1976
Tan Kitap Yayın
Sıralamalar

Mütevazı bir şair
2024 27. kitabı
Saint-John Perse şiirlerinde doğayla bütünleşir, bireyselliği bir kenara bırakır. Bazen bir çocuk olup, "Çekmeyin saçımı öyle, tiksiniyorum sizden. Bir böcek beni bekliyor," der. Bazen de kente bakıp tek tek dilenciyi, çanları, kediyi, köpeği resmeder. Kendine büyük konular seçmez, "Bu kadarı yeterlidir," der usul usul. Ama "Kent bir çıban gibi ırmağa akıyor," dediğinde biz ustalığını da eleştirisini de anlarız. Alışıldık şiir kalıplarını yıkar, kendine özgü destansı bir anlatımı benimser. Karayipler'de Guadeloupe Adası'nda doğmuş olması, doğa ve deniz imgeleriyle dolu şiirlerine de etki etmiştir. Bir diplomat olarak dünyayı gezerken, okuyucuyu da alır yanına. Onun gözleriyle dünyayı görürüz.
Şiir
ŞiirlerSaint-John Perse · Tan Kitap Yayın · 197624 okunma

Saint-John PerseYazar · 3 kitap
(asıl adı: Marie-René-Alexis Saint-Léger d. 31 Mayıs 1887, Saint-Léger-les-Feuilles, Guadeloupe - ö. 20 Eylül 1975, Giens/Fransa) Fransız şair ve diplomat. Lirik şiirleri ile yeni bir dil yaratma arayışına giren şair, insanın yazgısı ve doğayla ilişkilerini konu edindi. Diplomasi hayatında ise Fransız Dışişleri Bakanlığında dış politika bölümünün direktörlüğüne kadar yükseldi. 1960'da edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü. Yapıtları Éloges 1911 Anabase 1924 Exile 1942 Amers 1957 Oiseaux 1963