Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sanat Psikolojisi'ne Giriş

Sıtkı M. Erinç

Sanat Psikolojisi'ne Giriş Sözleri ve Alıntıları

Sanat Psikolojisi'ne Giriş sözleri ve alıntılarını, Sanat Psikolojisi'ne Giriş kitap alıntılarını, Sanat Psikolojisi'ne Giriş en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İlginin türü ve şiddeti diğer yeteneklerimizle birleşerek bizleri yönlendirir, gelecek adına kararlar vermeye zorlar.
Sanat, '' yaratıcının ve alıcının duygularında varolan biçim ve ahenk birliği bağlantılarını harekete geçirip güzeli ortaya koyabilecek, hoşa giden biçimler yaratma çabasıdır'' . O halde sanat, insan tarafından güzeli yaratma çabasıdır.
Reklam
Kendilerini tanıyan ve bu yolla da ilgilerini saptayan kişiler yaşamlarını şansa bırakmayıp kendileri düzenleyebilirler. Yani geleceklerini bu ilgileri üzerine odaklayabilirler.
Gerçekten de insanların, gerek olağan durumlarda gerekse olağan olmayan durumlarda gösterdikleri tepkilerde, tutum ve davranışlarda psikolojik temellere dayanan en belirgin tavır, o insanın kendini bağlı kabul ettiği ve benimsediği kültürel değerlere, örneğin dini, ahlaki, estetik vb. değerlere aykırı gibi (sadece gibi bile olsa) gözüken olguları, durum ve biçimleri reddetmek şeklinde olmaktadır. Yine bu ret, o insanın kültür düzeyine bağlı olarak şiddet kullanmaya kadar gitmekte, gidebilmektedir.
'Ayıp ', ' suç' ya da 'günah ' gibi yargılar, kimi algı alanları için son derece tehlikeli olabilirler. Eğer sözgelimi 'bale sanatı' için 'belden aşağı' gibi bir yargı getiriliyorsa, hele bu yargı yetkili biri tarafından getiriliyorsa, öyle bir toplumun üyelerinin pek çoğu 'bale sanatını' evrensel ve elit bir sanat olarak algılama şansına sahip olamaz.
Reklam
Oscar Wilde
Cisimlerin çehreleri onu seyredenlerin kültürel düzeylerine göre değişir.
Aristoteles'e göre, en önemli sanatlardan biri poli­ tikadır; ve politika, yaşantıya bütünlük veren, yaşamı anlamlı kı­ lan en önemli uğraşıdır. Oysa bugün politika, anladığımız ve anlamak istediğimiz 'sanat' kavramının dışında kalır.
Sanatçı olabilmek
Sanatçı olabilmek için, öncelikle hiç olmazsa yakın çevresine oranla görgü ve bilgi açısından daha fazla donanımlı olmak; bu donanımı eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilmek ve sorun olarak onaylanan, sıradan bir insanın içinden çıkamadığı durumları yakalayıp, bunlar üzerinde düşünebilme becerisini gösterebilmek; ve bulabildiği çözüm yollarını, sanatın bir alanı içinde, kendine özgü bir yolla ifade edebilme ayrıcalığını kanıtlayabilmek gerekir.
bir sanat ürü­nünü değerlendirirken tek ölçüt olarak güzeli ele alırsak, günü­müzün en ünlü müzelerinin birçoğu boş kalıverir.
Reklam
Sanatı hangi bağlamda ele alırsak alalım, insansız düşünme olanağı yoktur. Çünkü her şeyden önce, sanat, insanlar tarafından var edilir ve insanlar için var edilir. Konusu da, dolaylı ya da dolaysız insandır.
bir yaşam süreci içinde bile hoş ve güzel tanımlamaları üzerine or­ taya koyduğumuz yargılarda hiç de tutarlı değilizdir.
"Yaşantının yoğunluk kazanmasını sağlayan sanatı, salt bir sözcük olarak sanatı, resim, heykel, şiir, roman, müzik, sinema ya da tiyatro olarak düşünmek, salt varolan olarak kabul etmek, onu nesnel bir varolan şeklinde ele almak hatalı ve kısır bir yaklaşım olur. Çünkü sanat bir olgu olarak karmaşık pek çok süreciyle, pek çok ilişkisiyle insanın yaşamını ilginç kılmaktadır, o yaşamın en güzel biçimde, en istendik biçimde değerlendirilmesini olanaklı hale getirmektedir. Onun içindir ki sanat, yaşantıların yoğunluk, yaşamın da anlam kazanmasını sağlar denmektedir."
"Benim teke tek ilişki kurmadığım bir sanat eseri, benim için yoktur."
24 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.