Şiirin Tozu

Şule Yayınları
9786052199923

2025 44. kitabı
Okunma: 24 Kasım 2025 00:38
Şiir üzerine çok iyi bir inceleme eser. Hem tarihi süreci size aktarıp, şiirlere merak uyandırmaya başlatıyor. Benim gibi şiir okuma alışkanlığı olmayan biri için keyifli bir okumaydı. Hemen peşine Nurullah Gençin Rüveyda isimli şiir kitabını okuyarak ilk adımı mı attım şiir dünyasına.
2025 44. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2025 21:57
Şair, aslında kendini anlatır zannımca.Duygularını dile getirmek için edebi bir dil seçmiş, melodisel bir dille insanlara duygusal yaklaşımlarda bulunmuştur.Kendini ifade edebildiği dil budur. Geçmişten günümüze şiir çok yol kat etmiş, Tanzimattan bu yana diğer sanatlarda olduğu gibi şiirde de bu değişiklik derin yaşanmıştır. Şafak Çelik, Anadolu' nun bağrında yetişmiş Yunus Emre' yi anlatmakla başlamış,Türkçe' nin kurucu şairinin Yunus Emre olduğunu şu sözlerle, (sayfa 23) belirtmiştir: " Türkçenin kurucu şairi ve Tekke şiirinin önemli temsilcisi Yunus'u sadece döneminde anmak, onu yerleşik düzene geçen halkın irşadı için görevli bir memur gibi görmek, görevi bitince bir kenara kalmış saymak onu böylesi dar bir kalıba sığdırmaya çalışmak, şüphesiz haksızlık olacaktır. O kendisinden sonrası için de çok önemli bir isim olmayı başarmıştır." Tekke edebiyatının temsilcisi görülen Yunus, "Şiirleri ve ilahileriyle halkı mayalamış, belirli bir bilinç oluşmasını sağlamıştır."(sayfa24) Yunus Emre' den günümüze dek gelindiğinde, Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy' un hayatı ve şiiri nasıl birbiriyle bütünleştirdiğini anlatır bize Şafak Çelik eserinde.O na göre Akif, "Tarihin tanığı, tarihin yazanıdır" Akif, şiirlerinde yaşadığı dönemi tüm ayrıntılarıyla bize aktarır.Kurtuluş Savaşı' na teşvik için Süleymaniye Kürsü'sünden yaptığı konuşmayı, İstiklal Marşı'nı yazarak bu süreçte ne kadar vatansever olduğunu perçinler. Daha sonra yazar, Ahmet Haşim, Necip Fazıl Kısakürek ve Nazım Hikmet'in şiir anlayışlarından bahseder."Propaganda mı Dava mı? " başlığı altında bahsi geçen şairlerin Yunus Emre gibi halka fikirlerini nasıl empoze ettiklerini anlatır. Günümüze dek gelindiğinde Attila İlhan' ın şiir anlayışı ve davasından söz etmiştir. Modernleşmeyle birlikte şiirde de bir çok
İnceleme
Şiirin Tozu - Şafak Çelik
·187 syf.·
2025 144. kitabı
|İNCELEME| kitaphaber.com.tr / 26.11.2025/Ayşe Can: "Şiirin Tozunu Alan Şair" "Şiirin Tozu, Tanzimat'tan başlayarak Türk şiirinin modernleşme öyküsünü ele alır. Kitapta vurgulanan temel soru şöyledir: Modernleşme süreci gerçekten "öncekini reddederek" ilerledi mi, yoksa geride değerli şeyleri bıraktı mı? Bu tür bir sorgulama, eserin hem tarihsel hem de etik bir derinliğe sahip olmasını sağlar. Çelik, "eski" ile "yeni" arasındaki karşıtlığın basit bir reddediş değil, çoğu zaman alışmak, yorumlamak ve dönüştürmek üzerine kurulu olduğunu öne sürer." Şafak Çelik

Şafak ÇelikYazar · 5 kitap
Kadıköy’de doğdu. İstanbul’da yaşıyor. Sürekli öğrenci ve çalışıyor. İlk şiiri Karabatak, ilk öyküsü Karagöz Dergisi’nde yayınlandı. Bir kız babası, bir annenin oğlu…