Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Savaşı Anlamak

Nicola Baker

Savaşı Anlamak Gönderileri

Savaşı Anlamak kitaplarını, Savaşı Anlamak sözleri ve alıntılarını, Savaşı Anlamak yazarlarını, Savaşı Anlamak yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Koşullar ne olursa olsun, gerçek stratejist daima bir durumu analiz ederken ve hareket tarzına karar vermezden önce, dört unsuru dikkate alacaktır. İlki, stratejinin nasıl kazanılacağı ile ilgili olduğudur; İkincisi, kazanmanın göreceli bir kavram olduğudur; Üçüncüsü, stratejinin çevre sınırları ile kısıtlanmamasının gerektiğidir ve Dördüncüsü, amaç yasal, ahlaki ve gerçekçi ise ve araçlar da sonuçlara uygun ise, stratejinin kendi kendine sahip çıkacağıdır.
Reklam
Kazanma Sanatı
neyin çekim merkezini oluşturduğu hayati öneme haiz bir sorudur. ordu mu? liderlik mi? ekonomi mi? Sivillerin morali mi? bu ülkeler, kültürler, çağlara göre farklılık göstermekte midir? tarih, yanlış çekim merkezlerine saldırılması ve korunması nedeniyle başarısız ve bir stratejistler grubunun çekim merkezi analizini az veya çok doğru yaptıkları için başarılı olmuş, harekât örnekleri ile doludur.
Sayfa 27 - PhoenixKitabı okudu
373 syf.
5/10 puan verdi
·
24 saatte okudu
Sanırım ilk defa bir kitabın çevirisiyle ilgili eleştiride bulunuyorum. Kitap sanki taslak halindeyken basılmış gibi. Düşük cümleler, öznesiz cümleler, imla ve yazım hataları hiç de hoş görülemeyecek bir seviyede. Kitaba beş puan verdim. Hepsi de kitabın yazarlarına ait. Çevirmen ve yayınevine notum sıfır. Yazarlara beş puan vermemin nedeni içeriğin kapsamını, sınıflandırılmasını ve sıralanmasını beğenmedim. Evet, yazarların bazı çıkarımları hoşuma gitti, lakin bu alana ilgi duyanlar için daha iyi kitaplar var bence.
Savaşı Anlamak
Savaşı AnlamakNicola Baker · Phoenix Yayınevi · 20097 okunma
yollar, araçlar, sonuçlar...
Taktik bakımdan seçkin Alman generali Erwin Rommel bile mekanize birimlerinin yakıt yetersizliğine çözüm bulamadı.
Sayfa 34
Kazanma Sanatı
Sonuçları araçlara uydurmak kendi içinde bir sanattır.
Sayfa 32
Reklam
Yağmur duasını fazla kaçırmak
Yağmur, ardı arkası kesilmeden bir gün iki gün on gün yağdı, hâlâ da yağıyordu. Günlerce koyu bulutlar güneşi örttü. Günün beti benzi uçtu. Dünya sopsoğuk ve yoksul oluvermişti. Birdenbire boy alan otlar yıkıldı, sararıp soldu. Seller aktı, dereler taştı, duvarlar çöktü. Rahmet diye etekleri zil çalan köylülerin suratları asıldı. Abdülvahap Hoca'nın etekleri tutuştu. Köylüler onu, İsmail Cavuş ve Koca Dünlü'yü bulup bulup “Acaba yağmur duasını fazla mı kaçırdık?” diye soruyorlardı.
Sayfa 177 - BilgiKitabı yarım bıraktı
Bir askeri harekatın arzulanan sonucu veya gerçekte, sonra­ ki fiili etkisi ile tanımlanabileceği anlayışı, 1991 Körfez Savaşın­dan sonra genel kabul görmüştür. Bu kabule rağmen 'strateji' kelimesinin genel kullanımı nedensel olarak kalmıştır. Özellikle de, özel kuvvetler, denizaltılar ve ağır bombardıman uçakları ile nakliye uçakları gibi, uzun mesafelerde harekat yapabilecek veya seri şekilde harekete geçirilebilecek savaş yetenekleri, hala stratejik tanımı kapsamına alınma eğilimi göstermekte, buna mukabil bunların daha kısa menzilli, daha yavaş türleri hala taktik olarak tanımlanmaktadır.
Strateji, askeri gücün siyasi amaçları başarmak için kulla­nıldığı yöntem olmasından dolayı, genel olarak savaş sanatı olarak adlandırılmaktadır. Savaşı Anlamak: 21. Yüzyıl için Strateji karmaşık savaşa girme faaliyetinin, kapsamlı ve açık bir analizi­ni yapmaktadır. Yalın bir dille yazılmış olan kitap, okuyuculara Atinalı General Thukydides ve Çinli savaşçı filozof Sun Tzu'nun' strateji hakkında ilk kez yaklaşık 2500 yıl önce yazdıklarından bu yana var olan stratejik düşüncedeki en önemli kavramların içeriğini bütün olarak vermektedir. Ayrıca, kitap, siyasi, hukuki ve teknolojik değişikliğin stratejik seçenek ile askeri strateji üze­ rindeki etkisini de incelemektedir. Savaşı Anlamak, zorlama ve baskı gibi stratejik seçeneklerin doğası ve önemi ile ağırlık merkezini belirleme ve saldırı, arazi­yi ele geçirme ve elde tutma, ateş gücü ve manevra ile yıkıcı darbe gibi stratejik ilkeleri açıklamaktadır. Kitap, 21. yüzyılda komutanların karşı karşıya oldukları kısıtlamalar ve fırsatları tartışmakta ve askeri strateji formülasyonunun muhtemelen üst düzey güvenlik görevlileri için en önemli tek sorumluluk olma­ ya devam edeceğini ortaya koymaktadır. Kitap, konu yaklaşımı yöntemini uygulayarak ve MÖ 5OO'den günümüze kadar tarihi örnekleri kullanarak, rekabetin her aşamasındaki stratejiyi tartışmaktadır. Asimetrik savaş ça­ğında askeri başarı için elzem olan orijinal görüşler sunmakta, buna karşın geniş bir okuyucu kitlesi için okunabilir olarak kal­maktadır.