Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sanat ve Edebiyat

Karl Marx

Sanat ve Edebiyat Sözleri ve Alıntıları

Sanat ve Edebiyat sözleri ve alıntılarını, Sanat ve Edebiyat kitap alıntılarını, Sanat ve Edebiyat en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
•••• Uygarlıkta her yeni ilerleme, aynı zamanda eşitsizlikte de yeni bir ilerleme olmaktadır ••••
❝ “Şurası bir gerçektir ki insanoğlu hayvandan gelmiştir ve barbarlıktan kurtulmak için ister istemez barbarca, neredeyse hayvanca araçlar kullanmak zorunda kalmıştır.” ❞
Reklam
En genel mülkiyet biçimi olan para ile belli bir kişilik arasında ne denli az bağıntı olduğunu, birbirlerinin nasıl tam karşıtı olduklarını, Shakespeare, bizim teorisyenlik taslayan küçük burjuvalarımızdan çok daha iyi biliyordu o zamanlar.
Sayfa 133 - Karl Marx ve Friedrich Engels, Alman İdeolojisi.
❝ “Kendi siyasal yeterliliğine güvenini yitiren burjuvazi, ilkin Direktuvar’ın yozlaşmasından yarar ummuş, en sonunda da kendini Napoleon despotizminin kanatları altına atmıştır. Vadedilen ebedi barış, sonsuz egemenlik savaşına dönmüştür.” ❞
Toplumsal koşullar nasıl araştırılmalı ?
Bütün tarihi yeni bir gözle incelemek gerekir, önce farklı toplumsal oluşumların varolma koşulları ayrıntılarıyla araştırılmalı, ondan sonra bunların karşılığı olan siyasi, medeni, hukuki, estetiksel, felsefi, dini vs.. görüşler ortaya çıkarılmaya çalışılmalıdır.
Yapısı gereği burjuva sanatı;
❞ Burjuva yazarın, sanatçının ve oyuncusunun özgürlüğü, para kesesine, çürümeye ve satılık olmaya mahkumdur. ❞
Reklam
“Doğumuyla kralın, bu cehennemler, Yeryüzüne umutsuzluk yaydılar, Çünkü gökte biçimlenen akıllar, Bedenleriyle burada katloldular ! “
**** Burjuva üretim ilişkileri, toplumsal üretim sürecinin uyuşmazlık taşıyan en son biçimdir ve uyuşmazlık, bireysel uzlaşmazlık anlamında olmayıp bireylerin toplumsal yaşam koşullarından doğan bir uyuşmazlıktır. ****
❝ “Gökyüzünden yeryüzüne inen Alman felsefesinin tersine, biz burada, yeryüzünden gökyüzüne yükseltiyoruz.” ❞
Düşüncelerin, tasarımların , bilincin üretilmesi, başlangıçta insanların maddi etkinliğiyle ve maddi ilişkileriyle dolayımsız bir biçimde sıkı sıkıya bağ­lıdır.
84 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.