Şermin Yorumları ve İncelemeleri

Şermin yorumları ve incelemelerini, Şermin kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Şermin puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
74 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Tevfik Fikret'in çocuk şiirleri en az diğer şiirleri kadar güzelmiş. Şermin üzerinden eğitici mensur şiirler var kitapta. Çocuklar ve büyükler okuması eğlenceli. Kafiyelerle dolu olduğundan şiirler sıkmıyor.
Şermin
ŞerminTevfik Fikret · Kapra Yayıncılık · 20201,772 okunma
80 syf.
8/10 puan verdi
Şermin.. Çocukluk kokan satırlar.. Ve satırların verdiği yalın mesajlar... Öncelikle belirtmeliyim ki, bu eser benim için çok kıymetli.. Çünkü, şiir sevgimin başladığı mısralar ile dolu içerisi.. Çocuklar için yazılan, saf ve sade bir dil kullanılan ve usulca hayat dersleri fısıldayan bu satırlar, bilinçli çocuklar ve hatta büyükler olabilmemiz için muazzam bir yol.. Ana karakterimiz Şermin'in başından geçen olaylar ile bezenmiş her bir şiirde iyi insan olmanın öneminden, güzel ahlakın kıymetinden, saygıdan ve sevgiden, yaşama hissiyatından ve mücadeleden kısacası insanca kalabilmeden bahsetmektedir çünkü. O sebeple, yolunuz düşerse okumanızı, okutmanızı tavsiye ederim, naçizane.. Sevgi ile..
Şermin
ŞerminTevfik Fikret · Bordo Siyah Yayınları · 20121,772 okunma
Reklam
250 syf.
10/10 puan verdi
·
4 saatte okudu
Türk Milletinin düşünce hayatına yön vermiş önder bir yurtsever olan Tevfik FİKRET, Türk edebiyatının büyük şairlerindendir. Batı'nın sahip olduğu değerleri benimseyen ve hayat felsefesini bu inanç üzerine şekillendiren Fikret, aydınlık bir geleceğin ancak yeni bir eğitim anlayışıyla yetişen çocuklar ve gençlerle mümkün olabileceğine inanmıştır. Eğitimin amaç değil araç olduğu; çocukların duygu, düşünce, beden ve ruh dünyasının bir bütün olarak geliştirmeyi hedefleyen; bugün "yaparak-yaşayarak öğrenme" diye tanımlanan, ezbercilikten uzak, üretime dayalı eğitim modelini uygulamaya geçirmeye çalışmıştır. "Eğitim-öğretim çocuğu, genci yaşama hazırlamalıdır" diyen Fikret'e göre; bilim ve sanatla yön bulan, insan ve doğa sevgisi olan, iyi ahlaklı, kötülüğe, her türlü haksızlığa ve bağnazlığa karşı duran, özgürlük bilinci kazanmış, yürekli, yurtsever, çalışkan, kültürlü gençler Türkiye Cumhuriyeti'ni çağdaş uygarlığa taşıyacak, karanlıkları aydınlatacaktır. Otuz bir çocuk şiirinden oluşan Şermin'de, şairin "ideal çocuk tipini" buluruz. Şermin adlı kız çocuğu özelinde, çocuklara kazandırılması gereken değerler ve duyarlılıklar, öğretilmesi gereken bilgiler konu edilmiştir. Sekizli hece ölçüsünün kullanıldığı bu eser şairin hece ölçüsünü kullandığı tek eseridir. Bu şiirlerde yalın, eğlenceli bir dil ve anlatım vardır.
Şermin
ŞerminTevfik Fikret · Kapra Yayıncılık · 20201,772 okunma
198 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Bu Dâvet Bizim Okuma Kulübü
Bu Dâvet Bizim Okuma Kulübü
okuma grubumuzla, #heraybirşiir okumaları kapsamında, edebiyatımızın her döneminden bir kitap seçtiğimiz, on iki aylık kronolojik listemizin ikinci kitabıdır. Servet-i Fünun (Edebiyat-ı Cedide) edebiyatının lideri ve en önemli şairidir Tevfik Fikret. Şermin ise, hece ölçüsüyle çocuklar için yazdığı şiirlerini barındırıyor. Tevfik Fikret Şermin'i ölümünden bir yıl önce yazmış. Dil ve söyleyiş oldukça yalın ve sade, eğitsel amaç ön planda. Eğitimin ve bilimin insan yaşamındaki yeri ile sevgi, dostluk, dayanışma konuları vurgulanmış. Büyük bir zevkle okudum her bir şiiri. Hele "RENGİN" isimli, üç renkli kedinin anlatıldığı şiire bayıldım :) Tevfik Fikret'in edebi kişiliğine dair, edebiyatogretmeni.org sitesinden alıntıladığım yazı ise şöyle; "Fikret, anlamın beyitte tamamlanmasını ortadan kaldırarak şiiri düz yazıya yaklaştırmış, sone nazım şeklini edebiyatımızda ilk defa kullanarak bu türe büyük rağbet kazandırmış ve Divan edebiyatı nazım şekli olan müstezadı değiştirerek serbest müstezadı oluşturmuştur. Kısacası Servet-i Fünun şiirinde yeni olan ne varsa büyük ölçüde Tevfik Fikret’in eseridir." #heraybirşiir okumalarımız kapsamında, mart ayında Fecr-i Âti döneminden Ahmet Haşim'in Bütün Şiirleri'ni okuyacağız.
Şermin
ŞerminTevfik Fikret · Milenyum Yayınları · 20121,772 okunma
80 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
İlk çocuk şiir kitabı olan Şermin kitabını, daha çok 4. ve 5.sınıf düzeyindeki öğrencilere önerebilirim. Nar yayınlarından okumuş olduğum kitapta Arapça ve Farsça sözcükler yer almaktadır. (sözlük kısmı var) Bu yüzden çocuklar için ağır olabilir ve çok nasihat öğüt verdiği için günümüz çocukların bundan çok çabuk sıkılacağını düşünüyorum. Bu yüzden çocukları şiirle tanıştıracaksak bu Şermin olmamalı diye düşünüyorum. Erkek çocuklar kitabın ismi ve kapakta kız resmi olması itibariyle kendilerine hitap etmediklerini düşünebilirler. Her gün çocukla bir şiir okunup karşılıklı yorum yapılmalıdır. Bilinmeyen kelimeler konuşulmalıdır. Bu şekilde daha etkileyici olacağını düşünüyorum. Çocukluğum aklıma geldi okurken bu yüzden keyif almış olabilirim. Eğitimci olan Mustafa Satı Bey, Şişli'de açacağı çocuk yuvası için çocuklara hitap edecek şiirler yazılması adına çağrıda bulunuyor. Tevfik Fikret, Şermin'i ölümünden bir yıl önce 1914 yılında kaleme alıyor. Kitaba ismini veren Şermin ise Tevfik Fikret'in genç yaşta ölen kız kardeşi Sıdıka Hanım'ın kızı Şermin'dir. Şiirler sevgi temelli yazılmış, her şey güzel olan amaçlar için yazılmış diyebiliriz. Tevfik Fikret'in nazmı nesre yaklaştırmadaki ustalığını görebiliyoruz çünkü okurken hikaye okuyormuş gibi hissediyor insan. Keyifli okumalar
Şermin
ŞerminTevfik Fikret · Timaş Yayınları · 20121,772 okunma
80 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Kitap şimdi bize göre olmadığı için ne kadar objektif davranabilirim ne kadar doğru konuşurum bilemedim. Sonra bunu denemek adına dışarıya çıktım ve aklımda şu fikir vardı, aynen yazıyorum: O dönemin çocukları bu şiirlerle mutlu olabilir ancak yeni dönemin çocuklarına bunları okusanız sizi yanından kovar. En iyi ihtimal çok sıkılır. Gerçeği söylemek gerekirse durum bu. Neyse ben aklımda bu fikirle dışarıya çıktım ve tam da karşılaştığım gibi oldu. Çocuklar mahallede bana garip garip baktılar. Ben ne diyor muşum? Evet aynen durum bu. Şimdi tekrar söylemek gerekirse şunu diyeceğim. Artık çocuklar ne şiir ne roman hiçbir şeyle ilgilenmiyor. Abileri ve ablaları dışarıda ve sürekli geziyor yahut elinde telefonla oynuyor ve maalesef çocuklar da bunu gördükleri için buna göre davranıyor ve başka bir şey onların canını sıkıyor. Hal böyle olunca da kitaplarımız ve geçmiş yazarlarımız sadece ismen hatırlanıyor. Çok kötü. Kitap benim için olumlu da olsa çağımız çocuklarına hitap etmemesi de bir o kadar acı oldu. Umalım ki iyi bir kardeşinin olmasını isteyen abi ve ablalar olarak elimizden geleni yaparız. Mutlu hafta sonları dilerim..
Şermin
ŞerminTevfik Fikret · Bordo Siyah Yayınları · 20121,772 okunma
Reklam
58 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.