Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sanatta Devrim

Nazan İpşiroğlu

Sanatta Devrim Gönderileri

Sanatta Devrim kitaplarını, Sanatta Devrim sözleri ve alıntılarını, Sanatta Devrim yazarlarını, Sanatta Devrim yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Biçim ve sesleri çok defa birbirinden ayıramadığını söylüyordu. Renkleri tını olarak duyuyor ya da sesleri, ruh titreşimleri uyandıran renkler olarak yaşıyor. Wagner 'in Lohengrin'ini dinlerken "kafamdaki tüm renkler gözlerimin önünde canlanıyordu" diyor.
Çevremizde yeralan nesneler birer görüntüdür, gerçek olan bunların Idea'sıdır.
İdea: değişmez öz, şeylerin ilk örneği, uzayın ve zamanın ötesinde, öznenin dışında, kendiliğinden var olan, duyularla değil ruhsal olarak, anımsama yoluyla kavranabilen, duyularla yalnızca görüngüleri algılanabilen asıl gerçeklik.Kitabı yarım bıraktı
Reklam
Bob Ross:Belki şurada bizlere beşyüz yıldır gülümseyen natüralist vardır.
Sanatta DevrimKitabı okudu
144 syf.
10/10 puan verdi
Bob Ross: Belki şurada bizlere beş yüzyıldır gülümseyen natüralist vardır. Natüralist: Öldüm ben öldüm. Beni sal artık Bob. Beş yüzyıl boyunca resim sanatına egemen olan doğa figürüne karşı yirminci yüzyıl başında başlayan başkaldırıyla sanatta ortaya çıkan kalıcı değişim süreciyle Sürrealist akımın sanatı özgürleştirici etkisini bağdaştıran harika bir kitap. Natüralizmin akıl sınırları içinde sürekli bir kendini tekrar etme durumu beş yüzyıl sürmesi, yine aynı akıl tarafından isyanla karşılaşmıştır. Sanat, akli sınırlar ve bilinç hareketleri kalıplarından çıkarak bilinçaltı ve bilinçdışı alanlara yönelmiştir. Sürrealizmin, kübizmin, ekspresyonizmin ve diğer akımların öncülük ettiği bu süreci bir yandan Freud psikanaliziyle anlatan yazarımız, diğer taraftan sosyokültürel değişimlerle ele almış. Sanattaki bu köklü değişimin özünü resim sanatından aldığını ve oradan diğer sanatlara sıçradığını savunan yazarımız çok da haksız sayılmaz. Ancak bugün, hem ekonomi hem de toplumsal eğlence getirileri fazla olduğu için bu değişim müzik üzerinden yaşanmaktadır. Bu o kadar hızlı gelişmekte ki, kapitalizmin endüstriyel üretim mantığı birbirinin aynısı ürünlere çokça maruz kalmamıza neden olmakta, diğer sanat dalları da bu alana pek fazla girmeden varlıklarını kendi özlerinde korumaya çalışmaktalar. Bu noktada kitaptaki genel geçer tespitler oldukça isabetli. Bu yüzden her okurun elinde bulunması gereken kitaplardan diyebilirim. İlgilisine şimdiden keyifli okumalar.
Sanatta Devrim
Sanatta DevrimNazan İpşiroğlu · HayalPerest Kitap · 201735 okunma
Sürrealizmin doğuşu
Rönesans’tan bu yana sanat, doğanın duyular le algılanan dış görünümünü yansıtmıştı. Duyulara güven olmayacağı için, kübistler natüralist sanatı bir aldatmaca olarak görüyorlar. Onlar nesnenin dış görünümünü değil, özünü değişmeyen yapısını vermek istiyorlardı. Nesnelerin değişmeyen yanı duyularla algılanamazdı, ancak akılla kavranabilirdi. Batı düşüncesinden Descartes’ten beri kökleşmiş olan akılcılık, felsefe tarihinde olduğu gibi bu kez sanat tarihinde devrim yapıyordu: Natüralizm doğrultusunda gelişen beş yüzyıllık gelenek, Kübizmle yıkılıyor ve Apollinaire’in “Düşün Ressamlığı” ya da “Kavram Ressamlığı ” dediği yeni bir çağ üslubu doğuyor. (..) 20. yüzyılın başı, geçmişle hesaplaşma dönemidir. Doğanın bulgulamasıyla başlayan, doğa araştırmasıyla sürdürülen, doğada gizli kalan tüm olanakları sonuna değin deneyen bir kültür gelişmesiyle hesaplaşmaydı bu...
''Sanatlar arası etkileşim, doğa yansıtmacılığından uzaklaştığı noktada ivme kazanmıştır, ve müziğin biçim dili diğer sanatları doğrudan etkilemiştir. Resim sanatı ise buna öncelik etmiştir.
Reklam
Bilinçaltı mekanizmasının ürünü olan Sürrealist eserler, mantık dışı olmayacak çağrışımlarla dolu oldukları halde, Rönesans sanatçılarını anımsatan şaşmaz bir el ustalığı göstermektedirler. Sürrealist sanatçıların resimlerinde parlak, temiz renkler ve güçlü kontrastlıklar kullandıkları görülmektedir. Akımın önde gelen sanatçılarından Salvador Dali, resimlerinde her biçimin aynı anda birden çok şeyi betimlemesini sağlayarak, dikkati her renk ve biçimin olası birçok anlamı üstüne çekmiştir.
Keşke bilime ağırlık verilmiş olsaydı. İçi boşaltıldı eğitimin.
''Son yıllarda eğitim sistemimizde bilime ağırlık verilerek sanat dersleri geri plana itildi. Ortaokuldan sonra büsbütün kaldırıldı. Sanatın, boş zamanları değerlendirme dışında bir yeri olabileceği göz ardı edildi. Oysa bilim ve teknoloji, düşünme ile ve sanatla bütünleştiği oranda toplumun ilerlemesini sağlayabilir.''
Bu yüzden sanat, politikaya da hakim olmalıdır.
''Yeniçağın başında nasıl Leonardo, Barmante gibi Rönesans ustaları doğa gerçeğini beş yüzyıl işleyecek olan bir dünyanın kurucuları oluyorlarsa, Picasso, Le Corbusier, Mondrain, Gropius vb. XX. yüzyıl sanatçıları da tekniğin getirdiği olanakları insanın buyruğunda kullanacak olan yeni bir dünyayı kuranlara öncü oluyorlar.''
Kavramı nasıl açıkladığına göre çivi de değişir.
Juan Gris, Kübizm akımının bu üçüncü büyük ustası, "Çivi kavramı olmadan bir çivi bile yapamam" diyor.
Reklam
144 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Genel şeyleri özet bir dille aktararak Endüstri Çağı ile birlikte gelişen ve değişen sanatın bireyle nasıl bir ilişki içerisinde olduğunu anlatmış. Başlangıç seviyesinde bir kitaptı. Daha çok soyut olarak adlandırılan sanatın üzerinde durarak sanattaki devrim niteliği taşıyan Endüstri Çağının getirilerinden bahsetmiş.
Sanatta Devrim
Sanatta DevrimNazan İpşiroğlu · HayalPerest Kitap · 201735 okunma
18 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.