O sürecin zorluklarına gerçekten katlanabilecek misin? Bir diğer dikkat çekici bölüm ise “en iyi hikaye kazanır” fikriydi. Günümüzde sadece doğruyu anlatmak yetmiyor; onu nasıl anlattığın her şeyden daha önemli hale geliyor. Bir fikri hikayeleştirebilmek, insanlara ulaştırmanın en güçlü yolu. Bu bölüm, iletişim ve ikna konusunda bakış açımı ciddi şekilde değiştirdi. Aslında kitabın her bölümü kendi içinde değerli ama bazı yerler gerçekten “işte bu” dedirtiyor. Okudukça hem öğreniyor hem de kendinizi sorguluyorsunuz. Kısacası; akıcı, düşündüren ve etkisi okuduktan sonra da devam eden bir kitap. Benim için kesinlikle 10/10’luk bir deneyimdi. Morgan Housel Her Zamanki Gibi
Ekonomi
2026 7. kitabı
Morgan Housel yine insanın yüzüne tokat gibi çarpan gerçekleri inanılmaz sade bir dille anlatmış. Bu kitap bana şunu hissettirdi: Hayatta çoğu şey bilgiyle değil, davranışlarımızla şekilleniyor. Özellikle para, başarı, sabır ve insan psikolojisi üzerine verdiği örnekler aşırı gerçekçiydi. Okurken sürekli “evet ya, gerçekten böyle” dediğim yerler oldu. Karmaşık şeyleri bu kadar basit ama etkileyici anlatabilmesi kitabın en güçlü yanıydı bence. Altını çizdiğim çok fazla cümle oldu ve bazı sayfaları dönüp tekrar okumalık kesinlikle. Kişisel gelişim kitabı gibi başlayıp insanın düşünce yapısını sorgulatan bir yere dönüşüyor. Abartısız, son zamanlarda okuduğum en dolu kitaplardan biriydi.
Duygu ve Düşünce
2026 2. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2026 16:03
Kitabın girişinde bulunan; “Bu dünyadan göçüp gidenlerin sayısı yaşayanların 14 katı insanlığın böylesine büyük bir çoğunluğunun birikmiş deneyimini görmezden gelerek kendimizi tehlikeye atıyoruz” Bu söz aslında kitabı güzel biçimde açıklıyor. 23 kısa bölümden oluşan bu kitap insanlığın tarihini referans alarak genel olarak bize dersler ve öğütler veriyor. Kitabın bir diğer iddiası ise 1000 paralel evrenin hepsi için doğru olan ne olurdu aslında bu doğrunun peşinden koşulması için size yeni kapılar açıyor. Genel incelemeden sonra da kitapta hoşuma giden bazı bölümleri paylaşmak istiyorum. Eğer sadece mutlu olmak isteseydiniz bunu kolayca başarabilirdiniz ama biz başkalarından daha mutlu olmak istiyoruz ve bu her zaman için zordur çünkü başkalarını gerçekte olduklarından daha mutlu zannediyoruz. Bugün ekonomisi ise üç şey üretmek de iyi zenginlik zenginlikle gösteriş yapma becerisi ve başkalarının zenginliğini büyük ölçüde imrenme becerisi, ayrıca mutlu bir hayat yaşamak istiyorsak beklentilerimizi yönetmenin ne kadar önemli olabileceğini de ışık tutuyoruz… Bundan sonrası sizin kitabı okumanız ve kendi pencerenizden bakarak yorumlamanızdan ibaret olacaktır. Ortalama düzeyde okuyan herkese katkı sağlayacağını düşündüğüm bu kitapta insana muhakkak bir iz bırakacak kelimeler bulunmakta sevgiyle ve kitapla kalın görüşmek dileğiyle…

Morgan HouselYazar · 1 kitap
The Collaborative Fund'ın ortağı ve The Motley Fool ve The Wall Street Journal'da eski bir köşe yazarıdır. Amerikan İşletme Editörleri ve Yazarları Derneği'nden iki kez En İyi İş Dünyası Ödülü'nü kazandı, New York Times Sidney Ödülü'nü kazandı ve Gerald Loeb Seçkin İşletme ve Finans Gazeteciliği Ödülü için iki kez finalist oldu.