Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yahya Kemal Beyatlı ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Eserlerinde Şehir

Şehre Yansıyan Medeniyet Edebiyata Yansıyan Şehir

Mehmet Güneş

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Nedim, İstanbul'u nasıl sever, yaşadığı zamandan ne kadar memnundur? Her modaya her tarza nasıl bağlıdır, sonra onları bütün lezzetlerini tadarak nasıl anlatır? Şurası var ki ailesi Fatih devrine kadar çıkan bu şair tam şehir çoaığuydu. Istanbul'u dilinin ucunda bir tad, gözlerinde kamaşma gibi kendi bünyesinde taşıyordu.
Reklam
Bu elle dokunulacak kadar kesif, ruhani renklere bürünmüş, her karşılaştığını bir rahmaniliğin sınırlarına kadar götüren, en basit şeylere bir içlenme, bir mağfiret edası veren, dua ve tevekkül yüklü, dünya ile ahiretin arasında aralık bir kapı gibi duran garip bir zamandı. Eski İstanbullu, yüzünü bu zamanın aynasında çok uzak, adeta erişilmez ötelerden gelmiş bir şey, bütün bir ahret kokusuyla tütsülü bir gölge gibi Seyrederdi."
Abdulhak Şinasi Hisar: Çocukluğun geçtiği yerlermuhakkak insanın cennetidir. Orada, dünyanın başka tarafında rast gelemeyeceğimiz bir mucize buluruz.
Süheyl Ünver, Yahya Kemal'in sık sık Atik Valide ve Kocamustafa Paşa semtlerine gitmesini özyurt hasretini gidermeye çalışmasıyla bağdaştırır. Çünkü Yabya Kemal'e göre elli sene evveline kadar Istanbulda gezinen ve hatta şimdi bile baki kalmış bazı semtlere bakan bir insan, bu yerlerin beş yüz seneden beri değişmediklerini sanır, aynen Üsküp 'te olduğu gibi.
Tanpınar, Müslüman Türk halkının beğendiği, benimsediği kişiye ölümden sonra verebileceği tek rütbenin evliyalık olduğunu belirtir.
Reklam
İstanbulda mabedlerden daha ihtişamlı bina inşa edilmemiştir 16.yüzyıla kadar. 16.yüzyılda Istanbul'un yedi tepesinin tamamında mabedler yükseliyordu.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.