Şehirde Güneş

Bilge Sinan
Mayıs 2025
Düş Kurguları Yayıncılık

Puan vermedi
Bazen bir hikaye sadece yaşananları anlatmaz. İnsanın neden kaçtığını, neden susmayı seçtiğini ve en önemlisi…bir gün neden geri dönüp yüzleştiğini anlatır. Şehirde Güneş – Bilge Sinan Kitap Güneş’in hayatı üzerinden ilerliyor. Dışarıdan bakınca sıradan bir şehir hayatı gibi. Kendi düzenini kurmaya çalışan,ayakta durmaya çalışan genç bir kadın. Ama içeri girdikçe anlıyorsun ki bu sadece yeni bir hayat değil… aynı zamanda bir kaçış. Güneş’in hayatına giren insanlar onun hayatına farklı şekillerde dokunuyor. Biri daha baskın ve sahiplenici, diğeri daha sakin ve anlayışlı.Güneş bu iki farklı yaklaşım arasında kalırken aslında en büyük mücadeleyi kendi içinde veriyor. Çünkü ne kadar yeni bir hayat kurmaya çalışsa da geçmişi peşini bırakmıyor. Zamanla Güneş’in aslında Güneş olmadığı ortaya çıkıyor. Gerçek adı Zehra. Köyde yaşadığı ağır bir olaydan sonra her şeyi bırakıp kaçmış. Sevdiği insanla yaşadığı ilişki, çevrenin baskısı ve gördüğü şiddet… hepsi onu başka birine dönüşmek zorunda bırakmış. Ama insan ne kadar kaçarsa kaçsın bazı şeyler peşinden geliyor. Hikaye ilerledikçe Güneş artık kaçmayı bırakıyor. Geçmişiyle yüzleşiyor, yaşadıklarını anlatıyor ve ilk defa kendi hayatının kontrolünü eline almaya başlıyor. Bu süreçte gerçek sevginin ne olduğunu da fark ediyor. Çünkü sevgi bazen sahiplenmek değil, sadece yanında durmak. Hazırsanız… ilk bakışta sade duran ama içine girdikçe ağırlığını hissettiren o hikayelere birlikte yaklaşalım… Belki de mesele anlatılanlar değildir…belki de mesele o hikayeler bittikten sonra içimizde sessizce kalmaya devam eden şeylerdir.
Şehirde GüneşBilge Sinan · Düş Kurguları Yayıncılık · 20255 okunma
2026 27. kitabı
Şehirde Güneş – Bilge Sinan Bir kadın; kaderin, tesadüflerin ve en önemlisi erkek hegemonyasının gölgesinde şekillendirilmeye çalışılan hayatını, kendi elleriyle yeniden nasıl yazar? Okumak istersiniz, eminim. Zehra’dan Güneş’e uzanan o sancılı, uzun yolculuk hiç yabancı değil… Zincirler, tesadüfler, erkek gölgesi… Güneş’in yıllarca başkalarının yazdığı kaderi yırtıp atışı. Her tokadın izi, her “sus” emrinin yarası, her “senin yerin burası” sözünün ağırlığı… Hepsi var. Ama en önemlisi; o gölgelerin arasından kendi ışığını yakalayan, çelik gibi bir irade. Sayfalar çevrildikçe boğazın düğümleniyor. Her satırda “Ben de varım, ben de seçim yapabilirim, ben de ışığımı kendim yakabilirim!” diyen bir haykırış var. Akıcı, çıplak ve yer yer acımasızca dürüst cümleler… Özellikle kadın okurlar için “Keşke bunları yıllar önce okusaydım.” dedirtecek cinsten. Ama bence erkek okurlar için de çok çarpıcı; çünkü patriyarkal düzenin nasıl bir yük, nasıl bir zehir olduğunu bu kadar net göstermesi insanı sarsıyor. Kısacası; kadınlar için merhem , erkekler için tokat gibi. Eğer “Kırılacak zincir var mı?” diye soruyorsan ya da “Hayatımı ben yazarım!” diye bağırmak istiyor ama kelimeleri bulamıyorsan… İşte bu kitap tam da o satırlarda.
2022 5. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2022 17:36
Zehra ile Şahin; Şahin' in askerden dönüşünden sonra evlenirler. Çok mutludurlar ve birbirlerine sözler verirler. Evlendikleri gece ise, gelenekler, tabular, namus kavramı sözlerin önüne geçer.. Toplumumuzda bazı kesimlerce anlaşılamayan, anlaşılmak istenmeyen malum olay bir yuvanın daha yıkılmasına sebep oluyor. Ceza tabi ki, kadına kesilir. Şahin; ilk başta yapması gerekeni , sonradan yapsa da, iş işten geçmiştir artık... Bekir Kahya, karısını tekne tokat dövmeye başladı. Kırsal yerde, kızın suçu her zaman annesinden bilinirdi. Çünkü o da kadındır; koruyamadı, kollamadı diye suçludur. Her namus davasında suçlu daima kadındır. Öyle yapışkan ki bu namus kadınların üzerinde, giydirmek de çıkarmak da sadece erkeğin elindedir sanki. İki dudağının arasında; namussuz da oluveriyorsun, hanımefendi de. Kadının kimliği; onların belirleyeceği isme dönüveriyor aniden .. Zehra saatlerce donuk vaziyette durdu. Karanlığın örtüsü, korkusuna yenik düşmüştü. Bir kadına böyle yapılarak bir kez daha namus kurtarılmıştı. Adalet; insanın üstündeki en kutsal giysidir. O giysi; üzerinde ne kadar temiz ve sağlam kalırsa ayakların o kadar sağlam yere basar. Kadına zorla giydirdikleri " namus elbisesini" kendileri neden giymemekte ısrar ediyorlar, düşündün mü hiç? Köyde de kitap okurdum ama şimdi daha çok okuyorum. Okurken de değişik açılardan algılamaya çalışıyorum. Çünkü büyük acılar çeken kişilerin beyni farklı çalışmaya yönelir. O ana kadar yaşadıkları bir film şeridi gibi geçti gözlerinden. Tüm bunlar kader veya tesadüf olabilirdi. Adı her neyse, bunun kanıtlanmış bir şeyi yoktu. Kader ise; tesadüfler kadere bağlıydı, tesadüf ise; kaderi tesadüfler belirliyordu.
2022 18. kitabı
Bir kadının namusunun,onurunun,haysiyetinin,cinsiyetinin ayaklar altına alindigi bir köy.. "Sana yemin ederim,hiçbir erkeğin eli elime değmedi.Nasıl oldu,neden oldu bilmiyorum?Ama kulun kölen olayım,beni geri götürme,rezil etme beni,hayatımı karartma!" "Her namus davasında suçlu daima kadındır.Oyle yapışkan bir elbise ki bu namus kadınların üzerinde,giydirmek de çıkartmak da sadece erkeğin elindedir sanki." Evlendiği gece öldürülmenin kıyısından dönüp köyden kaçmak zorunda kalan genç bir kadının her şeye sıfırdan başlayarak verdiği kişilik,duruş ve yeniden aşk mücadelesi.. "Genç kadının ağzından 'benim adım namus..' cümlesi döküldü belli belirsiz.. Bütün geçmişi silmek istiyordu Zehra.Mademki yeni bir hayat sunuluydu kendisine,ismi bile degismeliydi,yok etmeliydi geçmişini.. 'Güneş..Adım Güneş.' "Bir günde,bir gecede değişti her şey.Kader de,hayat da,tesadüf de,ne dersen de,bir gecede değişti hayatım.Kim olarak doğarsın,kim olarak yaşarsın,kim olarak ölürsün,insanın kendi hayatındaki bilinmezleridir.." Hayatın,kaderin,tesadüflerin,sanrıların ve erkek hegemonyasının sorgulandigi bu hikayede,bir kadının isterse olumsuzluklarla dolu yaşamını,kendi lehine nasıl cevirecegine de tanık olacaksınız.. Film izler gibi okuyacaksınız.. -- 2000 li yıllarda hala namus kavramının bir çarşaf üstündeki leke ile var olduğuna inanan bir köyde, güya büyük bir aşk ile bağlı olduğu Zehra'yı ıssız bir yerde ölüme terk eden Şahin Ağa (!) ile başlıyor kitap, Zehra'nın tam ümitlerini yitirdiği anda kendisini Berkant'ın arabasında İstanbul yolunda Güneş olarak doğmasi ile devam ediyor Zehra'nın İstanbul'da kendini bulup ayağa kalkması,gerçek aşkı bulması,güzel bir okulu kazanması ve güçlü bir kadın olarak

Bilge SinanYazar · 4 kitap
Bilge Sinan, Kars’ta dünyaya geldi. 1992 yılında Ankara’da ‘Güzel Sanatlar Stilistlik ve Modelistlik’ eğitimi aldıktan sonra 1997 yılında İzmir’de Tiyatroya başlayarak, yedi yıl aralıksız tiyatro yaptıktan sonra İstanbul’a giderek orada da bazı TV projelerinde rol aldı. Reji ve yönetmen asistanlıkları da yaptıktan sonra yazarlık serüvenine başladı. “Yarınsız Dönüş/Büyük Aşk, İzin Var Mı/Gerçek Aşk, Hamam Bebek ve Köyde Zehra Şehirde Güneş” isimli eserlerini yazdı. Şimdi ise “Kemâl Paşa ile Latife Hanım / Dest-i İzdivaç” kitabıyla sizlerle…