Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sembolik Mantık El Kitabı 1

Teo Grünberg

Sembolik Mantık El Kitabı 1 Sözleri ve Alıntıları

Sembolik Mantık El Kitabı 1 sözleri ve alıntılarını, Sembolik Mantık El Kitabı 1 kitap alıntılarını, Sembolik Mantık El Kitabı 1 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kaynakça
CİLT 1: ÖNERMELER MANTIĞI Batuhan, Hüseyin ve Teo Grünberg: Modern Mantık (Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi Yayın. No: 17, Ankara 1984) Grünberg, Teo: Symbolic Logic Vol. | (Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Yayın No: 16, Ankara, 1972) Grünberg, Teo: Sembolik Mantık 1: Önermeler Mantığı (1.Ü. Edebiyat Fakültesi Yayınları No: 1300, İstanbul 1960) Grünberg, Teo ve Adnan Onart, Hüseyin Batuhan: Modern Mantık ve Uygulamaları (Milli Eğitim Bakanlığı, Istanbul 1976) CİLT 1.2. NİCELEME MANTIĞI Batuhan, Hüseyin ve Teo Grünberg: Modern Mantık (Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi Yayın. No: 19, Ankara 1984) Grünberg, Teo: Symbolic Logic Vol | (Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi Yayın. No: 16, Ankara 1972) Grünberg, Teo: Symbolic Logic Vol Il (Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi Yayın. No: 16, Ankara 1970) Kalish, D. ve R. Montague:logic Technigues of Formal Reasoning (Harcourt, Brace & World 1964) Smullyan, R. M. First-Order Logic (Springer Verlag, 1968)
0.3 Sembolleştirme
Modern Mantık, günlük dil veya bilim dilindeki çıkarımların mantıksal biçimini gün ışığına çıkarmayı amaçlar. Bu amaçla çıkarımlarda, mantık değişmezleri dışındaki sözlerin yerine bu sözlerin türlerine uygun semboller konulur. Bu işleme sembolleştirme denilir. Elde edilen sembolik çıkarıma, verilen çıkarımın sembolik karşılığı diyoruz. Biz günlük dil önermesinin sembolleştirilmesi sonucunda elde edilen sembolik önermeye de ilk önermenin sembolik karşılığı diyoruz.
Reklam
Sembolik bir çıkarımın öncülleri ile sonucu birer sembolik önerme olduğundan, doğruluk değerinden yoksundurlar.
Klasik mantıkta bir çıkarımın "geçerliliği", bu çıkarımın sonucunun çıkarımın öncüllerinin "zorunlu" bir sonucu olması; başka bir deyimle, öncüllerin doğru olması halinde sonucun yanlış olmasının imkansızlığı şeklinde tanımlanır. Modern mantıkta ise "zorunluluk" ve "imkansızlık" tanımlanamıyan "ilkel-terimler" durumunda değildir. Dolayısiyle (deduktif) çıkarımların geçerliliği bu "mantıksal-kipler" (logical-modalities) araciyle tanımlanmaz; tam tersine, mantıksal-kipler çıkarımların geçerliliği yardımiyle tanımlanır.
1.5 TÜRETİM YÖNTEMİ
Önermeler mantığında denetleme yöntemi olarak türetim yöntemi denilen bir yöntem de yaygın olarak kullanılmaktadır. Türetim yöntemi, bir karar verme yöntemi olmayıp yalnızca çıkarımların ve önermelerin geçerliliğini denetlemeye yarayan bir yöntemdir. Bu yöntem genişletilerek niceleme mantığında da kullanılır. Türetim, bir çıkarımın geçerli olduğunu göstermek için çıkarımın sonucunu belli birtakım türetme kuralları yardımıyla öncüllerden elde edilmesi işlemi demektir. Bir türetme kuralı ise türetim işleminde kullanılan geçerli bir çıkarım kalıbından başka birşey değildir. Türetimler “dolaysız”, “koşulluya giriş” ve “dolaylı türetimler” olmak üzere üç türe ayrılırlar.