Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sanat ve Edebiyat

Karl Marx

Sanat ve Edebiyat Gönderileri

Sanat ve Edebiyat kitaplarını, Sanat ve Edebiyat sözleri ve alıntılarını, Sanat ve Edebiyat yazarlarını, Sanat ve Edebiyat yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Marx ve Engels; Dickens, Thackeray ve Bronte'ler ile Guy de Maupassant gibi, 19. yüzyıl İngiliz ve Fransız gerçekçilerini övmüşler, gerçekçi geleneği her zaman için edebiyatın en büyük başarısı olarak görmüşlerdir. Bu arada, Rus edebiyatına da büyük bir yakınlık duymuşlar, daha iyi izleyebilmek için de Rusça öğrenmişlerdir. Özellikle de Çernişevski ile Dobrolyubov’a büyük önem vermişlerdi. Engels, bu iki devrimci yazar için, “iki sosyalist Lessing” derken, Marx da Çernişevski için “büyük Rus bilgini ve eleştirmeni”, diyor; Dobrolyubov’u bir yazar olarak Lessing ve Diderot ile kıyaslıyordu.
Sayfa 18 - Çevirenin Ön Sözü
Marx ve Engels, yalnızca bireysel olarak sanata ilgi göstermiş kişiler değil, ama aynı zamanda, gerek kendi çağlarında, gerek kendilerinden önceki çağlarda yaşamış, ünlü ünsüz birçok sanatçıyla ilgilenmiş; dünya edebiyatı hâzinesinden enine boyuna yararlanmış; kendilerinden öncekilerin başarılarına dayanmış; dünya sanatı üstüne çok geniş, tam bir bilgisi olan kişilerdi.
Sayfa 9 - Çevirenin Ön Sözü
Reklam
291 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Çok bölük pörçük.. Başka eserler üzerine yazılmış değerlendirmeler mevcut. Mevzubahis eserleri okumadan bu kitabı anlamak zor. Dili ağır ve soyut.. Aradığımı bulamadım diyebilirim.
Sanat ve Edebiyat
Sanat ve EdebiyatKarl Marx · Evrensel Basım Yayın · 199631 okunma
Ben şarkı yazmak için yaşıyorum Beni kovarsanız eğer Mösyö Yaşamak için şarkı yazarım
Sayfa 101Kitabı okudu
“O halde; para, kendi bir benliği olduğu düşünülen bireyin ve toplumsal bağların, vs. karşısına bu bozucu güç olarak çıkar. Sadakati sadakatsizliğe, sevgiyi nefrete, nefreti sevgiye, erdemi kötülüğe, kötülüğü erdeme, köleyi efendiye, efendiyi köleye, aptallığı akla, aklı da aptallığa çevirir.”
Sayfa 93 - Evrensel Basım YayınKitabı okudu
“Shakespeare, paranın başlıca iki özelliğini vurguluyor: 1) Para, tüm insani ve doğal özelliklerin kendi karşıtlarına dönüşmesi, nesnelerin evrensel biçimde bozuluşu ve çarpıtılışı olan, gözle görülür bir tanrısallıktır: olanaksızlıkları bağdaştırır. 2) ... “
Sayfa 92 - Evrensel Basım YayınKitabı okudu
Reklam
Kafaların doldurulmasına değil, her öğrencinin kafasının temel olguların bilgisiyle geliştirilip yetkinleştirilmesine ihtiyacımız var.
İnsanın insan olduğunu ve dünyayla ilişkisinin de insani bir ilişki olduğunu düşünelim: O zaman sevgiyi ancak sevgiyle, güveni ancak güvenle, vs. değişebilir insan. Sanattan zevk almak istiyorsan eğer, sanat kültürüne sahip biri olman gerekir; öbür insanlar üzerinde etkili olmak istiyorsan eğer, onları harekete geçiren ve cesaretlendiren biri olman gerekir. insanla ve doğayla ilişkilerinin her biri, senin iradenin, senin gerçek bireysel yaşamının nesnesine uyan şeyin kendi bir ifadesi olmalıdır. Karşılığında bir sevgi uyandırmadan seviyorsan eğer, yani senin sevmen sevme olarak karşılıklı bir sevgi doğurmuyorsa; seven bir kişi olarak sen kendi bir canlı ifadenle kendini sevilen bir kişi durumuna getiremiyorsan, o zaman senin sevgin güçsüzdür, bir talihsizlik!
Sayfa 88
Var olan ve etkin değer kavramı olarak para, her şeyi değiştirip bozduğuna göre, her şeyin genel olarak değişip bozuluşu (dünyanın tersine dönüşü) tüm doğal ve insani niteliklerin değişip bozuluşudur. Yığitliği satın alabilen biri , korkak da“ olsa yiğittir. Para, kendi başına herhangi bir nitelikle, herhangi bir şeyle ya da insanın özüne ilişkin belli bir güçle değil, ama insanın ve doğanın bütün nesnel dünyasıyla değiştirildiğine göre, kendi sahibi açısından, bir niteliğin bir başka nitelikle ve nesneyle, aralarında çelişki bile olsa, değişilebilmesini sağlar;olanaksızlıkların bağdaşmasıdır o. Çelişkileri kucaklaştırır.
Sayfa 88
85 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.