Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İnsan Türünün Doğuşu

Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt

Yuval Noah Harari

Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt Gönderileri

Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt kitaplarını, Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt sözleri ve alıntılarını, Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt yazarlarını, Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Taş devrinde hayatta kalabilmek için herkesin müthiş fiziksel ve zihinsel yetenekleri sahip olması gerekiyordu. Zaten avcı toplayıcı dönemlerimizden bu yana insan beyninin küçüğüne dair kanıtlar var. Tarım ve ardından sanayi ile insanlar hayatta kalabilmek için diğer insanların becerilerine giderek daha fazla ben bağladılar, böylece daha az bilgiyle işin içinden sıyrılabilmeye başladılar.
Sayfa 151Kitabı okudu
Eski avcı toplayıcıların fiziksel becerileri, bugünkü insanların yıllar süren yoga ve tai-cai antrenmanlarından sonra bile yakalayamadığı seviyedeydi.
Sayfa 150Kitabı okudu
Reklam
Taş Devri ..
Birinden hoşlandığınızda kuru otlardan yastığınızı onunkinin yanına taşırdınız, hepsi bu. Birbirinizden sıkılırsanız bu sefer de yastığınızı uzaklaştırırdınız.
Sayfa 133Kitabı okudu
Bugünlerde obezite ve diyabet yüzünden ölen insan sayısı savaşlarda ölenlerden daha yüksek.. Taş devrinde bütünüyle makul olan şeker ve yağ düşkünlüğümüz genlerimize işlemiş bir kere. Dna'mız hala savanda olduğumuzu düşünüyor.
Sayfa 126Kitabı okudu
Tür olarak neredeyse tüm tarihimiz boyunca avcı-toplayıcı olarak yaşadık. Evrimsel psikolojinin iddiasına göre bugünkü sosyal ve psikolojik özelliklerimizin çoğu o uzun tarım öncesi dönemde şekillendi. Bu da beyinlerimizin hala avcı toplayıcı yaşama uyumlu olduğunu gösterir. Yeme alışkanlıklarımız çatışmalarımız ve cinselliğimiz endüstri sonrası dünya ile baş etmeye çalışan avcı-toplayıcı zihinlerimizin ürünü.
Sayfa 121Kitabı okudu
Eğer doğamızı, tarihimizi ve psikolojimizi anlamak istiyorsak, avcı toplayıcı atalarımızın aklından geçenleri anlamalıyız.
Sayfa 120Kitabı okudu
Reklam
Bilişsel Devrim'e kadar sapiensler diğer hayvan türlerinden farksızdı. Biyolojinin araştırma alanına giriyorlardı. Biz de onları anlamak için biyolojinin ana kuramlarını kullanırız. Bilişsel Devrim'den sonra sapiensler bir sürü kurmaca hikaye, bir sürü garip ve yeni davranış örüntüsü yaratarak bugünkü tabirle "kültürler" meydana getirdi. Tarih Bilişsel Devrim'le başlar. Bilişsel Devrim'den bu yana Homo Sapiens'in gelişimini açıklamak için kullandığımız temel araç biyoloji kuramları değil, tarihsel anlatılardır. Bu, Homo Sapiens'le insan kültürlerinin birdenbire biyoloji yasalarının dışına çıktığı anlamına gelmez... Biz hala hayvanız; fiziksel, duygusal be bilişsel becerilerimizi hala dna'mız şekillendiriyor.
Sayfa 114Kitabı okudu
Kelimelerden hayali gerçeklikler yaratma becerimiz, birbirini tanımayan insanların oluşturduğu kalabalık grupların bile etkili bir biçimde işbirliği yapabilmesini sağladı.
Sayfa 103Kitabı okudu
Eşsiz iletişim becerilerine sahibiz. Aslanlar ve insanlar hakkında konuşabiliyor, hatta aslan-adamlarla ilgili hikayeler yaratabiliyoruz. Tüm bunlar son derece özel bilişsel yeteneklere dayanıyor: yaratmak, hatırlamak, öğrenmek ve iletişim kurmak. Bu bilişsel yetenekler yaklaşık 70 bin yıl önce ortaya çıktı, buna bilişsel devrim deniliyor. Bir yanda nehirlerin, ağaçların ve aslanların içinde yer aldığı nesnel gerçeklik... Diğer yanda Tanrıların, ulusların ve şirketlerin yer aldığı hayali gerçeklik. Zamanla hayali gerçeklik daha da güçlendi... Öyle ki bugün nehirlerin, ağaçların ve aslanların hayatta kalabilmeleri yüce Tanrılar, ABD ya da Google gibi hayali varlıkların insafına kalmış durumda.
Sayfa 102Kitabı okudu
Bilim söz konusu olduğunda hikayeler yaratmak yerine bilmediğimizi kabul etmemiz gerekir.
Sayfa 101Kitabı okudu
142 öğeden 91 ile 100 arasındakiler gösteriliyor.