Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sarp Yokuşun Eteğinde İnsan

Şaban Ali Düzgün

Sarp Yokuşun Eteğinde İnsan Sözleri ve Alıntıları

Sarp Yokuşun Eteğinde İnsan sözleri ve alıntılarını, Sarp Yokuşun Eteğinde İnsan kitap alıntılarını, Sarp Yokuşun Eteğinde İnsan en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan düştüğü yerden kalkar derler; düştüğümüz yer özgürlüğümüzü ve cesaretimizi kaybettiğimiz yerdir. Yitirdiğimiz bu iki yaşam dinamiğinin geri kazanılması, geleceğimizi şimdiden daha yaşanabilir hâle getirecektir.
♤Tanrı'ya inanmanın kölelik olduğu ve insan ira­desini yok saydığı gibi aşırı bir varsayımın karşısına tanrısızlığın özgürlük ve mutlak bir irade hakimiyetini getirdiğini id­dia eden insan, bu yanlış varsayıma dayandırdığı hayat felse­fesiyle kendisini daha fazla köle ve bir o kadar da iradesiz kı­lan başka efendilerin buyruğuna girdi.
Reklam
Akıl vahyin rehberliğinde hikmete sahip olur.
♤...aklın, bütün bilme ve keşfetme yetilerine rağmen, iyi olanı yaratma noktasında iradeyi tek başına harekete geçiremediğini ve sağlam bir karakter yaratamadığını biliyoruz. Bunun için de iyi bir karakter kazanabilmesi için irade, amaçlı bir düşünce ve tefekkür eğitiminden geçirilmelidir. Sadece bu başarıldığında akıl ve irade birlikteliği hikmeti gerçekleştirebilir.
Hilkat- yaratılış hakikatine ulaşanlar, Hakka kullukla özgürleşir.
Hakkında... ♤Kendisini, binlerce yıllık tarihin oluşturduğu gelenek ırmağında bulan insanlar kimliğini ve kişiliğini burada bulacağına inandırılırlar. Bu akıntıya kapılanlar özgürlüklerini kaybederler. "İnsan düştüğü yerden kalkar "derler; düştüğümüz yer özgürlüğümüzü ve cesaretimizi kaybettiğimiz yerdir. “İnsanın hem zihinsel hem bedensel özgürlüğünün tehdit altında olduğu bir çağda insanlığını korumakta hâlâ kararlı olan insan ne yapabilir?
♤Ama seküler varlığın başka bir yönü daha var. Kendini ger­çekleştirme adına, Tanrı’nın ölümünü arzulayan insan, kendi­sinden de fazla ümitvar değil. Camus, bu emin oluşun çok uza­ğında durmakta. "Adalet adına Tanrı inkar edildi, fakat Tan­rı fikri olmadan adaletin kendinden bahsetmek mümkün mü­ dür?" diye soruyor Camus. Tanrı'ya meydan okuyan insan, değerlerini tanrısal değer ola­rak ilan edip, kendi standartlarını Tanrı'nın yerine koymakta­dır.
Reklam
Rağıb el-lsfahânî
Sevgiden kaynaklanan itaat, korkudan kaynaklanan itaatten daha faziletlidir. Çünkü sevgiden kaynaklanan itaat içten gelir; korkudan kaynaklanan itaat ise dıştan gelir ve sebebinin ortadan kalkmasıyla yok olur.
Sayfa 127 - Otto Yayınları
Zira özgürlük kaybının büyük bir yoksunluk olduğunu fark edemeyen bu insanlar sürekli olarak, Allah'ın insan olmanın esası olarak tespit ettiği özgürlüğü teslim edecek adresler ararlar. Bunlar için bir şemsiye kimlik olarak İslam yetmez, çoğu politik kimlik formunda tezahür eden ve her zaman çatışmaya hazır kıta bekleyen alt kimliklere sığınırlar.
İnsanları, kurtuluşu kendi dışlarında aramaya iten tüm ideolojiler ve düşünceler, sahte bilinçlenmenin ve bunun sonunda da toplumsal felcin ana sebepleridir.
♤Sevgiden kaynaklanan itaat, korkudan kaynaklanan itaatten daha faziletlidir. Çünkü sevgiden kaynaklanan itaat içten gelir; korkudan kaynaklanan itaat ise dıştan gelir ve sebebinin ortadan kalkmasıyla yok olur. *Rağıb el-lsfahânî
Reklam
Güzel yaşamak için hayatın zehrini için. Diri kalmak için ölümü sevin Uçun ve belirli bir yuva edinmeden kaçının. Çünkü kuşları hep yuvalarında avlarlar İbn Sina
Tarihin en büyük insan trajedisi, sebep olmadığı bir olayın sonuçlarını yaşamak zorunda kalmasıdır.
♤'' Zira biz iyi ve kötü günleri, insanlar arasında döndürür dolaştırırız. Allah'ın, imana erenleri seçip ayırması ve aranızdan hâkikate [hayatları ile] şahitlik yapanları seçmesi içindir".. Âl-i imrân süresi âyet 140
Tarihin en büyük insan trajedisi, insanın, sebep olmadığı bir olayın sonuçlarını yaşa­mak zorunda kalmasıdır.
İnsan , olmakta olan, toplumsal etkileşim içinde özneleşen ve özgürleşen; özgürleştikçe de tüm hiyerarşileri reddeden bir varlıktır.
356 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.