Şerhu'l Akaid

Sadettin Taftazani

Şerhu'l-Akâid
2025 10. kitabı
Kelam ilminde Şerhu'l-Akâid muhalled/ölmez eseridir Taftazânî üstadın. Kelamın irdeleyici/sorgulayıcı yönünü yansıtır. Veciz ibarelerle oldukça zihin açıcıdır. Talha Hakan Alp güzelce tercüme ve şerh etmiştir.
Din
Şerhu'l AkaidSadettin Taftazani · Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları · 201799 okunma
·257 syf.·
2021 39. kitabı
Dili akışkanlığı biraz ağır olsa da çok güzel bir kitap Arapça okuyup anlayabilen için, Tercümesine hiç bakmadım böylesi bir kitabı hakkıyla tercüme olunabileceğini beklemiyorum açıkçası arapça anlayanlarin dahi zorlanabileceği bir kitap.. Tavsiye edilir
Ehli Sünnet Akaidi
Puan vermedi
Ahir zamanda,geçmiş Evliyaullah'ın şerrinden ve fitnesinden Allah'a yalvardıkları ahir zaman fitnesinde, İslam akaidini muhafaza edip iman üzere ölebilmek için Ehli Sünnet İtikadı üzere ölmek gerekir. "Bir fırka kurtuldu diğer 72'si ateştedir." Gecesini gündüzünü ibadetle geçiren,ilim noktasında üst seviyelere ulaşmış veli zatlar, gözyaşlarıyla son nefeste halim acaba ne olacak diye dert yanarken günümüzde kendi benliğinde bu acıyı,korkuyu yaşayan kaç kişi vardır ? Ehli Sünnet itikadı üzere olan Ömer Nesefi Hz.lerinin Şerhul Akaid eseri,zamanında alimler tarafından şerh edilmiştir.Sadettin Taftazani tarafından şerh edilen bu eserde senelerce Osmanlı medreselerinde ,kadıların,medrese hocalarının okuttuğu akaid kitabı olmuştur. Ne yazık ki günümüzde had bilmez insanlar,ezberlerinde binlerce hadisi şerifi ravileriyle beraber bilen,Kur'an-ı Kerime yüzünden mâna verip ictihad yapacak ledün ilmine sahip zatlara noksan akıl ve nefisleriyle dil uzatabiliyor. Bir hadisi şerifin sahih olabilmesi için ravilerin yani o hadisi bizlere aktaran kişilerin ahlaklarının,yalan söyleyip söylemediklerinin,haram yeyip yemediklerinin dahi dikkat edilerek didik didik herşeylerinin incelenerek günümüze kadar ulaştırıldığı sahih hadislere dil uzatma cüretkarlığını gösterebiliyorlar. İşte bu karışık asrın bilinmezliği,her kafadan bir sesin çıktığı,hayır benim dediğim doğru,hayır bu doğru,din güncellenmelidir... gibi daha buraya yazmakla bitmez birçok safsatanın dilden dile dolaştığı şu ahir zamanın belasını,Veliler efendimizin işaretleriyle bilmişler de şerrinden Allah'a sığınmışlar. "Öyle bir zaman gelecek ki imanı elde tutmak kor ateşi tutmak gibi olacak kişi tutsa eli yanacak bıraksa imanından olacak." Bu eserin aslı,daha asırlar evvel efendimizin mübarek sözleriyle fetihle
Din
Şerhul Akaid-i Nesefi Tercümesi Arapça Metin ve İzahatSadettin Taftazani · Yasin Yayınevi · 201199 okunma
2025 4. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2025 22:05
Muazzam bir kitap Ömer nesefi Hz akaid kitabından şerh edilmiştir. Taftazani hz Hanefi mezhebine mensup itikaddada maturidi mezhebine bağlıdır. Akaid kelam kitabı okumak isteyene ve arapçası olana tavsiye edebileceğim bir kitap
Fevkalâde...
2021 41. kitabı
Tek seferde okuyup kapatılacak bir kitap değil. Konuların dizilişi içeriğinin bütünlüğü ile harikulâde bir eser. Günlerce üzerinde not alarak ince ince işleyerek okudum tekrar okumayı düşünüyorum mutlaka okumalısınız...
İmam Taftazani veŞerhu'l akaid
·257 syf.·
2022 95. kitabı
İslam ulemasının önemli simalarından ve önemli kaleminden alan İmam Taftazani'nin çok ama çok değerli, paha biçilemez bir eseri. Akli ilimlerde, tarihte, objektif yaklaşımında, meseleleri ele alıp inceleme de harika elden düşürülmemesi geren bir kitap. Osmanlı'da ders kitabı olarak okutulmuş ve günümüzde ve medrese müfredatlarının vazgeçilmez bir parçası. Çok sağlam altyapı ve bilgi birikimi ve sağlam sentezleme kabiliyeti isteyen bir eser. İmam Bacuri'nin haşiyesiyle okumak anlama kolaylığı sağlayabilir.
Akaid
Kelamın sahibi olan Allah’a saygı
Puan vermedi
Eşyanın hakikatleri sabittir. Bir şeyin hakikati ve mahiyeti onu o yapan ana unsurdur. Mesela insanın hakikati ve mahiyeti "düşünebilen canlıdır". İnsanın gülen ve yazan olması gibi insanı onlar olmadan da düşünebileceğimiz hususlar böyle değildir. Bunlar insanın mahiyeti değil, Bilakis arazlarıdır. Bazen sözü edilen bu ana unsurun hariçte tahakkuku itibarıyla düşünüldüğünde hakikat hariçte belli bir şeyde teşahhus etmesi açısından düşünüldüğünde hüviyet, bunlardan sarfı nazarla düşünüldüğünde mahiyet adını aldığı söylenir.
İslâm ve Kur'an
Puan vermedi·534 syf.·
2018 57. kitabı
Ehli Sünnet akidesinin temellerini teşkil edebilecek bir eser. Dili biraz ağır fakat uğraşıp okuyanlar için çok faydalı olacağını düşünüyorum. Şarih Allame Taftazani Hazretlerinin Ehli Sünnet'e kazandırdığı bir eser.

Sadettin TaftazaniYazar · 4 kitap
Tam adı 'Sadeddin Mesud bin Ömer bin Abdullah el-Taftazanî' olan alim, daha çok İslam dini ve dil üzerine verdiği eserlerle tanınır ki bu eserleri yüzyıllarca medreselerde ders kitabı olarak okutulmuştur. El-Miftah isimli eseri meşhurdur. 1322 ( Hicri 722 ) yılında İran'da Kuzey Horasan'da yer alan Taftazan köyünde doğdu. Kendisinden önceki alimlere ‘’Mütekaddimin‘’ önce gecen alimler : sonrakilere ise ‘’Müteahhirin‘’ sonradan gelen alimler denir. 1398 ( H. 792 ) senesinde günümüzde Özbekistan'da bulunan Semerkand’ta vefat etti .