Timeless Lessons on Risk Opportunity and Living a GoodLiffe

Same as Ever

Morgan Housel
Uyuşturucu nasıl keyif veriyorsa, para da mutluluğu öyle satın alır : Doğru dozda inanılmaz keyiflidir ; herhangi bir zayıflığı maskelemek için kullanılırsa tehlikeli, hiç bir miktar yeterli olmadığında ise felakettir.
Sayfa 44 - Egem Basım Yayın San. Tic. Ltd. Şti. / Scala Yayıncılık·Kitabı okudu
Hayata Dair
Chicago Üniversitesi 'nin duvarına Lord Kelvin' den bir alıntı kazınmıştır : "Ölçemediğiniz bilgi zayıf ve yetersizdir." Haksız olduğu söylenemez, ancak ölçülemeyen şeylerin önemli olmadığını varsaymak tehlikeli. Aslında doğru olan tam tersi : Dünyadaki en önemli bazı güçlerin -özellikle de insanların kişilikleri ve zihniyetleriyle ilgili olanların- ölçülmesi imkansıza yakındır ve tahmin edilmesi mümkün değildir. Jeff Bezos bir yerde şöyle demişti : "Bir şey farkettim ki, anekdotlar ve veriler uyuşmadığında, anekdotlar genellikle doğru oluyor. Demek ki ölçme yönteminde bir sorun var." Bezos 'un bu sözünü hem seviyorum, hem de nefret ediyorum ; çünkü doğru olduğunu biliyorum, ama öyle olmasını istemiyorum.
Sayfa 95 - Egem Basım Yayın San. Tic. Ltd. Şti. / Scala Yayıncılık·Kitabı okudu
Alıntı
Her çiçeğin bir mevsimi, her kitabın bir zamanı vardır. Haziranın tadını yeni hikâyelerle çıkarın.
İlk İzlem //Bilgi ışıktır yolumuzu aydınlatır..
Housel, 'Her Zamanki Gibi'de esas olarak iki önermeden yola çıkıyor. Birincisi, insan psikolojisinin değişmez doğası : " Dünya ne kadar değişirse değişsin, insan duyguları değişmez. Rakamları ölçmek kolaydır, takibini yapmak kolaydır, formülleştirmek kolaydır; ancak, duyguların ve hormonların biçimlendirdiği insan bir matematik denklemine indirgenemez." İkinci önerme, dünyanın ve doğanın işleyişinin matematiğiyle ilgili : " Dünya bugün nasıl görünürse görünsün, bir şey bugün ne kadar bariz ve net olursa olsun, kimsenin düşünmediği küçük bir tesadüf yüzünden, yarın her şey değişebilir. Bir çok şey kontrolümüz dışındadır. Yüksek olasılıkla küçük olaylar birleşir ve birbirini besleyerek bütünleşir. Uzun bir zaman diliminde bir araya gelen küçük değişiklikler, olağanüstü değişimler yaratır. Bu iki fikirden hareketle de, dünyayı ölçülemeyen güçlerin yönlendirdiği gerçeğinin tahmin yapmayı zorlaştırdığını; tahminleri, insanların davranışlarını ve karar verme süreçlerini yönlendiren olgulara dayandırmanın daha basit ve güvenilir bir yaklaşım sağladığını belirtiyor.
Egem Basım Yayın San. Tic. Ltd. Şti. / Scala Yayıncılık·Kitabı okudu
Benim bir hayalim var..
Martin Luther King Jr'ın 28 Ağustos 1963 'te Lincoln Anıtı' nda yaptığı konuşma plana göre gitmemişti. Danışmanı ve konuşma metinlerinin yazarı Clarence Jones, o günkü miting için "üzerinde konuştuğumuz fikirlerin özetiydi" dediği bir taslak hazırlamıştı. ...... Konuşmanın ortalarına doğru King in sol tarafında ötedeki gospel * şarkıcısı Mahalia Jackson 'ın "Rüyayı anlat Martin! Rüyadan söz et onlara!" diye bağırdığı duyuluyor. Sonrasında King konuşma metni alıp kürsünün soluna kaydırıyor ve karşısındaki 250 bini aşkın insan kalabalığına bakıyor. Altı saniyelik duraksamadan sonra, King başını gökyüzüne çeviriyor ve başlıyor : Benim bir hayalim var. Amerikan rüyasına derinden kök salmış bir hayalim var. Benim bir hayalim var : Gün gelecek bu ulus ayağa kalkacak ve kendi inancının değerlerini gerçek anlamda yaşayacak. Bütün insanların eşit yaratıldığı gerçeği, bizim için tartışılmazdır. Benim bir hayalim var : Gün gelecek dört küçük çocuğum derilrinin rengine göre değil(Martin Luther King zenciydi), karakterlerinin yapısına göre değerlendirilecekleri bir ülkede yaşayacak. Bugün benim bir hayalim var! Gerisi tarih. Jones "King in konuşmasının bu ülkede ve dünyada en çok ses getiren kısmının hazırladığı metinde olmadığını," söylüyor : Yapmayı planladığı konuşma bu değildi. " Ancak, şimdiye dek anlatılmış en iyi hikayelerden biri ; duyguları harekete geçirdi ve milyonlarca insanın zihnindeki noktacıkları tarihin akışını değiştirecek şekilde birleştirdi. İyi hikayeler böyledir. İnsanlara ilham verme ve olumlu duygular uyandırma etkileri olağanüstü güçlüdür..
Sayfa 81 - Egem Basım Yayın San. Tic. Ltd. Şti. / Scala Yayıncılık·Kitabı okudu
Alıntı
Montesquieu, 275 yıl önce şöyle yazmış: “Eğer sadece mutlu olmak isteseydiniz, bunu kolayca başarabilirdiniz; ama biz başkalarından daha mutlu olmak istiyoruz ve bu her zaman için zordur; çünkü başkalarını gerçekte olduklarından daha mutlu sanırız.”
Alıntı
Her şey çok güzel olduğunda -zenginlik birden arttığında,... sorumluluk azaldığında ve tehditler ortadan kalktığında-:en kötü, en aptalca, en verimsiz insan davranışlarıyla karşılaşırız. Başkan Richard Nixon(ABD eski başkanlarından) bir zamanlar şöyle gözlemde bulunmuştu. ' Dünyanın en mutsuz insanları Fransa nın güney sahili, Newport, Palm Springs ve Palm Beach gibi uluslararası eğlence yerlerinde yaşayanlardır. Her gece davetlere giderler. Her öğleden sonra golf oynarlar. Çok içerler. Çok konuşurlar. Çok az düşünürler. Emeklidirler. Amaçsızdırlar. Öte yandan, bu dediklerime kesinlikle katılmayıp " Şuna bakın ne hayat! Keşke bende milyoner olabilsem! Şahane olurdu!" diyenler de var. "Her gün çalışmak zorunda olmasam, balığa veya ava gitsem, golf oynasam ya da seyehat edebilsem," diye düşünenler. Onlar hayatı tanımıyorlar. Çünkü hayatı anlamlı kılan, amaçtır. Bir hedef olmalı. Bir savaş, mücadele ; kazanmasanız bile.' *************** Ve," Tecrübelerime göre, bugüne dek tanıdığım en üstün yetenekli insanların çoğunun mutlu olduğu söylenemez. Aslında' İşkence çekiyor ' diyebileceklerimiz muhtemelen daha çoktur demiş, yatırımcı Patrick O' Shaughnessy. Korku, acı ve mücadele, olumlu duyguların hiç bir zaman boy ölçülemeyeceği kadar güçlü motivasyon kaynağıdır. ...... Kimse zorluklara sevinmez, sevinmemeli de. Ancak zorlukların sorun çözmenin en güçlü yakıtı olduğunu ; bugün yaşadığımız güzel şeylerin zorluklar sayesinde geldiğini ve yarın yaşayacağımız güzel şeylerin tohumunu da yine zorlukların ektiğini kabul etmeliyiz.
Sayfa 146 - Egem Basım Yayın San. Tic. Ltd. Şti. / Scala Yayıncılık·Kitabı okudu
İnsan ve Hayat