Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gerçekliğin Peşinde

Schrödinger'in Yavru Kedileri

John Gribbin

Schrödinger'in Yavru Kedileri Sözleri ve Alıntıları

Schrödinger'in Yavru Kedileri sözleri ve alıntılarını, Schrödinger'in Yavru Kedileri kitap alıntılarını, Schrödinger'in Yavru Kedileri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
FOTON NE ZAMAN?
Bunu nasıl tarif etmeye çalışırsanız çalışın, gecikmiş seçim deneyinin kozmik versiyonunda belli ki çok tuhaf şeyler olur. Bütün evren sanki bir insan bireyinin, sözgelimi bundan birkaç yıl sonra Şili'de bir dağ tepesinde ne deneyi yapacağını önceden "biliyor" gibidir.
Sayfa 166Kitabı okudu
Sorun
Can alıcı soru, kuantum olasılıklarıyla gerçeklik dediğimiz şey arasındaki çizgiyi nerede çektiğimizdir. Bir sistemin "gerçek" olabilmesi ve dalga fonksiyonunu çökertmesi için, mesela, kaç moleküle sahip olması gerekir? Ve sistemin bu numarayı yapabilmesi için bu moleküllerin nasıl düzenlenmesi gerekir?
Reklam
Sorun
İlk elektrondan daha da ileriye giderek şu soruyu soralım: Kedinin ölü mü diri mi olduğunu anlamak için odaya bakan kişi, gece kilitlenen bir binada yalnızsa durumu ne olur? Katı Kopenhag yorumuna göre üst üste binme durumu (Schrödinger'in bulamacı) bu gözlemciyi de kapsar, ta ki bina dışındaki birisi deneyin nasıl gittiğini görmek için içeri bakana (ya da belki oyun ne durumda diye telefon edene) kadar. Sadece kedi değil insan gözlemci de biri bakana kadar askıda olabilir. Peki bina dışındaki insana onların dalga fonksiyonunu çökertmek için kim bakar? Bütün bu sürecin sonsuza dek bu şekilde devam etmesi gerekmez mi?
Sorun
Görünüşe bakılırsa elektronlar yanı başlarındaki dünyadan daha fazlasının farkındalar. Sadece tek bir delikteki şartların değil, bütün deney düzeneğinin farkındalar. Bu yerbilmezlik kuantum mekaniğinin temel bir parçasıdır ve Einstein'ı derin kaygılara sevk etmiştir; "hayalet işi uzaktan etki" sözünü bu duruma atfen söylemiştir.
SON ÇARELER
IQ testlerinin ölçtüğü şey insanların IQ testi çözme yeteneğidir.
Sayfa 172Kitabı okudu
Marcus Chovvn, CalTech'te öğrenciyken Feynman'dan annesine (yani Chown’un annesine) fiziğin neden önemli olduğunu açıklamasını istemiş. Feynman meseleyi olduğu gibi görmesi için kadına yazmış. Oğlunun çalışmalarının ne olduğunu dert etmemesini söylemiş. "Fizik önemli değil," demiş Feynman, "önemli olan sevgi."
Reklam
"Bu tamamlayıcılık ya da dalga-parçacık ikiliği Heisenberg'in keşfettiği ünlü belirsizlik ilkesiyle ilgilidir. Bu ilkenin en basit versiyonu bir kuantum nesnesinin aynı anda hem konumunu hem de momentumunu ölçmenin imkânsız olduğunu söyler. Momentum böyle bir nesnenin nereye ve ne hızla gittiğinin ölçümüdür basitçe. Bu pek çok açıdan bir
Çevremizdeki üç boyutlu uzay esasen dört boyutlu uzay-zamanın bir gölgesidir.
Sayfa 100Kitabı okudu
Zamanda geriye gidebilecek işaretlerin olabilirliğini kabul etmek aşırı bir uç olarak görülebilir, fakat şayet kuantum dünyasının anlaşılabilir bir yorumuyla bütünleştirilebilirse Schrödinger'in kedisi ve onun yavrularının kaderiyle simgelenen hayalet işi üst-üstebinme durumundan bizi kurtarma gibi bir faydası olabilir. Bell'in kendisi bir keresinde, tercih imkânı olsa nesnel gerçeklik nosyonunu elde tutup sinyallerin ışıktan daha hızlı gidemeyeceği fikrini bir kenara atmayı isteyeceğini söylemiştir.1 3 Fakat, bunun neden hem uç bir seçim, hem de (belki) savunulabilir bir tercih olduğunu anlamak için, ışığın doğası hakkında daha çok şey bilmemiz gerekir. Işığın davranışı, fizikçilerin, hem görelilik kuramını hem de kuantum kuramını anlamalarında kilit öneme sahiptir.
Ve fakat, 1920'lerin sonlarında, elektronun keşfinden 30 yıl sonra elektronların aynı zamanda dalga gibi davrandıkları açıklık kazanmıştı. 1927'de bunu ispatlamış insanlardan biri J.J. Thomson'dı. Elektronun dalga-parçacık ikiliği denilen iki yanlı doğası 1980'lerin ortalarına gelinmeden çok önce net olarak ortaya konmuştu. Fakat iki delik deneyinin elektronlar kullanılarak gerçekten uygulanması anca 1987'de bir japon ekibi tarafından mümkün olmuştur.
Sayfa 25 - metis yayınlarıKitabı okuyor
24 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.