Kentte Mekânsal Ayrışma ve Güvenlikli Siteler

Siteril Hayatlar

Köksal Alver

Siteril Hayatlar Gönderileri

Siteril Hayatlar kitaplarını, Siteril Hayatlar sözleri ve alıntılarını, Siteril Hayatlar yazarlarını, Siteril Hayatlar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"İnsan, mekana bağlanır, kendini mekana katar, mekanı sever yahut ondan kaçar, nefret eder, kendisini boğduğunu söyler. Bir mekandan kaçan insan yine başka bir mekana sığınır. İnsan mekanla duygusal bir bağ kurar sürekli; onu sadece rasyonel bir alan olarak görmez... Mekanının en belirgin özelliği değer yüklü olmasıdır. Bu açıdan mekan, değerden, dünya görüşünden, hayat tarzından bağımsız bir şekilde ele alınamaz..."
"Siteril hayatların mekânda somutlaşmasının bir örneği olan güvenlikli siteler, başka hayatlardan, başka hayat tarzlarından kendini ayıran, uzakta tutan bir anlayışı sergiler. Güvenlikli site yeni bir hayat tarzıdır; yeni bir dünya görüşünün, bakış açısının, düşünme biçiminin mekânsal ifadesidir. Siteril hayatı yani toplumun diğer kesimlerinden, diğer hayatlardan ve hikâyelerden alabildiğine uzak, onlara mesafeli, onlardan kopuk bir hayatı yaygınlaştıran hatta kurumsallaştıran güvenlikli siteler/kapalı yerleşmeler, maddi sermaye ekseninde yeni bir hayatın duvarlarını örmektedir. Güvenlikli siteler, duvar, kapı, sur, kale, hendek gibi kadim ayrışma biçimlerine yeni anlamlar ve işlevler yükleyip, onları yeni hayat tarzlarına birer zırh yaparak kendini var etmektedir.." (Siteril Hayatlar)
Reklam
Ev, mahiyeti gereğince Huzur ve Sükun yuvası olan bir yerdir; insanı sadece bütün kötülüklerden, haksızlıklardan korumakla kalmaz, her türlü korkudan, şüpheden ve bölücülükten de uzak tutar. Aksi takdirde eve yuva diyemeyiz.."
"Güvenlikli sitelerin bulunduğu mahalde mekansal ayrışma meydana getirmesi kaçınılmazdır. Mekansal ayrışma zamanla toplumsal ayrışmaya zemin hazırlanmaktadır. Güvenlikli sitede yaşamak doğrudan siteril olmayı gerektirmemektedir. Ancak kapalı yerleşme anlayışı ile üretilen güvenlikli site modeli kapanma, izole olma, ayrışma hallerini beslemektedir. Bu durum ise toplumsal dayanışma ve toplumsal birlik adına bazı sakıncılara yol açabilmektedir..."
224 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Kentlerin, yaşamların, evlerin değişiminin naif ve şiirsel anlatımı. İnsanların birlikte ama yalnız olduğunu, kalabalıklar içinde ama kimsesiz olduğunu, güvenlikli siteler içinde kendilerine duvarlar ördüğünü anlatılmış. Ama o kadar hassas bir şekilde anlatılmış ki huzur buluyorsunuz okurken...
Siteril Hayatlar
Siteril HayatlarKöksal Alver · Hece Yayınları · 200026 okunma
Sezai Karakoç
Duvarlar çetin pencereler yüksek Gittikçe kapanıyoruz içimize Duvarlar duvarlar duvarlar Duvarlarla çevrilerek
Sayfa 120Kitabı okudu
Reklam
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.