Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sivil İtaatsizlik

Henry David Thoreau

Sivil İtaatsizlik Gönderileri

Sivil İtaatsizlik kitaplarını, Sivil İtaatsizlik sözleri ve alıntılarını, Sivil İtaatsizlik yazarlarını, Sivil İtaatsizlik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sivil itaatsizliği adi suçmuş gibi değerlendiren devlet, otoriter bir kimliğe bürünmüş olur. Bu durumda olan bir devlet ise demokratik olmayan devlettir.
Sayfa 43 - Say Yayınları
Sivil itaatsizlikte, söz ile eylem birbirlerini tamamlayan etkinliklerdir. Sözün eşlik etmediği eylem, öznesini yitirebilir. Sözün olmadığı yerdeki eylem, eylem değildir. Eylemde bulunan özne, sözler de sarf ediyorsa var olabilir.
Sayfa 33 - Say Yayınları
Reklam
Arendt'in kamusal alanın temelinde yer alan 'özgürlük' kavramı olmadan sivil itaatsizlikten söz edilemez. Siyaset yapmanın varoluş nedeni özgürlüğe dayalı olmasıdır. Özgürlük var olmadan eylem ve siyaset kavranamaz. Özgürlük ancak eylem biçiminde gerçekleşir. Özgürlük olursa sivilitensizlik eylemleri var olabilir. Kamusal alan, insan ilişkilerinin olduğu alandır. İnsan ilişkilerin var olduğu yerde özgürlükten söz edilebilir. Özgürlük, insanların kamusal alanda bir arada yaşamalarının bir nedeni olarak vardır. Özgürlük, bu alanda sivil telsizlik eylemleri gibi diğer eylemlerle deneyimlenir.
Sayfa 31 - Say Yayınları
İnsan kendi başına gerçekliğini yakalayamaz. Konuşma, ancak başkaları olduğunda gerçekleşir. Insan, başkalarının varlığı sayesinde gerçek kimliğini elde eder. Ancak başkalarının varlığı sayesinde düşünebilir. Çünkü insan, başkalarıyla konuşabildiği noktada düşünmeye başlar ve dünyanın gerçekliğini kavrar. Siyaset, konuşmanın ve eylemin gerçekleşmesiyle oluşur.
Sayfa 31 - Say Yayınları
Şiddet, eylemin, konuşmanın olmadığı yerde olur. Şiddet, sivil itaatsizlik eylemlerinde kendisine yer edinmişse artık söz konusu eylemlere sivil itaatsizlik eylemleri diyemeyiz. Kamusal alana şiddet girmişse artık söz konusu bu alanda özgürlük, çoğu lluk, söz ve eylem yok olmuştur. Bu alanda şiddeti uygulayan totalitarizm egemen olup siyaset yapan çoğulluğun varlığı ortadan kalkmıştır. Şiddet, hiçbir siyasi oluşumun gelişmesine izin vermez.
Sayfa 30 - Say Yayınları
Konuşmanın olmadığı yerde şiddet vardır. İnsanlara karşı şiddetin kullanıldığı yerde konuşmanın yani ikna etmenin değil, buyurmanın egemenliği vardır.
Sayfa 30 - Say Yayınları
Reklam
SATYAGRAHA
Satyagraha aynı zamanda bir eğitimdir. Çatışmaya hazırlanmış bireylerin çatışma sırasında uymaları gereken altı kural vardır: Birinci Kural: Şiddet kullanmamalıdır. Korkaklık ve çekingenlik şiddet kadar olumsuzdur. İkinci Kural: çatışma aşamasında eylemlere ilişkin verilen kararın, çatışma sonunda ortaya çıkması istenene uygun olması gerekmektedir. Üçüncü Kural: kötü olana zarar verilmemelidir. Fakat ona yardım da edilmemeli, onunla işbirliği yapılmamalıdır. Dördüncü Kural: her eylemin bir bedeninin olduğu bilinmelidir. Beşinci Kural: çatışmada tarafların temas etme olasılıklarını yitirmemek için gerekli olan yapılmalıdır. Kafadaki imaj hareketli ve esnek olmalıdır. Altıncı ve Son Kural: Çatışma çatışma ortamının tansiyon olabildiğince düşük tutulmalı fakat diğer taraftan protesto etme ve görüşme olanaklarda sonuna kadar kullanılmalıdır. Çatışmada asıl hedef unutulmamalıdır. Çatışma sonrası ortaya çıkan çözüm tarafları tatmin etmelidir. Çözüm aynı zamanda düşünce değişikliğini de içermelidir. Karşı tarafta kuşku yaratmamak ve ileride tekrar çatışma çıkmaması için çözümün taraflarca bulunması en uygunudur. Gandhi, etik değerleri temel alan bir örgütlenmenin içinde bulunmuş ve yaşamının her döneminde bunu uygulamaya çalışmıştır.
Sayfa 26 - Say Yayınları
Gandhi, felsefe yapmanın yanında bir eylem insanıydı. Gandhi'nin sivil itaatsizlik eylemlerinin özelliği, milyonlarca insanı şiddetten uzak bir şekilde itaatsizliğe ve eyleme yöneltebilmesidir. Kandinin Hindistan'da yürütmüş olduğu sivil yetersizlik eylemleri geniş katılımlıydı .... Gandi'nin sivil itaatsizlik yaklaşımında, şiddete başvurmadan direnme, gerçek olana, adalete bağlılık vardır. Söz konusu olan pasif direnmedir..
Sayfa 25 - Say Yayınları
Haksız bir durum varsa ve bu haksızlığa rağmen devlet insanları hapsediyorsa, bir insan işin doğru yer de yine hapishanedir. Ne yapılabilir? "Özne, bağlılığını reddettiğinde...... devrim gerçekleştirilmiş olur." (Thoreau)
Sayfa 23 - Say Yayınları
Insanlar siyasi bilinçten yoksun bir şekilde vardırlar. İnsanlar, şeyleşmiştir. Bu durumu ortaya koyan Thoreau metinde ifade ettiği gibi "Köleliğe ve savaşa karşı olmasına rağmen bunlara son vermek için kılını kıpırdatmayan binlerce insan var." Diyerek siyasi bilinçten uzak insanların araçsallaştırıldığını belirtir. Yine Thoreau; ".... Düzenli ve Sivil Devlet adı altında kendi rezilliklerimize saygı duyar ve onu destekleriz." İfadesiyle insanların ne kadar kayıtsız olduklarını ve ahlak dışına kaydıklarını belirtir.
Sayfa 23 - Say Yayınları
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.