Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şii İslam Tarihi

Farhad Daftary

Şii İslam Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Şii İslam Tarihi sözleri ve alıntılarını, Şii İslam Tarihi kitap alıntılarını, Şii İslam Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Esas olarak Cafer Sadık’ın naklettiği sayısız hadiste ifade edilen İmami Şii imamet öğretisinin temel kavrayışı Ebû Cafer Muhammed el-Küleyni(ö.329/940) (Buhari gibi Küleyni’nin hadis kitabı da Şiilerin ilk hadis kitabıdır) derlediği ve İsmaililerin Kadı Numan tarafından çıkarılan en önemli hukuk külliyatında bulunan en eski İmami Şii hadisler kitabında korunmaktadır.
İslam yeryüzünün neredeyse her bölgesine özellikle Ortadoğu, Asya ve Afrika'ya dağılmış 1,3 milyar kadar Müslümanla, büyük bir dünya dini olmanın yanı sıra bir uygarlıktır da. Şu anda dünyanın Müslüman nüfusunun yaklaşık yüzde 15'i Şii İslamın çeşitli cemaatlerine ya da kollarına mensuptur; en büyük grubu Oniki İmamcılar oluşturur. Oniki İmamcı Şiilik 16. yüzyılın başından itibaren İran'ın resmi dini olarak kaldı.
Reklam
Ağırlıklı olarak Sünni olan İran’da Şiiliğin yayılmasında öncü rol oynayan tarikatlar arasında en dolaysız rolü Şafii mezhebinden bir Sünni olan Şeyh Safiyyüddin’in kurduğu Safeviye tarikatı oynadı. Hanedan Safevi devleti kurulduktan sonra Şeyh Safiyyündin’in atalarını yedinci imam Musa el-Kazım’a dayandırarak Ali soyundan gelen bir şecere iddiasında bulundu.
Sayfa 107Kitabı okudu
Oniki İmamın altıncısı Cafer Sadık İmami Şiiliğe sağlam bir öğretisel temel kurduktan sonra 765’te öldü. Medine’de Baki mezarlığına babasının ve dedesinin yanına gömüldü türbeleri modern zamanda Suudi Arabistan’ın Vehhabi rejimi tarafından yok edildi.
Büveyhiler
Büveyhiler yönetiminde Şii ulema özellikle Irak’ta ve İran’da yaşayan Oniki imamcı ulema eşi görülmemiş bir özgürlük yaşadı. Zulümden korkmadan ve takiye yapmaya gerek görmeden görüşlerini yazıp ifade edebildiler.
Osmanlılar gittikten sonra Melik İbn Suud (ö.1953) önderliğinde Vehhabilerin Arabistan'ı yeniden işgal ettiği 20. yüzyılın ilk on yıllarından bu yana yerel Şiiler 1932'de resmen kurulan Suudi Arabistan'ın Vehhabi egemen düzeni altında düşman görülmekte ve aşağılanmaktadır. 1920'lerde Vehhabiler Medine'de Baki Mezarlığındaki Şii imamların büyük saygı duyulan türbelerini de yıktı.
Sayfa 132Kitabı okudu
Reklam
İran ve Humeyni
Humeyni 1964'te Türkiye'ye ardında da Necef'e sürgün edildi. 1978'e kadar Necef'te kaldı. Ayetullah Humeyni'ye göre yönetme hakkı Oniki İmamın gaybeti sırasında İmamlardan fakihlere (fukahaya) geçer çünkü ilahi vahyi ve şeriatı en iyi onlar bilir ve bu hak bir hükümet kurmayı başarırsa tek bir fakihe geçer. Bu fikirleriyle Humeyni Pehlevi rejiminin meşrutiyetini çürütmekteydi.
Sayfa 127Kitabı okudu
Öncül Safeviler
Şeyh Safiyyüdin’in dördüncü halefi Şeyh Cüneyd daha önce Şii gulat’ın savunduğu tipte aşırı dinsel fikirlerle birleştiren Şii duygular sergileyen ilk Safevi mürşidiydi. Şeyh Cüneyd’den sonra tarikatın başına Şeyh Haydar geçti asker müritlerinin başına Oniki İmam anısına Oniki dilimli kızıl başlık giymelerini buyurdu. Bu nedenle daha sonra Kızılbaş denildiler.
Sayfa 108Kitabı okudu
Gulat Şia bir imamın ruhunu halefinin bedenine geçtiğini de düşündü. Bu inanç bir adayın imamlığını meşrulaştırmanın önemli bir gerekçesi oldu.
Ortaçağ Şii uleması Sünni ulemaya benzer şeklide, öğreti evrimine genellikle izin vermedi ve kısa sürede, cemaatin meşru manevi liderlerinin ya da imamların kimliği konusunda kendi arasında anlaşmazlığa düştü. Sonuç olarak Şiiler de kendi tarihlerinin seyri içerisinde Oniki İmamcılar, İsmaililer ve Zeydiler gibi büyük cemaatlere ve daha küçük gruplara bölündü.
159 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.