Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Selçuklu Devletlerinde Suikastlar

Hasan Taşkıran

Selçuklu Devletlerinde Suikastlar Gönderileri

Selçuklu Devletlerinde Suikastlar kitaplarını, Selçuklu Devletlerinde Suikastlar sözleri ve alıntılarını, Selçuklu Devletlerinde Suikastlar yazarlarını, Selçuklu Devletlerinde Suikastlar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
243 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Kitap arkası
Suikast eylemleri tarihin her döneminde her devlet ve millet bünyesinde meydana gelmiş, siyasî ve dinî amaçlı olarak tertiplenmiş terör olaylarıdır. İslam dünyasında bu tarihi olayların yoğun olarak yaşandığı dönem, Ortaçağ Türk-İslam dünyasını zirveye taşıyan Selçuklu devletlerinde daha yoğun suikastlara sahne olmuştur. Selçuklu devletlerindeki suikastların çoğunda Ortaçağda İslam dünyasının başına bela olan Hasan Sabbah ve ona bağlı Haşhaşilerin imzası vardır. Fakat Anadolu Selçuklu Devleti’ndeki suikastlarda Haşhaşilere rastlanmaz. Bu suikastlardan yalnızca sultanlar, vezirler ve ordu komutanları değil mezhep belasına din adamları da nasiplerini almışlardır. Kısacası bu kör dövüşte melik meliki, komutan komutanı, vezir veziri, din adamı din adamını ortadan kaldırtmış, Haşhaşiler de tetikçilik yapmışlardır. Öyle ki, Selçuklu melikleri rakiplerini ortadan kaldırmak için, Haşhaşilerle işbirliği yapmaktan, mezhebini değiştirip Şiiliğe geçmekten bile çekinmiyorlardı ki, Haleb hâkimi Rıdvan b. Tutuş bunun en iyi örneklerindendir. Elinizdeki bu eser, Türkiye’de sahasında yapılmış ilk kapsamlı çalışmadır ve sayfalar arasında gezinirken, koca bir imparatorluğun, ondan kopan sultanlıkların nasıl zamansız yıkılıp gittiklerinin hikâyesini okuyacaksınız.
Selçuklu Devletlerinde Suikastlar
Selçuklu Devletlerinde SuikastlarHasan Taşkıran · Selenge Yayınevi · 201514 okunma
Sultan Mesud Bağdat şehrini alarak Halife er-Raşid'i hilafet makamından azlettirip yerine Ebu Abdullah b. Mustazhir Billah'ı halife yapıp , yanındaki emir ve beylerle birlikte yeni halifeye biat ettiler.
Sayfa 131 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sultan Mesud, amcası Sultan Sancar'ın etkisiyle halife ile bir anlaşma yaptı. Buna göre halife bir daha asker toplayamayacak, para ödeyecek, sarayından dışarı çıkamayacaktı(29 Ağustos 1135)
Sayfa 128 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
Irak Selçuklu Devleti yaklaşık olarak bir asır sürdü. Bizim tespit ettiğimiz kadarıyla Irak Selçuklu Devleti'nde üç sultan, bir melik, iki halife, bir vezir, dört emir olmak üzere on bir kişi suikaste uğramıştır. Irak Selçuklu Devleti'ndeki suikastler, ağırlıklı olarak Batınilerden ziyade, emir ve beylerin girişmiş oldukları suikastlerdir.
Sayfa 124 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
Kaynakların aktardığına göre Aksungur'a saldıran Batıniler hemen öldürüldü. Yalnızca Kefernasıhlı bir genç kaçarak kurtuldu. Bu gencin yaşlı bir annesi vardı. Aksungur'un ve ona saldıranların öldüğünü duyunca oğlunun şehit düştüğünü(!) düşünerek gurur duymuş, çok sevinerek en güzel elbiselerini giyip süslenmişti. Fakat bir kaç gün sonra oğlunun sağ salim kendisine geldiğini görünce üzüntüsünden ne yapacağını şaşırmış , saçlarını yolup yüzüne kınalar yakmıştı.
Sayfa 111 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
Emir Mevdut
İslam'ın direğini (kumandanını) bir bayram günü , hem de Allah'ın evinde öldüren bir millet elbette Allah tarafından imha edilmeye layıktır.
Sayfa 107 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Batınilerin en yaygın suikast metotlarından biri olan yardıma muhtaç birisi gibi görünüp, elindeki pusulayla kurbanını meşgul ettiği sırada onu hançerlemekti.
Sayfa 104 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
Sultan Berkyaruk suikasti; Batınilerin, Nizam'ül Mülk'e yönelik eylemden sonra girişmiş oldukları en büyük suikast girişimidir.
Sayfa 92 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
Hasan Sabbah devlet erkanından ilk olarak Nizam'ül Mülk'ü öldürtmüştür.
Sayfa 84 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
(Sultan Melikşah) ''Ölüm tırnaklarını ona da geçirdi, ülkesinin genişliği ve askerlerinin çokluğu ölümüne mani olamadı''.
Sayfa 76 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sultan Melikşah döneminde devletin hakimiyet sahası adeta doğudan batıya, kuzeyden güneye şeklinde büyümüştür.
Sayfa 70 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
Bizans elçisi gelerek Menbiç'e karşılık Ahlat ve Malazgirt'i istediyse de sultan, elçiye olumsuz cevap verdi.
Sayfa 62 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
Hasan Sabbah'ın mücadelesinde ve uyguladığı yöntemlerde başarılı olmasının ve devletin güvenliğini bozmasının en önemli sebeplerinin başında, Selçuklu Devleti'nin yapısını iyi bilmesi, devletin zayıf ve kuvvetli yanları hakkında iyi bir fikre sahip olması gelmektedir.
Sayfa 55 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
Hasan Sabbah, İmamların masumiyetinden hareketle, her devirde bunların rehberliğine ihtiyaç olduğu, dini meseleler için aklın yeterli olmadığını, Allah'ı tanımak için imimların yardımına ihtiyaç olduğunu öğretiyordu.
Sayfa 53 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
Selçuklu yönetimi Nizamiye Medreselerini kurarak Fatımilerin Dar'ül Hikme'lerine karşı fikri mücadele vermiştir.
Sayfa 51 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
65 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.