Selçuklular Zamanında Türkiye

Osman Turan

Selçuklular Zamanında Türkiye Sözleri ve Alıntıları

Selçuklular Zamanında Türkiye sözleri ve alıntılarını, Selçuklular Zamanında Türkiye kitap alıntılarını, Selçuklular Zamanında Türkiye en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Romanos Diogenes'e Elçinin Müthiş Cevabı
İmparator(Bizans imparatoru), Sultan'ın (Alp Arslan) tekliflerini reddederken elçilere kabaca Alp Arslan'ın nerede teslim olacağını soruyor; derhal çadırlarını söküp uzaklaşmasını tavsiye ediyordu. Daha fazla tafsilat veren İslam kaynaklarına göre imparator kışlayacağı yer olarak "İsfahan'ın mı, yoksa Hemedan'ın mı daha güzel" olduğunu sorar ve elçilere "bana sadece bundan haber verin" dedikten sonra buna: "Hemedan'ın soğuk olduğunu öğrendik. Biz İsfahan'da ve hayvanlarımız da Hemedan'da kışlarız" diye ilave etti. Fakat bu gurur karşısında artık dayanamayan Türk elçisi: "Hayvanlarınız orada kışlar, ama sizin nerede kışlayacağınızı bilemem" tarzında çok mânalı ve ciddî bir cevap vermekten kendisini alamaz.
Sayfa 57 - Ötüken YayınlarıKitabı okudu
Süleyman Şah, Suriye seferinde ölünce oğulları Kılıç Arslan ve Kulan Arslan yanında bulunuyordu. Bu sırada Antalya'ya gelen Melikşah, Süleyman Şah'ın oğullarını alıp İsfahan'a götürdü. Gerçekten Büyük Selçuklu Sultanı, Kutalmışoğullarının başkaldırmalarına ve istiklallerine fırsat vermemek maksadıyla ölümüne kadar onları yanından ayırmadı ve Türkiye tahtı 6 yıl sultansız kaldı.
Reklam
"Türkiye Selçuklularının kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman Şah, 1078 yılında Botaniates'in Bizans tahtına çıkmasına yardımcı olmakla beraber, emrindeki Selçuklu askerlerini de Boğaz'ın Anadolu tarafına yerleşmiştir."
Milli miras hazinelerimizi yeni nesillere açmadıkça ve geçmiş ile gelecek arasında yıkılan köprüleri yapmadıkça Türkiye yalnız medeniyetten uzaklaşmakla kalmaz; milli birlik ve bekâsını da tehlikeye sokar. Nitekim dünya da, mazi ile ilgisini kesen bir millet yoktur.
Ermeni tarihçisi Urfalı Mateos, I. Kılıç Arslan'ın ölümü üzerine şunları yazmıştır: "Ölümü Hristiyanlar için bir yas oldu. Zira bu hükümdar çok âlicenap ve hayırseverdi."
İki Büyük Hükümdarın İlk Karşılaşması -2-
Sultan (Alp Arslan) ona (Romanos Diogenes) "ben bu duruma düşseydim sen ne yapardın?" sualini sorar; o da "düşmana yapılması gerekeni yapardım." der Selçuklu sultanı bu samimî ve vakarlı davranışından dolayı imparatoru takdir eder. Bunun üzerine ona "şimdi sana ne yapacağımı sanıyorsun?" sualini irad eder. Diogenes üç ihtimal ileri sürer: 1- Beni öldürebilirsin; fakat bu kasap işidir. 2- Zaferini göstermek için beni şehirlerde dolaştırır ve satarsın; bu da sarraf işidir. 3- Üçüncü ihtimali söylemek ise bir hayal veya delilik olur, der. Alp Arslan, bununla neyi kastettiğini ısrarla sorar: "Beni tahtıma iade edersin, bu takdirde sana dost kalır; yıllık haraç öder ve senin nâibin olurum. Çağırdığın zaman askerlerim ile gelir; hizmet ederim. Beni öldürmekten sana bir fayda yoktur. Aksine yerime başka birisini imparator makamına çıkarırlar; o da sana düşman olur" mütalaasını beyan eder.
Sayfa 61 - Ötüken YayınlarıKitabı okudu
Reklam
47 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.