Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sanat Tarihi : Sıradışı Bir Disiplin

Ali Akay

Sanat Tarihi : Sıradışı Bir Disiplin Gönderileri

Sanat Tarihi : Sıradışı Bir Disiplin kitaplarını, Sanat Tarihi : Sıradışı Bir Disiplin sözleri ve alıntılarını, Sanat Tarihi : Sıradışı Bir Disiplin yazarlarını, Sanat Tarihi : Sıradışı Bir Disiplin yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hubert Damisch
Başlangıçta güzel nesne cinsel organlardır, yer değişikliğiyle ikincil cinsel organlara geçilir, dişil, eril güzellik vs... Güzellik bir yerdeğiştirme işidir. Bunun temeli oluşturduğunu düşünüyorum, çünkü bu sıkça söylendiği gibi bir yüceltme işi değil. Dört ayak üstünde yürüyen insana, esas olarak koku alma duyusuyla yürüyen insana, dikilip görme duyusuyla yürüyen insana geçiş, hep yücelme biçimleriyle bağdaştırıldı. Bir taraftan yücelme var, ama Freud'da yücelmenin yukarı ya da aşağı doğru olabileceğini unutmamak gerekiyor, cehennemde de göğe gidilebilir, yücelme ille de yukarı doğru bir geçiş değildir.
Sayfa 63 - Yapıkredi yayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Bir şey sallanıp duruyor ve sonra kendi sınırını aşıyor. Kendi sonunu da aşıyor."
Sayfa 15 - Jean Baudrillard
Kullanılabilir bilgilerin hemen hemen tamamını barındıran internet ağı bir yöntem gösteriyor (açıklamalı, sezgisel ya da keyfi gezinti) ve dünya kültürünün halinin mutlak metaforunu ortaya koyuyor: Sıvı bir şerit; bunun yüzeyinde düşünceyi 'sürmeyi' öğrenmek gerekiyor. Bir ilke, bir yöntem çıkıyor âdeta: Bilginin içinde gezinme yeteneği, entelektüel ya da sanatçı için baskın özellik haline gelmekte. Yirmi birinci yüzyıl sanatçısı, işaretleri birbirine bağlayarak, sosyo-kültürel alanda ya da sanat tarihinde güzergâhlar üreterek bir 'gösterge gezgini' haline geliyor.
Sayfa 92 - Nicolas Bourriaud | world wide web
Bütün imgelemler bugün özgür ve eşit mi doğuyor?
Sayfa 91 - Nicolas Bourriaud
'Postprodüksiyon', aynı sahnenin başka bir kameradan görünüşü.
Sayfa 88 - Nicolas Bourriaud
Reklam
"Birbirine paralel uzanan yangın şeritlerinin hazırlanmasına, kurgunun uzaydaki noktaların hesaplanmasıyla özdeşleştiği analitik geometriye tekabül eden edebiyatta geometri, form'lar icat etmenin bunları gerçekliğe eklemek değil, tam tersine, onları olabirlikten çıkarmak anlamına geldiğini iddia eder. Gerçeği adım adım ölçmek, romanı bir maden kuyusu formunda kazmak: Bunlardan birincisinde insan sonunda yaşamaktan çok sayı saymayı öğrenir; ikincisinde ise yeraltındaki galeri dışarıya göre hızla genişler ve orada yaşamayı seçeriz. Varoluşumuzun kıyıları, kitaplarımızın formatları, bu çıkarma işlemlerinin ürünüdür."
Sayfa 87 - Jean-Yves Jouannais
"Savunduğumuz edebiyatı tanımlamak için, toplum dışına itilmişlerin hikâyelerini anlattığını ve geometrik olduğunu söyleyebiliriz: Yaşanan zamanı dik kesen bir uzay-zamanda bir partikülün incelenmesi. Dikey, çünkü dil, bizi hazır durumların içine hapseden söylem katmanlarını kat etmelidir. Dikey, çünkü yazma pratiği dünyayı aşındıran gerçeklik katmanlarını delmek demektir."
Sayfa 87 - La Revue Perpendiculaire | Nicolas Bourriaud
48 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.